Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, în Monitorul Oficial "nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură". "Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 referitor la prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate", transmite Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Iohannis a anunţat, vineri, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării”, a afirmat preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT. 

CITEȘTE ȘI Ministrul Apărării: Preşedintele mi-a spus că propunerea pentru şeful Armatei este nelegală, dar nu şi de ce

Preşedintele a subliniat că, practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcţia de şef al Statului Major al Armatei, deci nu există o propunere pentru şeful Armatei, mandatul generalului Nicolae Ciucă încheindu-se pe 31 decembrie. 

”România nu poate să rămână fără şef al Armatei. Această situaţie genrată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia şi am semnat şi trimis spre publicare decretul prin care se prelungeşte mandatul de şef al Armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase, şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea, dar în continuare cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce”, a anunţat preşedintele.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

”Decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională”, a susţinut premierul Dăncilă.

Ea a afirmat că ”totul pare un scenariu pus în scenă de preşedintele Iohannis de ceva vreme”.

”În spaţiul public apăruse deja informaţia că preşedintele va face un pas în prelungirea mandatului actualului şef al Statului Major şi aş vrea să fie foarte clar, nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Nici în acest caz preşedintele nu a explicat refuzul în şedinţa CSAT”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

CSAT s-a reunit ”pentru a analiza solicitările ministrului Apărării Naţionale referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României”, potrivit Administraţiei prezidenţiale. 

Este posibil ca preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă să fi avut şi o discuţie separată despre propunerile de remanieri de la Dezvoltare Regională şi Transporturi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.