Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege prin care este instituită interdicţia participării la alegerile prezidenţiale pentru persoanele care au suferit, la data depunerii candidaturii, condamnări penale definitive. Legea merge la promulgare. Senatoarea PNL Alina Gorghiu a precizat că faptul că oamenii au aşteptat peste 5 ani ca această propunere legislativă a cărei iniţiator a fost şi PNL să fie adoptată ar trebui să dea de gândit. Ea a mai spus că un proiect de lege cu prevederi similare pentru alegerile parlamentare, depusă tot în 2017, este şi el pe traseul legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - „Saga integrităţii în funcţii publice continuă, dar acum direcţia este cea bună!  Deblocăm proiectele al căror iniţiator am fost alături de PNL, depuse în 2017 prin care se stabilea că persoanele cu condamnări penale nu pot candida în alegeri. Camera Deputaţilor a adoptat astăzi propunerea legislativă PL-x 499/2017 care modifică exact în acest sens legea pentru alegerea Preşedintelui României. Votul acesta “pentru” de la Camera Deputaţilor este în deplin acord cu voinţa românilor!”, a scris Alina Gorghiu, miercuri pe Facebook.                                                                         

Senatorul PNL a adăugat că „faptul că oamenii au trebuit să aştepte mai bine 5 ani ca să vadă legea aceasta adoptată ar trebui să dea de gândit”
 
„Nu aşa funcţionează o democraţie! O lege cu prevederi similare pentru alegerile parlamentare, depusă tot în 2017, este şi ea pe traseul legislativ! P.S. Mulţumesc şi celor 5 parlamentari USR care au alături de noi propunerea legislativă în 2017, cu regretul că nu mai sunt acum colegi cu noi în Parlament. Mulţumesc tuturor deputaţilor care au votat astăzi pentru adoptarea acestei propuneri legislative” a completat Gorghiu.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, arată un amendament adoptat la proiectul de lege. 

Pe 20 noiembrie 2017, Senatul respinsese propunerea legislativă, în calitate de prim for sesizat, însă Camera a adoptat proiectul. Astfel, legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.