Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri seară, o hotărâre care prevede relaxarea măsurilor începând cu acest week- end. Se renunţă la portul măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. Programul localurilor a fost prelungit până la ora 24.00, iar alte activităţi se vor relua cu respectarea unor reguli stricte. ”Începem revenirea la normalitate”, a anunţat premierul Florin Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Premierul a prezentat majoritatea măsurlor care intră în vigoare din week-end, în acord cu decizia CNSU. 

”În această seară, în şedinţa de Guvern am adoptat hotărârea de guvern pentru modificarea şi completarea anexelor 2-3 la HG nr.  531/2021 privind prelungurea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea  efectelor pandemiei de COVID-19. Prin proiectul de hotărâre se propun o serie de măsuri, începând cu 15 mai 2021. Se elimină restricţiile referitoare la  portul măştii, în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să  fie aplicată, în continuare în spaţii publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Se elimină, totodată, restricţiile referitoare la circulaţia pe timpul nopţii a persoanelor. Se elimină restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21.00. Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor, în intervalul orar 05.00 - 24.00. Se crează posibilitatea ca  în spaţiile deschise, competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul  României cu participarea spectatorilor până la 25 la sută din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care  sunt vaccinate împotriva virusului SARS CoV-2 pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al  unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
 
Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membri ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a  spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea cel mult 500 de spectatori cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea  schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau  rezultatul negativ certificatal unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
 
Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maxim 50 de persoane în interior şi de maxim 200 de persoane în exterior cu asigurarea unei suprafeţe de doi metri pătraţi pentru fiecare ăpersoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţul/localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.
 
Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50 la sută din capacitatea maximă a spaţiului în  judeţul/localitatea unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 7 metri pătraţi pentru fiecare  persoană.
 
Acestea sunt măsuri pe care le luăm până la 1 iunie, prin această hotărâre de guvern, de la 1 iunie, vor urma şi altele.
 
Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 70 la sută din capacitatea maximă a spaţiului în  judeţul/localitatea unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 4 metri pătraţi pentru fiecare  persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS CoV-2 pentru care au trecut 10 zile la finalizarea schemei de vaccinare”, a declarat premierul. â

ŞTIRE INIŢIALĂ: Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri seară, după şedinţa de Guvern, că au fost adoptate măsurile de relaxare care se aplică din 15 mai, fiind modificată Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă.

Se elimină obligativitatea măştii în spaţii deschise şi se renunţă la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

”Se stabileşte programul retaurantelor în intervalul orar 5-24”, a anunţat premierul. 

Acesta a mai precizat că se crează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile să se desfăşoare cu prezenţa spectatorilor, cu ocuparea a 25% din locuri. 

La aceste evenimente vor participa doar persoane vaccinate sau persoane care prezintă un test negativ pentru coronavirus. 

”Spectacole de tip drive in sunt permise numai dacă ocupantii maşinii sunt membri ai aceleiasi familii sau a cel mult 4 persoane din alte familii”, a mai transmis premierul. 
 
Premierul a precizat că este primul act normativ adoptat pentru revenirea la normalitate. 

”Este primul act normativ pe care-l adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt pnă la 1 iunie. De la 1 iunie, o parte dintre aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi sunt prezentate în hotărârea CNSU”, a mai declarat premierul. 

Guvernul a avut, vineri, de la ora 20.30, o şedinţă pentru a aproba noi măsuri de relaxare, începând cu data de 15 mai. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.