Ministrul de Interne, Lucian Bode, a participat, vineri, la reuniunea Consiliului JAI, un de s-a discutat despre subiecte de interes pentru România, cum ar fi spaţiul Schengen, consolidarea cooperării poliţieneşti între statele membre, azilul şi migraţia, dar şi despre agenţia FRONTEX.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”În data de 10.06.2022 a avut loc la Luxemburg secţiunea afaceri interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată la reuniune de către ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode. Pe agendă au figurat subiecte precum starea generală a Spaţiului Schengen, modificarea Regulamentului privind Codul Frontierelor Schengen, directiva privind schimbul de informaţii între autorităţile de aplicare a legii ale statelor membre, azilul şi migraţia, consolidarea cooperării dintre autorităţile responsabile cu lupta împotriva terorismului, Regulamentul Prüm II, respectiv situaţia din Ucraina şi monitorizarea implementării Planului în 10 puncte. În cadrul prânzului de lucru care a avut loc cu ocazia reuniunii miniştrii au abordat o serie de aspecte referitoare la consolidarea agenţiei FRONTEX”, a transmis, vineri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, cu privire la subiectul Schengen, ministrul afacerilor interne a reiterat importanţa unei perspective realiste asupra unui calendar de aderare la Spaţiul Schengen, obiectiv pentru care s-au depus eforturi considerabile şi s-au făcut investiţii semnificative.

”Extinderea spaţiului de liberă circulaţie va fi nu doar o recunoaştere a eforturilor constante ale României ca furnizor de securitate în serviciul întregii Uniuni, ci şi o expresie a recunoaşterii ataşamentului cetăţenilor români faţă de proiectul european şi viitorul acestuia”, a declarat Lucian Bode, citat în comunicat. 

În ceea ce priveşte subiectul privind migraţia şi azilul, demnitarul român a subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea Pactului privind migraţia şi azilul, evidenţiind flexibilitatea de care a dat dovada România parcursul negocierilor propunerilor legislative care au fost desprinse din Pact.

”Cu privire la Ucraina, ministrul afacerilor interne a exprimat apreciere pentru eforturile depuse la nivelul Comisiei Europene de a coordona realizarea acţiunilor evidenţiate în cadrul Planului în 10 puncte, subliniind progresele semnificative înregistrate în ceea ce priveşte majoritatea elementelor acestuia, progrese care vor contribui la gestionarea eficientă a provocărilor determinate de agresiunea militară nejustificată şi neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei. Cu privire la solidaritatea faţă de Republica Moldova, demnitarul român a apreciat că este esenţial ca acest stat să fie sprijinit în continuare pentru a putea face faţă provocărilor cu care se confruntă. În cadrul prânzului de lucru, demnitarul român a reiterat sprijinul permanent pe care România l-a acordat Agenţiei Frontex, printr-o participare constantă, cu personal şi echipamente consistente la operaţiunile derulate de Agenţie pentru securizarea frontierelor externe UE”, se mai arată ăn comunicat. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Asigurarea securităţii europene reprezintă un obiectiv la care România contribuie semnificativ. Fără îndoială, discuţiile privind securitatea europeană sunt direct legate de cele privitoare la viitorul spaţiului Schengen. Am participat astăzi la Luxemburg la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene”, a transmis, vineri, ministrul de Interne.  

Lucian Bode a apreciat ritmul susţinut în care au avut loc dezbaterile, agenda incluzând subiecte de interes deosebit pentru România, precum spaţiul Schengen, consolidarea cooperării poliţieneşti între statele membre, azilul şi migraţia, agenţia FRONTEX şi nu în ultimul rând situaţia din Ucraina şi progresele înregistrate în implementarea Planului de acţiune în 10 puncte pregătit de către Comisia Europeană şi Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene. 

”România contribuie semnificativ la arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în aceeaşi măsură cu statele membre Schengen, însă fără a beneficia de acest statut, deşi îndeplinim de peste un deceniu condiţiile necesare aderării. Le-am transmis astăzi partenerilor europeni că aderarea României la spaţiul Schengen este obiectivul pentru care am depus eforturi considerabile şi am făcut investiţii semnificative. În acest sens, am salutat apelul recent al Comisiei Europene şi al doamnei comisar Ylva Johansson în direcţia extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei”, a mai transmis ministrul de Interne.  

Potrivit acestuia, extinderea spaţiului de liberă circulaţie va fi nu doar o recunoaştere a eforturilor constante ale României ca furnizor de securitate în serviciul întregii Uniuni, ci şi o expresie a recunoaşterii ataşamentului cetăţenilor români faţă de proiectul european şi viitorul acestuia.  

”În ceea ce priveşte migraţia şi azilul, am subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea Pactului privind migraţia şi azilul, evidenţiind flexibilitatea de care a dat dovada România pe parcursul negocierilor propunerilor legislative care au fost desprinse din Pact. Totodată, am reiterat aprecierea pentru modul dinamic în care Preşedinţia franceză a Consiliului s-a angajat în avansarea dezbaterii privind noua abordare a Pactului privind migraţia şi azilul”, a mai transmis Bode.  

Cu privire la Ucraina, acesta a mulţumit Comisiei Europene pentru eforturile depuse de a coordona realizarea acţiunilor evidenţiate în cadrul Planului în 10 puncte, subliniind progresele semnificative înregistrate în ceea ce priveşte majoritatea elementelor acestuia, progrese care vor contribui la gestionarea eficientă a provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.  

”Cu privire la solidaritatea faţă de Republica Moldova, am transmis tuturor partenerilor europeni că este esenţial ca acest stat să fie sprijinit în continuare pentru a putea face faţă provocărilor actuale cu care se confruntă. Dezbaterile de astăzi au reliefat nevoia unei abordări strategice a priorităţilor şi a unei viziuni comune asupra provocărilor cu care ne confruntăm la nivelul Uniunii Europene”, a încheiat Lucian Bode.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.