Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la finalul summitului de la Sibiu, că discuţiile au întărit ”convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene”. ”Ne-am dorit, şi acum la sfârşit pot să spun că am reuşit, să avem un summit al unităţii, al determinării de a continua avansarea proiectului integrării europene, ca proiect fără precedent de democraţie, prosperitate şi pace”, a spus Iohannis, în conferinţa comună de la finalul summitului. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acest Consiliu European a arătat că "putem fi uniţi nu doar de faţadă, ci în mod real, aşa cum în ultimii ani am fost capabili să acţionăm de multe ori împreună". Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că Europa nu poate exista fără stat de drept, precizând că nu este o problemă doar în anumite state membre, ci este o tendinţă periculoasă la nivel global, amintind că există guverne care au tendinţa de a afecta independenţa sistemului judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Donald Tusk: Nu poate exista Europa fără stat de drept; este chintesenţa Europei ca entitate politică
CITEȘTE ȘI Juncker: Acest Consiliu European ne-a arătat că putem fi uniţi nu doar de faţadă, ci în mod real, aşa cum în ultimii ani am fost capabili să acţionăm de multe ori împreună

”România, ţara care exercită preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi ca stat membru profund ataşat consolidării proiectului european, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România. Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut şansa să o găzduiască. Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene. Ne-am dorit, şi acum la sfârşit pot să spun că am reuşit, să avem un summit al unităţii, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării europene, ca proiect fără precedent de democraţie, prosperitate şi pace, un proiect al stabilităţii,  atât spre interior, cât şi spre exterior, spre vecinii noştri”, a spus, joi, Iohannis, la finalul summitului de la Sibiu.

Acesta şi-a exprimat bucuria că ”dinspre România porneşte un mesaj pozitiv, unitar al statelor membre şi al instituţiilor europene deopotrivă de a consolida UE pe baza unui set clar de principii şi valori”.

”Acest mesaj de unitate rezonează cu motto-ul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, gândit în jurul principiului coeziunii ca valoare comună europeană. La preluarea mandatului, România şi-a asumat avansarea proiectului european spre o Europă mai coerentă, mai coezivă şi unitară atât pe plan intern, la nivelul statelor membre, între state membre, la nivel regional, la nivel local, cât şi pe plan extern. Unitatea şi coeziunea ţării noastre ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi ca Uniune, un model de dezvoltare, de democraţie, de prosperitate. Am discutat astăzi la Sibiu despre cum vrem să continuăm, în ce direcţie vrem să ducem construcţia noastră europeană. Am adoptat o declaraţie politică, Declaraţia de la Sibiu, care sper să rămână un reper important în istoria Uniunii Europene. În spiritul celor covenite în urmă cu doi ani, cu ocazia aniversării la Roma a 60 de ani de la semnarea tratatelor, cel mai important mesaj al declaraţiei de la Sibiu aş putea spune  spiritul de la Sibiu este confirmarea voinţei noastre de a continua împreună proiectul european”, a mai declarat Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.