Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referindu-se la riscul întoarcerii la starea de urgenţă, că, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu este găsită altă cale, s-ar putea reveni la măsuri mai restrictive. Şeful statului a precizat că nu îşi doreşte acest lucru. Despre o posibilă prelungire a stării de alertă, Iohannis a spus că „e o discuţie care încă se poartă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Şeful statului a precizat că „nu putem închide ţara şi să plecăm undeva”, însă românii trebuie să respecte normele de protecţie împotriva COVID-19.

„Riscăm în primul rând să ne îmbolnăvim şi asta e mult mai grav decât orice stare de urgenţă sau discuţie în Parlament. Suntem în plină pandemie. Pe de altă parte, nu putem să închidem ţara şi să plecăm undeva. Aici e ţara noastră, viaţa noastră, aici e economia noastră. Dacă vrem să mişcăm şi economia şi să plecăm şi la munte şi la mare, trebuie să respectăm aceste norme. Rolul autorităţilor e să emită normele. Rolul spitalelor să trateze bolnavii. Dar rolul nostru e să nu ajungem la spital, pentru că e o boală periculoasă”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Institutul Cantacuzino.

Preşedintele României a adăugat că a observat că, în majoritatea ţărilor în care au fost luate măsuri de relaxare a crescut numărul infectărilor.

„Am văzut că majoritatea ţărilor care au început măsurile de relaxare a crescut numărul de persoane infectate. Nu îmi doresc să reintroduce restricţii, dar dacă numărul de cazuri creşte în continuare, atunci probabil Comitetul Naţional va începe să propună măsuri restrictive. Românii în cea mai mare parte au reacţionat foarte bine. Din păcate, sunt şi exemple negative, şi persoane simple şi persoane titrate, care nu au înţeles nimic din toată situaţia”, a completat preşedintele Iohannis.

Chestionat dacă ar putea fi prelungită starea de alertă, şeful statului a răspuns: „Asta e o discuţie care încă se poartă”.

ŞTIREA INIŢIALĂ

„Eu mă bazez pe ceea ce recomandă specialiştii. Există comisii ale specialiştilor, ei trebuie să analizeze şi să vină cu propuneri care se impun de la caz la caz. Sunt în contact şi cu guvernaţii, şi cu specialiştii şi deocamdată credem că, împreună cu românii, avem puterea să respectăm normele. Dar sigur, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu găsim altă cale, putem să revenim la măsuri mai restrictive. Eu nu îmi doresc acest lucru, nu cred că nici românii îşi doresc acest lucru. Haideţi să respectăm normele în vigoare”, a răspuns preşedintele unei întrebări referitoare la posibilitatea reinstaurării stării de urgenţă.

Miercuri, numărul cazurilor noi de coronavirus a fost de 555, cel mai mare de la declanşarea pandemiei COVID-19.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri dimineaţă, înainte de anunţarea cifrelor referitoare la evoluţia cazurilor de infectare cu coronavirus, că în acest moment nu ia în calcul o revenire la starea de urgenţă, dar că depinde şi de evoluţia ulterioară a cazurilor de Covid-19. El a spus că erau pregătite şi alte măsuri de relaxare, dar nu au mai fost luate deoarece nu este încă momentul.

Întrebat de la ce număr de cazuri s-ar putea declanşa starea de urgenţă, ministrul a răspuns: „Nu e cu număr de cazuri, este creşterea numărului de cazuri de la o zi la alta exponenţial cu forţarea unităţilor de primire urgenţe şi atunci se poate declara o stare suplimentară decât starea de alertă. Dar v-am spus, evaluarea de la zi la zi, evaluarea săptămânală, evaluarea la cele 14 zile ne va da şi răspunsul”.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.