Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. ”Securitatea energetică şi conectivitatea sunt obiectivele noastre comune”, a transmis şleful statului, la finalul întâlnirii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Preşedintele Klaus Iohannis a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale şi a transmis deschiderea şi interesul României de a conlucra cu partea azeră pentru extinderea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, lansat în anul 2009. Preşedintele României a evocat rolul Azerbaidjanului de furnizor strategic de încredere de resurse energetice şi a exprimat dorinţa României de a extinde şi aprofunda cooperarea cu acest stat pentru creşterea nivelului securităţii energetice a ţării noastre, dar şi în plan regional şi european”, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, în context, ambii preşedinţi au salutat semnarea astăzi, la Bucureşti, a Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi au evidenţiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, ca dovadă concretă a maturităţii Parteneriatului Strategic româno-azer şi a capacităţii de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional. Au subliniat, totodată, că acest proiect trebuie să fie replicat şi în alte domenii, precum cel digital. 

”De asemenea, Preşedinţii României şi Republicii Azerbaidjan au salutat semnarea, de către cele două companii naţionale, a primului contract de furnizare pentru volume suplimentare de gaz din Azerbaidjan către ţara noastră. Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Ilham Aliyev au agreat intensificarea dialogului sectorial pentru a valorifica potenţialul de dezvoltare a cooperării bilaterale în domenii precum comerţ, investiţii, digital, agricultură, educaţie şi cercetare”, a mai transmis sursa citată.  

Potrivit Preşedinţiei, cei doi lideri au convenit ca, pornind de la Parteneriatul Strategic, România şi Azerbaidjan să lucreze pentru a extinde cooperarea şi iniţiativele strategice între  Europa şi Asia Centrală, folosind rolul de punţi de legătură al celor două state. 

În cadrul convorbirii, a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din regiunea Mării Negre şi au fost prezentate măsurile adoptate în sprijinul Ucrainei şi al cetăţenilor ucraineni, afectaţi de război. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, într-un mesaj pe Twitter, că a avut o ”discuţie excelentă” cu preşedintele din Azerbaidjan, pe care l-a primit la Palatul Cotroceni, despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.  

”Securitatea energetică şi conectivitatea sunt obiectivele noastre comune”, a transmis Klaus Iohannis.  

Ilham Aliyev s-a aflat în România pentru a participa la semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei şi României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.