Viorica Dăncilă a declarat, marţi, în întâlnirea cu jurnaliştii de la Palatul Parlamentului, că nu îşi asumă asaltul asupra justiţiei şi a reluat afirmaţia conform căreia o confruntare cu Iohannis ar arăta cum sunt fiecare dintre ei, dar mai ales ceea ce a făcut fiecare, numindu-l pe preşedinte "laş şi arogant". Vioricăi Dăncilă i s-a cerut să răspundă unei întrebări în limba engleză, însă a evitat, precizând că trebuie să înţeleagă toată lumea. Fostul premier a prezentat un bilanţ comparativ al activităţii, spunând că Iohannis nu a făcut nimic în mandatul de 5 ani, nici pe plan extern, nici intern. Dăncilă a afirmat că ea a avut 41 de vizite externe şi 100 de primiri la Bucureşti, în timp ce Iohannis a avut 25 de deplasări externe şi 40 de primiri la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răspunsurile Vioricăi Dăncilă la întrebările jurnaliştilor

UPDATE - Spuneaţi că Dragnea v-a izolat. Cum vă veţi îndeplini atribuţiile dacă sunteţi intimidată de un om?

M-a izolat pentru că s-a separat executivul de deciziile de partid. Asta nu înseamnă că am fost izolată sau închisă în Palatul Victoria. Faptul că a existat un preşedinte de partid şi alt premier a fost motivul luării altor decizii care nu au fost în aceeaşi direcţie. 
 
- Nu aţi putut face bugetul?
 
A fost un buget foarte bun şi am avut deficit 2,96 la sută anul trecut.

UPDATE - Câte broşe aveţi?

Voi face un inventar şi vă spun. Nu încalc legea. Întrebaţi-l pe iohannis câte meditaţii a făcut într-un an pentru a-şi lua cinci case, cât valorează casele şi cum a pierdut-o pe a şasea. 

UPDATE - Aţi spus că aţiu dat meditaţii la matematică. Cum se calculează aria cercului?

Dăncilă: ”Raza la pătrat”.

Jurnalist: E PI înmulţit cu raza la pătrat

Dăncilă: Credeţi-mă că ştiu. Sunt inginer, inginerii fac până în anul 3 matermatică. Am terminat cu media 9.

UPDATEVoi fi un preşedinte mediator, care să lupte pentru ţara lui. Relaţia cu Guvernul Orban va fi interinstituţională. Ca şi cu oricare alt guvern. 

Unde veţi merge în prima vizită externă?  - În Moldova.

UPDATE - Dăncilă a fost solicitată să răspundă în rusă la o întrebare despre R. Moldova

Nu ştiu limba rusă. Şi am aceeaşi abordare. Întrebaţi în română? Sunteţi pentru unirea cu Moldova. Da, dar în cadrul UE.

UPDATE - Unde eraţi pe 10 august 2018? 

Atunci am fost în concediu. Nu eram în ţară, eram în concediu de cinci zile cu soţul meu. Am cerut detalii despre ce se întâmplă. Am spus să nu fie oameni care să fie accidentaţi, să nu fie loviţi, şi de o parte şi de alta. Cine a greşit trebuie să suporte rigorile legii. 
 
Despre desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 august:
 
A fost desecretizat 90 la sută. Era o anchetă în curs şi nu putea să fie făcut public. Deşi e desecretizat, dar nu poate fi făcut public. Era la Parchet, DIICOT a avut acces la raportul din 10 august. E important ca justiţia să acţioneze cât mai repede pentru a putea fi făcut public. Organele de anchetă au avut acces la acest raport. Problema e legată de modul cum justiţia va accelera în aflarea adevărului şi pedesirea celor vinovaţi.

UPDATE - De ce nu aţi mai mers la dezbaterea organizată de preşedintele Iohannis? 

Am luat în calcul ambeele variante. Mi-ar fi plăcut să merg acolo şi să îi cer lui iohannis să renunţe la laşitate şi să avem dezbaterea. Dar am avut informatii că dacă voi merge acolo vor fi multe jigniri, lucruri urate, o pozitie din partea presedintelui care nu va pune dezbaterea pe primul loc. Am considerat ca nu e nevoie de circ, a avut România prea mult circ, am preferat o dezbatere deschisă cu toata presa.

UPDATE - Dacă nu sunteţi aleasă preşedintele României, vă depuneţi mandatul?

Luni voi fi preşedintele României. Cred în victoria binelui în faţa răului. Cred că românii vor alege un preşedinte al tuturor.

UPDATE - Îl graţiaţi pe Liviu Dragnea? 

Nu voi graţia pe nimeni acuzat de fapte de corupţie, fapte de viol, fapte de violenţă. Singura excepţie pe care o voi face va fi legat de o mamă care a făcut un lucru minor şi e aşteptată de copii acasă. Acea mamă aş graţia-o. 

 
UPDATE -  Cât costă un bilet de călătorie cu metroul ?
 
”2 lei . Cu autobuzul nu am călătorit, dar ştiu că e 1,3-1,5. Nu am calatorit recent cu autobuzul”

UPDATE - Ce a declarat când a fost solicitată să răspundă în limba engleză

”Ne adresăm românilor. Merkel în toate deplasările cu şefii de guvern vorbeşte în germană, să nu ducem o dezbatere în derizoriu. Avem datoria ca în România să fim mândri de limba noastră. Voi răspunde şi in engleză, dar avem o dezbatere şi toţi trebuie să audă raspunsurile

Credeţi-mă că aş fi putut să vă răspund şi în engleză.”

UPDATE - V-aţi dezis de PSD când nu a făcut lucruri bune. Vă deziceţi de promisiunile electorale ale PSD? 

”Nu mă dezic niciodată de PSD. Sunt membru de 23 de ani. Cât PSD a fost la guvernare, am vorbit de măsuri bune pentru români. Nu mă dezic de partid şi de colegii mei. Nu am avuit o guvernare perfectă, ci una eficientă. Mai aveam un an până la finalul guvernării şi ne îndeplineam promisiunile. Am făcut 80 la sută din măsurile propuse la începutul mandatului. Am avut pentru fiecare domeniu o foaie de parcurs şi am urmărit să fie îndeplinite.

UPDATE - Ce dosare are Iohannis?

A pierdut o casă, acolo se spune de fals şi uz de fals. Când apar asemenea informaţii e de datoria lui să spună ce e adevărat şi ce nu e adevărat. De ce s-a judecat cu cei doi bătrâni? Sunt multe dosare ale lui Iohannis, dar nu le am la îndemână.

UPDATE - Despre refuzul lui Iohannis de participa la o dezabtere şi legătura cu faptul că este femeie

Până acum Iohannis a cerut o confrurntare cu Ponta, în 2014. Dumneavoastră ce aţi crede în locul meu.dacă cu un bărbat a acceptat o confruntare, de ce nu are aceeaşi abordare cu o femeie?

Consider că e laş iohannis şi nepregătit şi această confruintare va arăta adevărata faţă a lui Iohannis
 
A pierdut o casă, acolo se spune de fals şi uz de fals. Când apar asemenea informaţii e de datoria lui să spună ce e adevărat şi ce nu e adevărat. De ce s-a judecat cu cei doi bătrâni.
 
Sunt multe dosare ale lui Iohannis, dar nu le am la îndemână.

UPDATE - Este responsabilă de depăşirea cheltuilelor programate:?

La fel, în 2018 au fost asemenea acuzaţii, de la Cîţu, Iohannis, care spuneau că nu ne încadrăm in ţinta de deficit. Ne-am încadrat şi asa făceam şi acum. Să găsească soluţii pentru a guverna bine!
 
Declaraţiile lui Cîţu au dus la creşterea euro, care înseamnă creşterea facturilor. Dacă nu sunt în stare, să-i lase pe alţii care pot face acest lucru. Dacă aceste lucruri sunt adevărate, de ce refuză miniştrii lui Orban dezbateri cu miniştrii din cabinetul Dăncilă? Să vadă oamenii cine are dreptate. Vin cu minciuni în spaţiul public pentru a-şi ascunde incompetenţa.

UPDATE - Pe 2 feb 2017 ati trimis un mail in care explicati de ce nu e periculoasă OUG  13?

”Nu eram premier, eram europarlamentar, Trebuia să explic pentru că au fost atacuri din partea lui Macovei şi Cristian Preda. Mailuri nu am trimis doar eu, toţi europarlamentarii trimit mailuri pentru a clarifica anumite situaţii. Nu mai ştiu ce am scris atunci în mail. Să vorbim de perioada când am fost premier.  Trebuia să îmi apăr ţara şi să spun că România nu e aşa cum o acuză unii. Vedeţi mailurile lui Macovei şi veţi înţelege atitudinea mea. OUG a fost declarată constituţională. 
 
Fiecare preşedinte a avut lucruri bune sau rele. Justiţia a intervetnit. Cum vedeţi în fruntea României un om care are nu ştiu câte dosarepenale, care nu vine în faţa românilor să prezinte aceste lucruri. Dragnea a plătit pentru ce a făcut, dar iohannis cum plăteşte?  A jurat pe Constituţie şi a încălcat-o.

UPDATE - Despre angajarea fiului său la Curtea de Conturi

Nu mi-am angajat fiul la Curtea de Conturi, s-a angajat înainte de a fi premier. Fiul meu a fost foarte atacat, a avut o vină şi pentru că a fost adoptat. Nu s-a raportat la politică, vrea să îl las să îşi urmeze cursul vieţii lui. Mi-a spus că nu e un lucru bun pentru el că sunt premier, e izolat, nu poate face lucruri pe care alţi tineri la vârsta lui şi le permit. Îi consider pe toţi tineri din ţară ca pe propriii copii.

UPDATE - Mesajul pentru tineri

Mulţi spun că ne pleacă tinerii din ţară, medicii. Nu vreau să plecăm de la o constatre, nu vor veni dacă sunt politicieniu care spun Veniţi în România, trebuie să creăm condiţii ca alte state pentru a se întoarce în ţară. Am luat măsuri bune pentru ţară, am crescut salariile, nivelul de trai, am arătat respevt pentru părinti şi bunici prin creşterea pensiilor. Am investit, am alocat fonduri pentru comunităţile locale, trebuie să avem conditii asemîănătoare şi în Romania cu cele din alte state membrie. Sa le spun că vor avea uin preşedinte care să-i reprezinte cu demnitare, care nu va accepta austeritatea în România, Un preşedinte care a învăţat să conjuige verbul ”a construi”, nu ”a demola”. Am dezvoltat programe speciale pentru tineri şi acesta este drumul pe care trebuie să mergem dacă vrem ca tinerii să nu mai plece. Avem tineri bine pregătiţi, apreciaţi în ţările unde au mers, nu au văzut un preşedinte care să dea socoteala în Europa, ci să lupte pentru propria ţară. Am făcut un pas în acest sens prin preşedinţia rotativă. Să-i facem mândri că suint români!

Preşedintele României trebuie să-i facă mândri indiferent unde s-ar afla. Un preşedinte care să lupte pentru propria ţară.

UPDATE - Despre unirea cu R. MoldovaSe poate realiza prin parcursul european al Moldovei. Am fost avocatul Moldovei în instituţiile europene, trebuie să ajutăm fraţii de peste Prut să îndeplinească condiţiile de aderare la UE şi acest lucru va duce la unire.

UPDATE - Despre mutarea ambasadei la IerusalimSunt de acord cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Voi face o analiză, dar eu cred că atâta timp cât SUA au mutat ambasada, şi noi putem avea aceeaşi iniţiativă. Cred că fiecare stat are această opţiune de a-şi stabili capitala. Am avut un memorandum în care am cerut părerea ministerelor, a tuturor instituţiilor. Nu e normal să avem o situaţie la momentul respectiv. Respect legea şi referitor la această măsură, dar menţin aceeaşi abordare.

UPDATE - Despre relaţia cu China şi RusiaEuc red că trebuie să avem o relaţie corectă cu Rusia şi China, bazată pe respectul reciproc. Investiţiile Chinei în România şi ale României în China sunt necesare, relaţia de prietenie între cele două fiind veche. 

UPDATE - Despre Liviu Dragnea - ”Ne asumăm istoria partidului şi lucrurile bune şi rele, învăţăm să nu respectăm greşelile liderilor noştri. Dragnea a avut şi lucruri bune şi lucruri rele. Să nu uităm programul de guvernare şi câştigarea alegerilor cu un procent foarte mare”.

UPDATE - Ati votat mpotriva ridicării sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse. Care erau tipurile de măsuri pe care UE a vrut să le impună Federaţiei Ruse

”Nu am votat împotriva embargoului Federaţiei Ruse. Mai verificaţi!  Trebuie să revenim la mecanismul de lucru în PE. Toate deciziile se iau de grupul din care faci parte şi se stabileşte un vot în cadrul grupului din care faci parte Dacă în grup s-a luat o decizie în acest sens... ”

UPDATE - Întrebată despre asaltul PSD asupra justiţiei - ”Nu-mi asum aceste lucruri. Nu aţi văzut premierul Dăncilă făcând un asalt asupra justiţiei. Întrebarea trebuie adresată lui Iohannis. Nu am intervenit în justIiţie, când ministrul JustiţieI a înercat să intervină în justiţie, am corectat acest lucru. Politicul nu are ce căuta în justiţie. Justiţia trebuie făcută de magistraţi. Preşesdintele României nu trebuie să intervină în justiţie, trebuie să fie un model privind raportarea la justiţie. Există democraţie în PSD, nu dictatură şi deciziile se iau în forul statutar. Nu sunt membru al Parlamentului”.

ÎNTREBĂRILE PE CARE DĂNCILĂ I LE-AR ADRESA LUI IOHANNIS

Sunt foarte multe lucruri de spus despre ură, dezbinare, despre un preşedinte dictator care vrea să acumuleze toată puterea în statul român. Nu a dat niciun interviu presei, nu a avut dialog cu presa, i-a privit pe români cu aroganţă, refuzând o dezbatere. Vedem un preşedinte cu abordare extremistă care nu înţelege că nu este preşedintele unui partid, ci al tuturor românilor. Nu înţelege că trebuie să vină în faţa românilor cu soluţii şi să le redea integritatea şi în afara şi în interiorul graniţelor. 

Chiar dacă Iohannis nu doreşte o dezbatere, aş vrea ca, prin intermediul presei, să răspundă la o serie de întrebări – nu pentru mine – dar pentru români. 
1. Activtatea sa. NU am să-l întreb ce a făcut n 5 ani, ci de ce nu a făcut nimic în cei cinci ani de mandat. 
Singura preocupare a fost bifarea unui nou mandat. Cum v-aţi simţit când aţi primit lunar salariul fără să faceţi nimic?
2. În 2014 a promis că va renunţa la imunitate: De ce i-aţi minţit pe români? Nu aţi renunţat. Eu nu am avut nevoie de imunitate în funcţia de premier. De ce vă este frică să renunţaţi la imunitate? Nu cumva dosarele penale şi problemele cu justiţia vă sperie?
3. La Sibiu Iohannis a promis că România va intra în Schengen. Vă asumaţi acest eşec al politicii externe? În cinci ani acest lcuru ar fi putut fi rezolvat. România îndeplineşte toare criteriile, dar nu am intrat. Dvs. ne-aţi reprezentat în Consiliul Eurpean, este o decizie politică şi puteţi vorbi cu cei care s-au opus.
4. A declarat că i-ar reeduca pe pesedişti. Românii nu trebue jigniţi indiferent de partidul din care fac parte. Nu sunt de acord să-i jigniţi nici pe cei din PNL, USR, PMP...
Credeţi că aceasta este atitudinea pe care trebuie să o aibă preşedintele tuturor românilor?
5. A ieşit cu un discurs antidemocratic şi antieurropean. PSD trebuie să dispară, primarii PSD trebuie să dispară. Cum explicaţi protocolul semnat cu PSD, cu Adrian Năstase. Cum explicaţi că aţi vrut să fiţi premier din partea PSD? Avantajul personal este mai important decât avantajul naţional...
Sper ca Iohannis să răspundă la aceste întrebări. 
6. Sunt multe întrebări la care ar trebui să răspundă, dar nu este dispus la efort. De unde ştiu cei din apropierea dvs că trebuie să mă pregătesc de o întâlnire cu procurorii? Aceasta este justiţia independentă pe care o vreţi în Români?  Aţi intervenit brutal în justţie – desfiinţarea secţiei speciale, demisia şefului DIICOT
 
DESPRE BILANŢUL ACTIVITĂŢII DE PREMIER

UPDATE - DIASPORACe a făcut ca să-i aducă acasă pe românii din diaspora? Românii s-au săturat de lozinci. 

Guvernul a implementat Start Up Nation, am modiciat durata de vot...
Iohannis nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în state cu mulţi români, nu s-a întâlnit cu ăştia...nu a făcut nimic pentru consolidarea relaţiilor cu cei care au plecat în afara ţării.

UPDATE - AGRICULTURĂ - Irigaţii, programe pentru agricultori care au avut impact pentru toţi agricultorii, Casa de Comerţ Unirea unde producătorii pot să-şi aducă produsele. 

Ce a făcut Iohannis? A blocat un ajutor de stat de 30 de milioane pentru fermieri.

UPDATE - SĂNĂTATEAm crescut salariile medicilor, am dotat spitalele judeţene Am achiziţionat peste 800 de amblanţe noi, am finalizat licitaţie pentru incubatoare. 

Singurul lucru pe care l-a făcut Klaus Iohannis a fost să blocheze examenul de rezidenţiat, numirea ministrului pentru Educaţie şi a f=cut ce ştie mai bine – să blocheze.

UPDATE - POLITICA EXTERNĂ - Am avut 41 de vizite externe şi 100 de primiri la Bucureşti  am căutat să vin cu ceva contrect pentru România, fie cu acordul pentru 5 G, fie cu contracte sau investitori. Iohannis a avut 25 de deplasari externe si 40 de primiri la Bucureşti. Nu am văzut nimic concret pentru România , am văzut că s-a întors din SUA  cu o şapcă şi trei poze

UPDATE - Dăncilă: Dacă am avut un preşedinte care i-a împărţit pe români, acum crede că o parte a presei merită la dezbtere, altă parte nu merită. 

Cred că trebuie să ai o abordare corectă faţă de presă. Am sperat într-o cOnfruntare care să arate respectul pentru români, Klaus Iohannis vrea doar o dezbatere cu cei pe care-i agrEează sfidând românii care l-au votat şi nu l-au votat. 
Văd teama de dialog autenic, de întrebări, de adevăruri incomode. 
Am avut mule jigniri din partea lui Iohannis, mincuni, O confruntare arăta cum suntem fiecare dintre noi, cum sutem pregătiţi pentru funţia prezidenţială, dar şi ce am fpcut Iohannis n cei cinci ani, iar eu într-un an şi 9 luni. Aveam o responsabilitate să venim cu un raport al activităţii şi propria viziune 
 
Văd nun om laş şi arogant care nu poate explica cei cinci ani în care a fost preşedintele României şi voi veni cu un bilanţ comparativ şi cred că fiecare dintre noi se poate raporta la cei cinci ani de mandat ai lui Iohannis.

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a invitat presa marţi la ”un dialog deschis”. Ulterior anunţului, Dăncilă a scris pe Facebook că nu poate fi de acord cu fuga de asumare şi nici cu aroganţa afişată de preşedintele Iohannis.

”Cred cu tărie că această campanie are nevoie de dialog, de dezbateri, de o prezentare coerentă a viziunii pentru România şi, mai ales, de răspunsuri la întrebările oamenilor. Eu nu pot fi de acord cu fuga de asumare şi fuga de întrebări, nici cu aroganţa pe care o afişează preşedintele Iohannis şi dispreţul pentru dreptul românilor la informare. Acest elitism al domnului Iohannis şi această selecţie pe care a făcut-o pentru evenimentul de astăzi trădează de fapt teama de un dialog autentic, teama de adevăruri incomode”, a scris pe Facebook Viorica Dăncilă.

Ea a precizat că a ales să aibă o discuţie liberă, deschisă, cu oricine are întrebări despre viziunea candidatului pentru România.

”Voi avea un dialog deschis cu TOŢI jurnaliştii care îşi doresc să participe, astăzi, începând cu ora 18:00, la Palatul Parlamentului, sala Spiru Haret. Accesul este liber pentru toţi reprezentanţii mass-media desemnaţi de către instituţiile pe care le reprezintă”, a subliniat prezidenţiabilul PSD.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.