Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după ce premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la blocarea numirii unor miniştri, că răspunsul Curţii Constituţionale nu va rezolva problema, problema fiiind în opinia sa că România nu are prim-ministru. El a precizat că, dacă s-a ajuns în acestă fază, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers. Ulterior, răspunzând întrevărilor jurnaliştilor, Klaus Iohannis a afirmat că Guvernul României este ”condus de infractorul Dragnea prin interpuşi”. În plus, şeful statului a afirmat că Viorica Dăncilă nu a prezentat niciun motiv al schimbării miniştrilor, revocarea fiind o sancţiune politică. ”Doamna prim-ministru confundă Guvernul cu Partidul”, susţine Klaus Iohannis care precizează că acest tip de regim s-a încheiat în 1989.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după ce premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la blocarea numirii unor miniştri, că răspunsul Curţii Constituţionale nu va rezolva problema,  problema fiiind în opinia sa că România nu are prim-ministru. El a precizat că, dacă s-a ajuns în acestă fază, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers.

CITEȘTE ȘI PSD: Iohannis pur şi simplu blochează România; vom utiliza toate mijloacele legale şi constituţionale pentru a debloca situaţia creată

Preşedintele a început prin a spune că "se aude" că doamna prim-ministru a trimis o solicitare Curţii Constituţionale.

”Probabil, Curtea va da un răspuns. Vom vedea ce răspuns, însă, nu va rezolva problema. Curtea Constituţională nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu este una constituţională, problema este una politică. O să vă spun şi care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima cauză este că, de facto, România nu are prim-ministru, a doua cauză este totala inabilitate a PSD de a face politică politică de orice fel”, a afirmat preşedintele, care a lansat un atac la adresa PSD şi a relatat modul în care s-a desfăşurat comunicarea cu premierul pe tema remanierii guvernamentale.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Dăncilă: Astăzi am sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona acest blocaj creat de preşedintele Iohannis în privinţa numirii miniştrilor - VIDEO

"Doamna prim-ministru mi-a trimis, în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a Guvernului, după care,  fără să aştepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare de remaniere a Guvernului, după care mi-a mai trimis hârtii. Toate, fără să caute o discuţie sau un dialog cu mine. În definitiv, doamna prim-ministru m-a sunat, totuşi, ieri, m-a întrebat dacă am terminat analiza şi când cred eu că voi da un răspuns. Am spus, foarte politicos, că azi şi mâine nu, iar în zilele următoare o voi informa când ajung la o concluzie”, a mai spus şeful statului. 

Acesta a afirmat că se aştepta să fie sunat de Viorica Dăncilă pentru a fi întrebat dacă a luat o decizie şi susţine că aceasta ”pur şi simplu nu înţelege cum funcţionează statul”. 

”Sincer, aş fi aşteptat în toată această perioadă, aşa, printre vizitele pe care le face doamna prim-ministru în străinătate, măcar să mă sune sau să mă caute şi să întrebe: "Domnul preşedinte, de ce nu ne daţi un răspuns, care este problema?". Această doamnă pur şi simplu nu înţelege cum funcţionează statul. Noi nu suntem puşi aici să ne trimitem hârtii scrise de secretari, secretare sau alţi colaboratori. Asta este simplu de făcut. Noi suntem puşi aici pentru a rezolva problemele statului, pentru a rezolva problemele României, ori asta se face inclusiv prin colaborare şi prin dialog instituţional”, a mai spus Iohannis. 

Ulterior. răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, el  comentat: "Doamna Prim-ministru nu are deloc răbdare sau, mă rog, cine o dirijează nu are deloc răbdare fiindcă după prima solicitare de remaniere nici nu a aşteptat să-i spun de ce nu revoc pe anumiţi miniştri şi de ce nu accept alţii, mi-a şi trimis a doua solicitare de revocare, ori în acest fel, vă spun că nu se poate lucra. Este, dacă nu ar fi foarte trist şi îngrijorător, ar fi rizibil".

În ceea ce priveşte ”totala inabilitate a PSD de a face politică”, Iohannis a afirmat că acest partid a pierdut capacitatea de a acţiona politic.

”Constat că PSD şi-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acţiona politic. PSD nu mai ştie să facă politică, ceea ce este foarte grav, fiindcă acest PSD este partidul care dă guvernarea şi controlează majoritatea în parlament. PSD guvernează prost, asta am subliniat în repetate rânduri cu argumentele respective, inclusiv astăzi prin inabilitatea premierului de a purta instituţional măcar un dialog pentru a rezolva o problemă. PSD legiferează foarte prost foarte foarte prost şi asta nu este o afirmaţie pe care o fac aşa fiindcă nu îmi place PSD”, a mai spus Iohannis. 

"Am cerut zilele acestea nişte date pentru a vedea, totuşi, care este calitatea legilor care se votează în principiu de această majoritate controlată de PSD. În 30 şi ceva de situaţii m-am adresat Curţii Constituţionale pentru că am considerat că legile promovate, votate de majoritatea pesedistă sunt proaste. În peste 25 de cazuri Curtea Constituţională mi-a dat dreptate şi a declarat actele respective, legile parţial neconstituţionale sau integral neconstituţionale. Întru-un singur an peste 25 de legi neconstituţionale. PSD pur şi simplu nu mai este capabil să negocieze politic. Nu negociază, nici măcar nu încearcă să negocieze. PSD încearcă să îşi impună voinţa prin politica pumnului în gură. Acest lucru se vede şi în Parlament, se vede şi în felul cum lucrează Guvernul şi acest lucru pentru mine este inacceptabil", a argumentat preşedintele.
 
Solicitat să facă precizări cu privire la incapacitatea PSD de a negocia, Klaus Iohannis a afirmat: "De exemplu, putea doamna Prim-ministru să se prezinte la mine cu nişte argumente şi, dacă tot veni vorba de argumente, daţi-mi voie să mai menţionez încă un lucru care deranjează foarte mult. A venit cu o solicitare de remaniere fără nici un fel de explicaţie, fără să spună public de ce anumiţi miniştri vor fi revocaţi sau cere să fie revocaţi. Revocarea este o sancţiune politică, nu este o mişcare de plăcere. Ori dacă este aşa, aceeaşi doamnă Prim-ministru avea obligaţia să se prezinte în faţa naţiunii şi să explice de ce anumiţi miniştri se cer revocaţi. Ori acest lucru nu s-a făcut, doamna Prim-ministru confundă Guvernul cu partidul. Este normal să se discute în partid aceste chestiuni, partidul care are majoritatea, dar este anormal ca Premierul să nu vină şi să explice naţiunii de ce face o remaniere, de ce anumiţi miniştri sunt revocaţi. Această manieră de a conduce statul de la partid, sau de a încerca să conducă statul de la partid, o cunoaştem dintr-un regim care s-a terminat în decembrie ’89".

Şeful statului  precizat că, dacă s-a ajuns în această fază, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii.

”Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituţională să stabilească ce avem de făcut, bineînţeles că voi aştepta decizia Curţii Constituţionale după care voi acţiona constituţional”, a afirmat Iohannis. 

Argumentul său în ceea ce priveşte semnarea revocării unor miniştri a fost acel că, dacă în cazul avizului pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu Senatul a considerat rezonabil un termen de două - trei luni, se poate aplica aceeaşi măsură.

"Ca să luăm aceeaşi măsură. Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, este preşedintele Senatului, într-o chestiune. Am aşteptat un vot sau o rezoluţie a Parlamentului. Ei, ce gândiţi, Parlamentul, controlat de majoritatea pesedistă, a considerat că un termen rezonabil la o solicitare instituţională este în jur de 2-3 luni şi au amânat dezbaterea şi votul până în sesiunea din februarie. Şi atunci, cu siguranţă, putem cu toţii să ne inspirăm de aici dacă avem de-a face cu PSD, că un termen rezonabil poate să fie considerat şi 2-3 luni de zile". a afirmat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

Întrebat cine conduce de fapt Guvernul, Klaus Iohannis a afirmat: "Este evident că acest Guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuşi. Este simplă această chestiune. O ştim cu toţii".

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.