Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a anunţat marţi că luni noaptea s-a închis apelul de proiecte pentru nivelul de risc seismic, pe programul nou iniţiat de actualul guvern şi sunt încărcate 366 de cereri care privesc 132 de blocuri de locuinţe, respectiv 234 de clădiri publice. Valoarea acestor cereri care urmăresc consolidarea de clădiri cu risc seismic este de 5,7 miliarde lei, a mai spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Dezvoltării anunţă, marţi, că cererile de finanţare pentru consolidarea seismică a celor 366 de clădiri vor fi evaluate în timp record, respectiv o săptămână.

”Apelul de proiecte al Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic s-a încheiat ieri seară. Cseke Attila a arătat: 139 dintre cele 366 de clădiri sunt din municipiul Bucureşti, iar cererile de finanţare vizează consolidarea seismică a 97 şcoli şi alte instituţii de învăţământ din ţară, 28 spitale şi alte unităţi sanitare, respectiv 132 blocuri de locuinţe”, a transmis Ministerul Dezvoltării.

Ministrul Cseke Attila a precizat că  unele dintre cererile de finanţare au fost clarificate pe parcurs.

”Am dispus evaluarea cererilor de finanţare în regim de urgenţă, unele au fost deja evaluate pe parcurs, în timp ce primeam alte cereri de finanţare. Pentru 290 proiecte au fost deja trimise cereri de clarificări către beneficiari, acolo unde a fost nevoie de clarificări. Astfel, până în 1 martie vom avea rezultatele finale şi voi emite ordin de ministru cu lista clădirilor care pot fi consolidate”, a declarat Cseke Attila.

În urma ordinului de ministru, autorităţile locale, beneficiarii cererilor de finanţare, pot depune la minister documentaţia completă şi se vor semna contractele de finanţare pentru consolidarea clădirilor, a adăugat Cseke Attila.

Suplimentar clădirilor consolidate prin Programul naţional de consolidare derulat de Ministerul Dezvoltării, ministerul finanţează, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), alte 238 de clădiri, iar prin CNI 57 de clădiri. 

”După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate şi autorităţile locale nu vor fi nevoiţi să restituie banii”, a mai transmis Ministerul Dezvoltării.

Ministrul Cseke Attila a subliniat că programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, în care sunt incluse şi clădirile cu risc seismic II, clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice, o noutate a programului. 

”Conform reglementărilor vechi, statul nu putea finanţa consolidarea şcolilor sau a spitalelor, iar lucrările nu erau derulate din cauza impedimentelor provocate de reglementările vechi. Din acest motiv am modificat anul trecut reglementările perimate”, a subliniat Cseke Attila.

Potrivit oficialişor minisyterului, în vederea încheierii contractelor de finanţare, beneficiarii programului trebuie să încarce, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, hotărârea asociaţiei de proprietari (în cazul clădirilor rezidenţiale), hotărârea de aprobare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, devizul general, actul administrativ de aprobare a cheltuielilor finanţate de la bugetul local, certificatul de urbanism şi avizele şi acordurile solicitate prin acesta, autorizaţia de construire, precum şi documentele care să prezinte stadiul fizic realizat (dacă este cazul).

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Ieri noaptea s-a închis apelul de proiecte pentru nivelul de risc seismic, pe programul nou iniţiat de actualul guvern, platforma a fost deschisă în 3 ianuarie până în 20 februarie şi sunt încărcate 366 de cereri care privesc 132 de blocuri de locuinţe, respectiv 234 de clădiri publice.

Valoarea acestor cereri care urmăresc consolidarea de clădiri cu risc seismic este de 5,7 miliarde lei”, a spus ministrul Dezvoltării. El a arătat că au avut o evaluare continuă a acestor solicitări, la marea majoritate a lor fiind transmise solicitări de clarificări astfel încât la 1 martie, termenul asumat, să se poată emite ordinul de ministru pentru introducerea în programul de consolidare a acelor investiţii urcate în platformă şi care sunt eligibile.

”Finanţarea este pe legea 212 nerambursabilă sută la sută din bugetul de stat”, a mai arătat Cseke Attila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.