Preşedintele Klaus Iohannis a depus o candelă în memoria eroilor Revoluţiei Române, pe platoul din Piaţa Victoriei din Timişoara. Candelele au fost aşezate în formă de cruce, pe pavajul din piaţă. Şeful statului a afirmat că, la 30 de ani de la Revoluţie, ”cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a participat, luni, la slujba de pomenire a eroilor, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, apoi s-a deplasat, alături de mitropolitul Banatuşui Ioan Selejan şi primarul Nicolae Robu, în piata Victoriei, unde a aprins o candelă în memoria martirilor Revoluţiei de la Timişoara.

Mai multe candele au fost aşezate în formă de cruce.

Apoi, şeful statului s-a deplasat la Opera din Timişoara unde a susţinut o alocuţiune, în care a afirmat că, ”la 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”.

”Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmaşii celor dispăruţi, pentru eroi şi pentru martiri.  Dar, în acelaşi timp, un adânc sentiment de ruşine profundă mă copleşeşte. La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi.  Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârşite la Revoluţie, în care au fost implicate forţele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceauşescu.Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la zilele care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat”, a spus Iohannis.
 
Şeful statului spune că ”această datorie neîmplinită a Justiţiei trebuie reparată”. 
 
”Această datorie neîmplinită a Justiţiei din România trebuie reparată pentru victime, dar şi pentru a restaura în întregime demnitatea unei naţiuni care, în sfârşit, şi-ar recupera astfel integral momentul fondator al democraţiei sale. Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluţiei din Decembrie 1989, precum şi condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă paşi extrem de importanţi în apărarea amintirii eroilor noştri, precum şi pentru împiedicarea unor deghizări meschine a celor care profită de trecerea timpului şi, implicit, de diluarea memoriei colective.A spune azi că în România lui 1989 nu a existat o revoluţie anticomunistă este un act ruşinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”, a mai spus Iohannis.
 
Klaus Iohannis a mai spus că urmaşii eroilor Revoluţiei îşi doreau o Românie sigură şi prosperă.
 
”În toţi aceşti 30 de ani scurşi de la Revoluţie, ne-am întrebat ce fel de Românie au visat cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în libertate. Cum se aşteptau oare ei să arate România liberă şi democratică? Cred că nu greşim dacă spunem că ei şi-ar fi dorit să putem construi împreună o Românie sigură, prosperă şi predictibilă pentru noi şi copiii noştri. Să trăim cu toţii în pace în Europa la care au visat bunicii lor, într-o societate bazată pe egalitate şi dreptate, în care să fie protejaţi şi ascultaţi.  Au crezut, foarte probabil, că putem deveni o societate în care valorile fundamentale ale democraţiei şi statul de drept sunt respectate şi în care politicienii servesc interesul public cu toată priceperea, dar şi cu tot devotamentul.  Fără doar şi poate, ei au visat ca ţara lor să fie între statele mândre şi puternice ale NATO şi ale Uniunii Europene.  Şi au sperat, poate, ca idealurile, valorile şi principiile care au constituit nucleul Revoluţiei să fie asumate, apărate şi transmise următoarelor generaţii. Avem în continuare o mare responsabilitate faţă de tinerii noştri să construim ţara în care să-şi găsească locul, în care să-şi împlinească aspiraţiile şi pe care să nu-şi dorească să o părăsească vreodată. Avem, în acelaşi timp, datoria faţă de cei care trăiesc în diaspora să le fim aproape, pentru că nu există distanţă, oricât de mare, care să distrugă vreodată ceea ce împărtăşim cu toţii – năzuinţa noastră pentru ca România să continue să progreseze!”, a declarat şeful statului.
 
În finalul alocuţiunii, Iohannis a menţionat cuvintele emoţionante ale Corinei Untilă, un erou al Revoluţiei de la Timişoara care la 18 ani a fost împuşcată în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, iar în acest an a decedat în urma unei suferinţe.
 
”În final, aş dori să dau citire câtorva cuvinte emoţionante ale Corinei Untilă, unul dintre tinerii eroi ai Revoluţiei de la Timişoara, care avea pe atunci 18 ani. Împuşcată pe străzile Timişoarei, ea a fost un om care a trăit simplu şi demn, cu speranţa unei Românii mai bune. Corina s-a stins discret, cu o lună în urmă. 
Ea a descris cândva cum nu se putea mai bine legătura dintre generaţia ei minunată, care pentru apărarea unor mari cauze a făcut sacrificiul suprem, şi generaţia de astăzi, care păstrează vii aceleaşi valori: <În Decembrie 1989] am câştigat libertate, o nouă identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Văd toate acestea la noua generaţie, generaţia «Facebook», şi mă bucură faptul că ei duc mai departe idealurile Revoluţiei Române din Decembrie 1989>”.

Înainte de finalul vizitei la Timişoara, Iohannis a participat la un spectacol care are loc pe scena Operei din Timişoara

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.