Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că atât campania electorală, cât şi alegerile locale trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie, făcând un apel la responsabilitate. ”Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării”, s-a adresat el candidaţilor la locale, precum şi echipelor de campanie. El a pledat pentru necesitatea alegerilor. ”Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a conchis preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - ”Peste 2 zile debutează Campania electorală pentru alegerile locale din luna septembrie. E pentru prima data când în România Campania şi alegerile se vor desfăşura în perioada pandemiei. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă. Campania şi scrutinul propriu-zis trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie. Acest lucru e posibil dacă vom respecta un set de reguli şi măsuri. Există precedente. Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie, fără ca acest lucru să fi avut un impact negativ asupra numărului de infectări. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri sunt respectate de cetăţeni, riscul poate fi redus la minim. Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să facă o campanie de informare astfel ca toată lumea să ştie ce e permis şi ce nu e permis pe perioada campaniei şi în ziua votului. Fac un apel la responsabilitate şi aici mă adresez candidaţilor la locale, precum şi echipei de campanie. Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării. Nimic nu e mai important ca sănătatea”, a afirmat preşedintele, adăugând că orice încălcare a acestor reguli va trebui drastic sancţionată.

El a precizat că alegeri în absenţia unei campanii, fie ea şi atipică, nu pot fi imaginate într-o democraţie, cum de asemenea e dăunător pentru o democraţie să amâni pe termen nedefinit alegerile.
”Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm. Să nu uităm că alegerile în România deja au fost amânate. Acum ştim care sunt măsurile de protecţie care limitează răspândirea coronavirusului, ele se aplică şi vedem că funcţionează. De aceea putem avea un proces electoral care se poate desfăşura în siguranţă”, a explicat Iohannis.
”Dragi români, e important ca voi să decideţi cine va conduce comunitatea locală în următorii patru ani. Vreau să subliniez că e esenţial să facem tot ce ţine de noi, autorităţi şi cetăţeni pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a conchis el.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Tot miercuri, premierul Ludovic Orban are o întâlnire cu reprezentanţii din industria HoReCa, de la ora 15.00.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se va întruni tot miercuri pentru a stabili regulile de protecţie în campania pentru alegerile locale şi modul în care va avea loc votul pe 27 septembrie. Un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, MAI şi AEP va fi aprobat în CNSU miercuri, a anunţat şeful Executivului. 

„Vom avea discuţie despre reluarea activităţii în anumite spaţii închise, în teatre, cinematografe. De asemenea, reluarea activităţii restaurante în spaţii închise. Nu pot să vă spun care va fi decizia finală. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde este un anumit nivel de cazuri pe o perioadă de 14 zile. Mâine vom avea o întâlnire la ora 15.00 şi cu reprezentaţii industriei ospitalităţii care a fost solicitată de cele patru organizaţii din domeniu. Vom ţine cont de punctul lor de vedere, astfel încât să poată fi reluarea activităţii culturale şi a activităţii în spaţii închise de tip restaurant”, a anunţat marţi Ludovic Orban.

Şeful Executivului a precizat luni că cel mai probabil de la 1 septembrie ar putea fi deschise restaurantele, dar în anumite condiţii.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu se declară un susţinător al redeschiderii restaurantelor, arătând că este nevoie ca industria ospitalităţii să fie un sector „sănătos şi puternic şi pe picioarele lui”. „Din punct de vedere economic, mâine aş da drumul restaurantelor, dar nu este doar economic, aici este vorba şi de sănătate şi de aceea întotdeauna această decizie trebuie luată împreună”, precizează Cîţu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.