Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discursul ţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului, că Unirea de la 1918 este "expresia efortului colectiv al unei naţiuni de a transforma în realitate visul întregirii". El a evocat eroismul soldaţilor români, viziunea familiei regale, iscusinţa oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităţilor naţionale, dar mai ales contribuţia românilor simpli, care au dus la îndeplinierea obiectivului Unirii. "Marele câştig al acestui an este că românii au spus că vor o Românie proeuropeană, o ţară prosperă cu sisteme publice performante, cu o justiţie independentă şi o clasă politică aflată în slujba cetăţenilor", a mai afirmat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"La 30 de ani de la căderea comunismului şi recucerirea libertăţii noastre, celebrăm Ziua Naţională cu gândul la generaţiile care au făcut posibilă România democratică şi europeană de astăzi. Marea Unire de la 1918 a reprezentat expresia efortului colectiv al unei naţiuni de a transforma în realitate visul întregirii. Eroismul soldaţilor români, viziunea Familiei Regale, iscusinţa oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităţilor naţionale, dar mai ales contribuţia românilor simpli au condus la îndeplinierea obiectivului Unirii", a spus Iohannis, luni, în discursul ţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naţionale.
 
El a spus că Marea Unire a deschis calea reformelor, modernizării şi dezvoltării, care a fost însă curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial şi de instalarea dictaturilor, iar artizanii Unirii au sfârşit în închisorile comuniste pentru că au refuzat să îşi renege credinţa în România liberă, independentă şi suverană.
 
"Aducem, aşadar, astăzi un cuvenit şi pios omagiu tuturor înaintaşilor care s-au jertfit pentru propăşirea naţiunii române, sporind, cu fiecare generaţie, prin trudă şi sânge, această lucrare de glorie, astfel încât noi şi copiii noştri să putem privi înainte cu deplină încredere în viitor. Apărând principiile de căpătâi ale naţiunii noastre europene, mulţi români au pierit în războaie ori în negura anilor grei de dictatură. Sunt românii care şi-au dat viaţa pe fronturile de luptă, în teatrele de operaţii din întreaga lume pentru apărarea intereselor României, în închisorile comuniste sau în zilele sângeroase ale lui Decembrie 1989. Avem datoria de a le păstra tuturor acestor eroi memoria vie şi de a ne angaja ferm că nu vom mai permite niciodată ca drepturile şi libertăţile individuale să fie încălcate, iar sacrificiul lor banalizat", a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, libertatea, egalitatea şi democraţia, principii prevăzute în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, s-au aflat la temelia noului stat şi au reprezentat şi idealurile pentru care s-a murit în temniţele comuniste şi în Decembrie ’89.

"Trecutul nostru este unul al contrastelor. Avem, pe de o parte, momente remarcabile, figuri emblematice, care au jucat un rol fundamental în modernizarea şi transformarea României, iar, pe de altă parte, avem o moştenire grea şi dureroasă, reprezentată de anii grei ai dictaturii, care au adus cu sine distrugerea democraţiei şi a statului de drept, călcarea în picioare a demnităţii umane, îngrădirea drepturilor fundamentale, politici criminale, dezinformare, tortură şi foarte multă suferinţă", a spus şeful statului.
 
El a afirmat că "atrocităţile şi abuzurile petercute în timpul regimului comunist să reprezinte o lecţie deosebit de importantă pe care să ne-o asumăm onest".

"Orice atac la adresa demnităţii umane şi a statului de drept, necombătut eficient, poate deschide oricând calea unor abuzuri. Pericole există şi vor exista, însă faptul că avem o societate matură şi vigilentă, cetăţeni cu un pronunţat simţ civic, care îşi cunosc drepturile şi care nu ezită să lupte pentru ele, reprezintă o garanţie esenţială pentru viitorul democratic al României", a susţinut şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, cei 30 de ani care au trecut de la Revoluţia din decembrie 1989 au fost o tranziţie anevoiasă, însă faptul că astăzi România este stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi are un parteneriat strategic solid cu Statele Unite ale Americii dovedeşte, fără echivoc, că fundaţia pe care am construit-o în aceşti ani este solidă şi că avem o democraţie funcţională.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre anul electoral "încărcat" pe care îl lăsăm în urmă.

"Deşi ne-am confruntat cu numeroase tensiuni şi conflicte, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile şi cu încercări de adâncire a faliilor din societate, marele câştig al acestui an este faptul că românii, prin votul lor, au spus clar şi răspicat că vor o Românie pro-europeană, puternic ataşată valorilor democraţiei şi ale statului de drept, o ţară prosperă, cu sisteme publice performante, cu o justiţie independentă, cu o clasă politică aflată în slujba cetăţenilor", a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, prin alegerile făcute la referendum, la scrutinul european şi la cel prezidenţial, românii au votat "pentru a nu uita cine suntem şi încotro vrem să ne îndreptăm".

"Ce legătură mai puternică cu idealurile istorice pe care le celebrăm în aceste zile decât această reconfirmare fermă a identităţii noastre naţionale! Graţie tuturor acestor răsunătoare victorii ale votului democratic din acest prim an al celui de-al doilea veac de existenţă a ţării noastre, am dovedit, fără putinţă de tăgadă, că românii, în ciuda împrejurărilor dificile, sunt europeni autentici şi împărtăşesc şi îşi asumă aceleaşi valori şi repere ca ceilalţi cetăţeni ai bătrânului nostru continent", a mai spus Iohannis.

El a continuat spunând că le transmite un gând bun şi românilor pe care viaţa şi istoria i-au risipit în cele patru zări. "Ei sunt parte integrată a naţiunii. Diaspora rămâne nu doar cu gândul, ci şi cu fapta ancorată în viaţa societăţii româneşti", a spus şeful statului, adăugând că "acest devotament faţă de ţară trebuie recunoscut şi în mod instituţional - de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanţilor legitimi ai românilor de peste hotare".
 
Klaus Iohannis a afirmat că avem nevoie de unitate, toleranţă şi solidaritate, doar aşa putem construi ţara pe care ne-o dorim.

"România să devină ţara în care cei plecaţi să îşi dorească să îşi revină", a subliniat el, arătând că este încrezător în "capacitatea noastră ca naţiune de a face lucruri să funcţioneze".

"Noi suntem artizanii României viitoare. Împreună să facem România normală, ţara puternică pe care au visat-o înaintaşii, societatea democratică la care au sperat cei care şi-au dat viaţa pentru libertate în urmă cu 30 de ani, o singură ţară, prosperă, a tuturor, aşa cum şi-o doresc tinerii noştri! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!", a mai spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.