Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, referindu-se la obiecţiile Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că nu există un termen ultimativ pentru prezentarea acestuia, ci este unul orientativ, iar statele sunt încurajate să prezinte planuri bune. ”Nu este nicio catastrofă”, a afirmat preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă România va putea respecta termenul pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, preşedintele a afirmat: ”Acest termen este orientativ, nu e ultimativ. Comisia începe să recomande ţărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi şi noi  vom lucra pe PNRR până când va suficient de bun pentru a fi acceptat de Comisie şi, mai important, implementat de noi. Am auzit şi eu la televizor tot felul de politicieni de la opoziţie care anunţă catastrofa, nu e nicio catastrofă. Prima formă de Plan Naţional a fost discutată cu Comisia, cu comisari, cu directori generali, cu directori, fiecare şi-a făcut observaţiile, ministrul de resort s-a întors în ţară cu observaţiile acestea, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuţii la Bruxelles, vom face ultimele corecturi şi planul va merge înainte. Şi acest plan va fi lucrat până este foarte bun şi va fi implementat. ”.

Cu o zi în urmă, preşedintele a anunţat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful statului a adăugat că va fi evaluată prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR şi vor fi discuţii despre îmbunătăţirea Planului.

„Sunt mai multe aspecte aici. Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în acelaşi timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înţelegeţi că nu noi suntem în această situaţie, România. Toţi suntem în această situaţie, prin noutatea şi presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare. Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât că, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat Klaus Iohannis, la vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului.

Vicepremierul Dan Barna a anunţat miercuri că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID. "Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs", afirmă el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.