Felix Manta, finul fostului preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu, a fost numit de premierul interimar Florin Cîţu secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Duicu este unul dintre apropiaţii liberalului Cristian Buşoi, ales vicepreşedinte PNL în echipa lui Florin Cîţu. De altfel, numele lui Buşoi apare şi în dosarul în care Adrian Duicu a fost condamnat la un an şi jumătate cu suspendare pentru fapte de corupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - “În Monitorul Oficial scrie că am fost numit, aşa e terminologia, dar eu activez din 2019 în Agenţie. Din păcate, anumiţi secretari generali au primit această numire pe şase luni, urmând ca la fiecare jumătate de an să fie reînnoită, alţi secretari generali au primit funcţia pe termen nelimitat, până la ocuparea postului prin concurs. Eu sunt cu împuternicire, dar din şase în şase luni mi se prelungeşte această împuternicire cu acordul meu”, a declarat Mihail Adrian Oprescu. 
 
Întrebat dacă Guvernul e obligat să-i prelungească mandatul la fiecare jumătate de an, Oprescu a răspuns: “Nu, nu e obligat. Eu de 20 de ani sunt funcţionar al Ministerului Muncii, am îndeplinit diverse funcţii, iar în momentul de faţă sunt detaşat din poziţia de Inspector general de stat prim-adjunct al Inspecţiei muncii, adică dintr-un post cel puţin similar. E a cincea sau a şasea prelungire deja. Eu am postul ocupat prin  concurs la Inspecţia muncii. Dacă, din varii motive, această funcţie încetează, eu mă întorc pe funcţia mea publică de inspector la Inspecţia muncii”.
 
Întrebat dacă a negociat cu cineva de la PNL prelungirea mandatului, Oprescu a precizat: “Nu, nici nu-l cunosc pe domnul prim-ministru. Solicitarea se face de către Agenţie, apoi ajunge la Ministerul Muncii, iar ministerul o trimite către Guvern. Eu sunt funcţionar public de carieră”.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - “Daniel Felix Manta, comisar şef adjunct Regiunea S-V Oltenia, exercită, cu caracter temporar, funcţia publică din categoria înalţilor funcţionari publici de secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru o perioadă de 6 luni”, potrivit deciziei semnate de premierul Florin Cîţu. 
 
Manta a fost şi subprefect de Mehedinţi şi şef al OPC Mehedinţi.
Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, a fost condamnat definitiv, în februarie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi şase luni închisoare cu suspendare pentru mai multe fapte de corupţie. În rechizitoriu, procurorii DNA au aratat că Adrian Duicu şi-ar fi exercitat influenţa şi asupra lui Cristian Buşoi, la acea vreme preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru ca o firmă controlată de Duicu prin interpusi să deconteze sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate. 
 
În prezent, Cristian Buşoi ocupă funcţia de vicepreşedinte al PNL, fiind ales în echipa lui Florin Cîţu. 
 
Tot vineri, Mihail Adrian Oprescu a fost numit de Florin Cîţu în funcţia de secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Oprescu este soţul deputatei PSD Simona Bucura-Oprescu.
”Începând cu data de 28 octombrie 2021, domnul Mihail-Adrian Oprescu, inspector general de stat adjunct în cadrul Inspecţiei Muncii, exercită, cu caracter temporar, prin detaşare, funcţia publică vacantă din categoria înalţilor funcţionari publici de secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în decizia publicată vineri în Monitorul Oficial.
 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.