Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că convocat pentru miercuri la ora 11:00 o discuţie cu premierul şi cu ministrul Finanţelor pe tema situaţiei create de îmbolnăvirile cu coronavirus. Riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului implică un efort coordnat la nivel naţional şi global, a declarat preşedintele Klaus Iohannis după videoconferinţa cu şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19. Iohannis a certut românilor să renunţe la deplasările care nu sunt necesare, a avut un mesaj pentru românii din Italia, a avertizat cu privire la dezinformări şi a vorbit despre cât de nocive sunt răfuilelile politice şi încercările unora de a câştiga capital electoral prin găsirea vinovaţilor de serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Europa este în stare de mobilizare. În această seară, am avut o videoconferinţă şi am vorbit cu toţi liderii statelor Uniunii Europene despre evoluţia situaţiei în ţările noastre. Protejarea cetăţenilor europeni este prioritatea zero şi am discutat măsurile necesare care se impun în situaţia actuală. Cu toţii suntem de acord că este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecţiei cu coronavirus. Doar prin luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului, vom reuşi să gestionăm eficient această criză. Şi numai împreună vom reuşi să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens şi pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11:00, o discuţie cu premierul şi ministrul finanţelor publice”, a afirmat preşedintele. 
 
Deşi s-au confirmat 29 de cazuri în ţara noastră, nu avem răspândire comunitară a virusului, a mai spus preşedintele. 
 
”Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum şi oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare. Ştiu că pentru mulţi aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari şi pentru a proteja familiile, părinţii, bunicii noştri. Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund! Fără îndoială, drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm şi să implementăm toate măsurile care se impun”, a mai declarat şeful statului. 
 
Preşedintele a avut un mesaj de solidaritate pentru compatrioţii din Italia.

”Vreau să transmit în mod special şi un mesaj de solidaritate compatrioţilor noştri din Italia în aceste momente dificile. Îi îndemn să urmeze toate recomandările autorităţilor italiene şi să ia toate măsurile de prevenţie pentru a-şi proteja sănătatea. Am cerut tuturor autorităţilor statului român să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care solicită asistenţă. Cu grijă şi responsabilitate, vom depăşi această perioadă grea”, a mai spus Iohannis. 

Preşedintele a precizat că, dincolo de situaţia epidemiologică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea naţiunii noastre de a fi unită.
 
”Dincolo de situaţia epidemiologică şi de sănătate publică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea naţiunii noastre de a fi unită. Mai mult decât virusul ne pot face rău lipsa de responsabilitate şi de grijă faţă de ceilalţi, lipsa de încredere, panica şi nerespectarea tuturor măsurilor impuse de autorităţi”, a afirmat şeful statului. 
  
El a precizat că ”la fel de nocive sunt răfuilelile politice şi încercările unora de a câştiga capital electoral prin găsirea vinovaţilor de serviciu”.
 
”Acum este momentul să fim buni cetăţeni, pentru că de asta depind sănătatea şi viaţa noastră şi a apropiaţilor noştri. Noi, românii, am demonstrat că putem câştiga orice luptă, oricât de grea, cu o singură condiţie: să fim uniţi, să acţionăm ca o adevărată familie care îşi protejează fiecare membru al său”,a mai declarat Klaus Iohannis. 
 
Preşedintele a avertizat că pericolul infectării cu COVID-19 este dublat de cel al dezinformării, spunând că trebuie să continue campaniile de informare la nivel naţional, oamenii să ştie ce au de făcut, iar mass media să fie un partener onest al autorităţilor. 
  
”Fac un apel ca românii să renunţe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone care în mod obişnuit sunt mai aglomerate. Noi, românii, avem o vorbă. Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toţii comportamentul în aceste zile”, a încheuat preşedintele. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.