Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, la şedinţa CSM, că se poate discuta despre arhitectura statului, dar nu despre independenţa justiţiei. Şeful statului a subliniat că dacă se va discuta despre modificarea Constituţiei şi arhitectura statului ar trebui introdus chiar în legea fundamentală principiul integrităţii, pentru că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în fruntea statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a spus că nu ştie dacă a mai fost un an în care CSM să aibă o aşa activitate intensă, complicată şi cu impact puternic.

”Când am devenit preşedinte, am promis că voi încerca să introduc alt fel de a face politică, cu mai puţine artificii, mai puţin scandal şi cu mai multe rezultate. Mi-am imaginat că după un timp rezonabil de scurt anumite lucruri sunt evidente şi nu mai trebuie spuse în fiecare an. (...) Îmi face recunosc plăcerea să spun câteva lucruri care cred că sunt chiar de bază şi simple. În România justiţia e independentă şi trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, voi face tot ce îmi stă în puterea constituţională să fac să garantaţi independenţa justiţiei. Veţi avea în mine un partener şi susţinător constant pe care vă puteţi baza”, a continuat Klaus Iohannis.

Preşedintele a ţinut să precizeze că este foarte mulţumit cum a ştiut CSM şi în 2017 şi înainte să se implice şi să garanteze independenţa justiţiei în România.

”Eu cred şi am toată încrederea în dumneavoastră că veţi merge mai departe tot aşa. Pentru România nu există alta cale. Vedem cu toţii perindându-se pe la televiziuni şi în faţa camerelor diverşi politicieni de diferite coloraturi care spun lucruri surprinzătoare. (...) Nu am crezut acum 3 ani că o să mai văd pe la televizor politicieni care aparent foarte serios spun că justiţia nu trebuie să-şi facă de cap şi astfel de afirmaţii fundamental şi constituţional deplasate. Faptul că se fac astfel de afirmaţii în spaţiul public trebuie să ne dea de gândit foarte serios”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că este dreptul fiecăruia de a se pronunţa şi că se poate discuta despre arhitectura statului. ”Dar nu putem discuta despre independenţa justiţiei. Asta trebuie să rămână, face parte din nucleul democraţiei, din valorile europene, face parte din arhitectura de bază a unui stat democratic din secolul XXI”, a subliniat preşedintele.
 
Klaus Iohannis a menţionat că, în 2017, s-au purtat foarte multe discuţii despre ce fac judecătorii şi procurorii, a apărut ”un entuziasm” de a discuta despre ceea ce se întâmplă în sistemul de justiţie. 
 
”Având în vedere că avem persoane condamnate penal chiar în conducerea statului, nu e de mirare. Am afirmat şi mai afirm, spre disperarea lor, că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului. Ei vor fi tot timpul tentaţi să pună sub semnul întrebării independenţa justiţiei, dăunând grav statului”, a adăugat şeful statului.
 
Preşedintele a menţionat că sistemul electoral a fost astfel construit încânt accesul acestor persoane a fost posibil.
 
”Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să discutăm Constituţia, este obligatoriu să introducem principiul integrităţii chiar în Constituţie”, a ţinut să sublinieze Klaus Iohannis.
 
Preşedintele a mai spus că, generic, i s-a părut că în 2017 s-a lucrat foarte serios atât la ICCJ, cât şi la Parchetul General, la DIICOT şi DNA, ceea ce ”este îmbucurător”. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.