Liderii coaliţiei prezintă luni, la finalul unei şedinţe care a durat mai multe ore, pachetul de măsuri "Sprijin pentru România".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă prezintă detaliat măsurile programului. 

Potrivit acestuia, programul ”Sprijin pentru România” oferă soluţii  de protecţie pentru cetăţeni şi economie.

”Programul de Guvernare în baza căruia am fost învestiţi de Parlamentul României are în centrul său cetăţeanul. Coaliţia de Guvernare, prin Guvernul României, are datoria să vină cu soluţii la problemele oamenilor şi ale mediului economic, mai ales într-o perioadă dificilă aşa cum este cea pe care o traversăm. Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximat are în vedere trei obiective: susţinerea economiei pentru o creştere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale şi solidaritate între generaţii. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. 

Creşterea preţurilor la alimente şi produse de bază, majorarea dobânzilor pentru creditare, efectele crizei energetice îi afectează pe cetăţeni, iar consecinţele sunt resimţite mai ales de categoriile vulnerabile. Acestora se adaugă grija pentru păstrarea locurilor de muncă. 

Măsurile incluse în pachetul ”Sprijin pentru România”, promovat de  coaliţia de guvernare, răspund acestor probleme”, a declarat premierul.

Principalele măsuri prezentate de premier:

 

Sprijin pentru economia României 

Consultările permanente cu mediul de afaceri în cele patru luni de guvernare ne-au semnalat în timp real problemele economice. Împreună cu organizaţiile de business am identificat soluţii de stimulare a investiţiilor, păstrare a locurilor de muncă şi încurajarea creării altora noi. 

Guvernul încurajează investitorii români şi străini să dezvolte proiecte în România, ţară sigură şi ferm angrenată în procesul de modernizare. 

Iar o economie dezvoltată oferă resurse pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi pentru servicii publice mai bune pentru cetăţeni. 

Beneficiari ai măsurilor:  IMM-uri, Marii investitori, Transportatori şi distribuitori, Investiţiile publice în derulare – economia României 

  •  300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextual regional. Va fi acordat ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilităţi 

DE LA 1 IUNIE 

  •  Investiţiile reprezintă motorul creşterii economice. Avem în vedere un buget de 200 milioane euro pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Vorbim despre acordarea de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor în valoare de peste 1 milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională. Cu perspectiva de continuare.  

 DE LA 1 MAI 

  •  Pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor avem în vedere o schema de sprijin dedicată. 300 de milioane lei vor fi direcţionate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie. Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibil, punem în aplicare un mecanism de sprijin prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litru de carburant. 

Aproximativ 4.000 de firme vor beneficia de acest mecanism.  

  •   Ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, o măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje. Tot pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde lei în 2022   pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare. O masura OUG saptamana asta - 2,5 mrde si in doua saptamani a doua - 2,7 mrde lei. Jumatate din suma fonduri UE. 
  •  Două măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă şi crearea altora noi: Angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu, până la sfârşitul anului de la 1 mai. 450 milioane lei, SHURE - fonduri UE. 
  • Continuarea programului Kurzarbeit de la 1 mai a.c. 

 AGRICULTURA  - Sprijin pentru agricultura României 

Măsurile de susţinere a agriculturii, un domeniu strategic pentru România, reprezintă un rol esenţial pentru Guvern şi coaliţia de guvernare. 

Vor beneficia de aceste măsuri: Fermieri, IMM-uri din sectorul agricol şi industria agro-alimentară, toţi cetăţenii prin garantarea securităţii alimentare 

  •   Alocăm 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România; Fermierii care procesează produse agricole în ţară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate. - 1 iunie începe   
  • 300 milioane de euro grant capital de lucru pentru fermieriii români - termen 30 iunie încheierea contractelor de finanţare 
  • Salariul minim în agricultură şi industria alimentară - 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcţiilor) - se aprobă săptămâna viitoare in Parlament 
  •  Capitalizăm cu 100 de milioane de euro Casa de Comerţ UNIREA - integrator de programe naţionale în agricultură - de la 1 august, de la bugetul de stat. 

 SOCIAL  - Sprijin pentru cetăţenii României, Protejăm cetăţenii de creşterea preţurilor 

Aceste vremuri dificile impun solidaritate şi sprijin acordat mai ales oamenilor care au cea mai mare nevoie de susţinere  

Românii cu venit mediu lunar mai mic de 600 lei: familiile cu 2 copii şi monoparentale 

Pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 lei 

Persoanele cu dizabilităţi 

Persoanele cu venit minim garantat 

Elevii cu burse sociale 

Românii cu salariul minim 

Angajaţii care primesc tichete de masă 

Pacienţii din spitale 

Românii cu credite la bănci 

Pachetul decis astăzi oferă următoarele soluţii:  

 1 miliard euro- 50 la suta fonduri europene - Vouchere pentru alimente de bază - 50 de euro la fiecare 2 luni pentru:  

Familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună 

Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună 

Persoanele cu venit minim garantat 

Persoanele cu dizabilităţi 

Intra in vigoare la 1 iunie. 

 Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale - 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri şcolare pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine. Valoare totala 33 milioane euro. 

 4,7 milioane de români vor beneficia de vouchere în 2022  

  200 de lei în plus pentru salariul minim (creştere voluntară scutită de taxe)  

 

 Valoarea tichetelor de masa creşte cu 50% - de la 20,17 lei la 30 de lei   

 Dublăm norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi - de la 11 lei/zi - la 22 de lei/zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Valoare totaa 270 milioane lei.

PROTECŢIA COPILULUI  - Sprijin pentru copiii României 

Vom majora drepturilor acordate copiilor din sistemul de protecţie specială, inclusiv celor cu dizabilităţi care se află în acest sistem, precum şi mamelor din centrele maternale. 

Vor beneficia 47 mii copii, valoarea totală pachet sprijin 86 milioane lei. 

  Alocaţia zilnică de hrană creşte de la 12 lei cât este acum la 16 lei/zi, respectiv de la 16, 6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârsta copilului 

  Sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei 

 Cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite 

  Alocaţia lunară de plasament creşte de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi, de la 945 de lei, la 1.350 de lei lunar 

 FAMILIE - Sprijin pentru familiile României 

 Ne asumăm implementarea unei politici publice de creştere a natalităţii, sprijinind cuplurile care nu pot avea copii. Extindem numărul persoanelor care pot aplica de la 300 la 5.000 în 2022. Valoare 100 milioane lei.  

 TINERI  - Sprijin pentru tinerii României - 500 milioane lei, garantii de stat. 

2022 este anul Tineretului în România.  

Avem în vedere   

 Programul Family start pentru tinere familii - garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat pentru plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe 

 Programul naţional Student Invest - garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat,  pentru  taxe de studii, publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti. 

 UPDATE: ”Trăim într-o criză economică care se va adânci în lunile care urmează. Creşte inflaţia în zona euro şi acest lucru va afecta toate economiiile europene. Statul are obligaţia de a ajuta toţi cetăţenii, trebuie să intervină şi în economie şi acest lucru nu înseamnă că statul lucrează împotriva principiilor liberale, dar acolo unde este nevoie este obligat să intervină. De aceea, aceste măsuri au fost extrem de bine chibzuite, sunt echilibrate, pe termen mediu şi pe termen lung, sunt şi măsuri imediate”, a declarat Kelemen Hunor, al doilea dintre liderii coaliţiei care a luat cuvântul. 

 
UPDATE: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat planul Coaliţiei de sprijin pentru România, arătând că acesta a fost întocmit „pentru a pune din nou România în mişcare”.
 
„Românii au făcut mereu faţă provocărilor. Acum trebuie ca şi clasa politică să se ridice la nivelul cetăţenilor. Trebuie să oferim un ajutor real, speranţă şi oportunităţi cetăţenilor noştri. Din punctul nostru de vedere jumătăţile de măsură pur şi simplu nu sunt suficiente. (...) Nu mai avem timp se politică sterilă, ci să oferim răspunsuri la problemele românilor”, a declarat Ciolacu, primul dintre liderii coaliţiei care a luat cuvântul. 

Potrivit acestuia, planul are o valoare de 17,3 miliarde lei, suma fiind dublă faţă de cea alocată pentru sprijinirea populaţiei în timpul pandemiei şi nu afectează alocările bugetare pentru investiţii şi dezvoltarea economiei.

Adresându-se, în final, celorlalţi lideri din partidele de coaliţie, Ciolacu a precizat că îi „pare bine” că a decis să li se alăture în coaliţie.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Pachetul de măsuri a fost convenit în şedinţa de luni a coaliţiei.

Şedinţa a început la ora 16.00. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.