Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă că zilnic observăm că provocările şi ameninţările se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut şi ”este necesar ca vigilenţa noastră să crească”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: La rândul său, secretarul general al NATO, Mircea Geoană, a salutat decizia înfiinţării acestui centru în România. 

"Salut decizia României de a înfiinţa acest centru. Este o decizie utilă şi necesară. Mă bucur că acest centru nu este oferit exclusiv relaţiei cu NATO, ci acestui parteneriat indispensabil între NATO şi UE (…) Nu putem să fim în siguranţă şi în stabilitate (…) dacă vecinătăţile nostre sunt fragile", a afirmat el.

UPDATE: Premierul Florin Cîţu a apreciat inaugurarea centrului şi importanţa acestuia pentru România. 

”Vă asigur că Centrul beneficiază de sprjinul deplin al Guvernului, dar şi a mea personal (...) Aveţi tot sprijnul”, a transmis premierul. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Am încredere că acest proiect (…) va aduce valoare adăugată în contextual geopolitic actual. Zilnic observăm că provocările şi ameninţările (…) se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut. Este necesar ca vigilenţa noastră să crească şi avem nevoie de conceptele şi intrumentele adevcate pentru a răspunde pe măsură”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că acest centru reprezintă "o iniţiativă a României implementată cu energie şi eficienţă".

"Este un pas important în operaţionalizarea Centrului şi contez, şi pe mai departe, pe aceeaşi energie şi eficienţă în demersurile de construcţie instituţională şi conceptuală legate de Centru. (...) Rezilienţa este un astfel de concept esenţial, iar Centrul inaugurat astăzi este, fără îndoială, un astfel de instrument absolut necesar. Din ce în ce mai des, situaţii noi şi extrem de complexe ne demonstrează că efortul de consolidare a rezilienţei faţă de provocări şi ameninţări eterogene, sofisticate şi numeroase trebuie să implice niveluri multiple ale administraţiei şi societăţii", a susţinut el.

Iohannis a adăugat că democraţiile sunt vizate în special de astfel de ameninţări, dar, în acelaşi timp, pe termen lung, democraţiile sunt şi cel mai bine echipate pentru a le răspunde.

"Rezilienţa societală, pe care tocmai am evocat-o, este doar o parte a problematicii mai complexe a rezilienţei şi un indicator în sine al complexităţii activităţii pe care Centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfăşoare. Contextul pandemic a evidenţiat şi mai pregnant realitatea că rezilienţa trebuie să fie un obiectiv central al demersurilor noastre, la nivel naţional, dar şi în cadrul organizaţiilor internaţionale din care facem parte. Fără doar şi poate, orice eveniment disruptiv accelerează anumite tendinţe, dar un context inedit şi defavorabil reclamă raţiune şi fapte. Aşa a început acţiunea României de creare a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. Acesta răspunde contextului actual, dar şi unui set întreg de provocări şi ameninţări care se manifestau deja la nivel internaţional – de la provocările generate de tehnologiile emergente şi disruptive şi provocările la adresa sistemelor de comunicaţii sau a infrastructurii de transporturi, la necesitatea unui răspuns eficient la crize şi urgenţe complexe şi asigurarea post-criză a continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale", a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, crearea acestui Centru reprezintă "încă un exemplu al angajamentului ferm al României pentru securitatea europeană şi euro-atlantică şi al capacităţii noastre de a promova iniţiative care aduc valoare adăugată în acest scop".

"Prin decizia de a internaţionaliza acest Centru, vom promova obiectivele României, ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene în domeniul rezilienţei. Dorim ca această instituţie să devină un pol de excelenţă şi furnizor de expertiză pentru NATO şi Uniunea Europeană, respectiv pentru statele membre şi partenere ale celor două organizaţii. În acest context, apreciez foarte mult prezenţa la acest eveniment a domnului Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, şi a domnului Maros Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene. Sper ca participarea dumneavoastră la acest eveniment să marcheze simbolic şi o viitoare colaborare strânsă a României, NATO şi Uniunii Europene în dezvoltarea Centrului", a afirmat el.

Şeful statului a subliniat că România demonstrează din nou că îşi îndeplineşte angajamentele şi că nu mai este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate.

"Am acţionat mereu pentru asigurarea securităţii europene şi euroatlantice. Vom continua la fel de angajant şi constructiv şi pe viitor. Doresc să le urez succes tuturor celor care îşi vor desfăşura activitatea în cadrul Centrului şi care vor contribui la formarea răspunsului nostru eficient la provocările şi ameninţările mai mult sau mai puţin convenţionale la adresa securităţii noastre", a conchis Iohannis.

Şeful statului participă, luni, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, alături de premierul Florin Cîţu, secretatul general al NATO, Mircea Geoană, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maros Šefčovič, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.