Candidatul PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 5 Cristian Băcanu a anunţat marţi că va face plângere penală în contextul unor suspiciuni de fraudare a votului la alegerile locale în Sectorul 5 el deounând la BEC şi o cerere de renumărare a voturilor. El a adăugat că, de exemplu, „92 voturi PNL la consiliul local şi 63 la General într-o secţie. Cine votează PNL la Consiliul Local votează la fel şi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu poţi avea diferenţe de 30% la consilii. Pur şi simplu nu se poate”. Rezultatele parţiale provizorii de la BEC indică faptul că, la alegerile pentru Primăria Sectorului 5, Cristian Popescu - Piedone are 28.08%, Daniel Florea - 25.64%, iar Cristian Bacanu - 25.24%

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE -  Băcanu invocă în solicitarea de renumărare a voturilor diferenţa mare şi nejustificată dintre rezultatul Exit-poll-urilor şi cel comunicat de BES5 şi suspiciuni de fraudă, argumentând că sunt secţii în care PNL are un număr de voturi pentru CGMB, în timp ce pentur consiliul local nu este înregistrat niciun vot.
 
”În ziua votului, la orele 21:00, Exit-poll-urile au indicat următoarele rezultate: Cristian Tudor Băcanu 27,9% şi Cristian Popescu Piedone 27,9%, aşadar, egalitate. 
 
Ulterior, BES5 a comunicat următoarele rezultate: Cristian Popescu Piedone – 28,08%, Daniel Florea 25,64%, Cristian Tudor Băcanu 25,24%. Aceste diferenţe mari, de aproape 3% în cazul subsemnatului, nu pot fi justificate, tocmai de aceea se impune renumărarea voturilor tocmai pentru a se verifica certitudinea informaţiilor înscrise în procesele-verbale şi a celor introduse în sistemul SIMPV”, se arată în solicitarea adresată BEC.
 
Alte motive  menţionate în solicitarea liberalilor sunt:
 
- Secţia nr. 883 Str. Munţii Carpaţi nr. 68: din analiza proceselor-verbale pentru alegerea CL Sector 5 şi CGMB rezultă că Alianţa USR PLUS are 88 de voturi la CGMB, iar la CL Sector 5 nu are niciun vot.  
 
Prin urmare, nu există o explicatie pentru care votantii unei formatiuni politice si-au manifestat votul pentru CGMB, dar pentru CL au ales fie să nu voteze, fie să voteze alt partid”, spun ei.
 
Solicitarea lui Băcanu cţtre BEC conţine o listă de peste 10 pagini de secţii de votare unde există suspiciuni de fraudă.
 
„Toate aceste discrepante semnificative in structura votului indica o frauda masiva a procesului electoral desfasurat pe raza sectorului 5, atat la votul exprimat pentru Primarul de sector, cat si la voturile exprimate pentru cele două consilii, Local si General.  Diferentele indicate mai sus nu pot avea o justificare sociologica sau politica, explicatia fiind, fie ca procesul de numarare nu a fost corect, fie ca un numar imens de votanti au avut un vot directionat pe un anumit tip de vot. 
 
Prin urmare, apreciem ca intregul proces electoral desfasurat pe raza sectorului 5, a fost viciat. Pentru aceste motive, solicităm Biroul Electoral al Circumscripţiei electorale a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti să dispună renumărarea tuturor buletinelor de vot pentru alegerea Primarului, Consiliului Local al Sectorului 5 şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, afirmă Băcanu în documentul depus la BEC.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - „Am solicitat renumărarea totală la Sectorul 5!  În urma analizei realizate de grupul de lucru format ieri de echipa mea din PNL, am identificat suspiciuni privind existenţa unei fraude la votul din sector. De exemplu, 92 voturi PNL la consiliul local şi 63 la General într-o secţie. Cine votează PNL la Consiliul Local votează la fel şi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu poţi avea diferenţe de 30% la consilii. Pur şi simplu nu se poate”, a scris Cristian Băcanu marţi pe Facebook.
 
El a adăugat că sunt zeci de secţii unde nu ies calculele.
 
„Un alt exemplu, eu iau 46 voturi la altă sectie 863, PNL ia 84 voturi la Consiliul Local iar USR-PLUS ia 30 de voturi. Sociologic, nu pot lua doar 30% din votul politic. Sunt zeci de secţii în situaţia asta. Suspiciunea este serioasă. Vom formula şi Plângere penală!”, a completat Băcanu.
 
După numărarea a 89,103 voturi, reprezentând 94% din total, în condiţiile unei prezenţe la vot de 94.799 votanţi, reprezentând 38.35%, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone are cel mai bun scor în cursa pentru Primăria Sectorului 5, respectiv 27,25%.

El este urmat de candidatul PNL USR PLUS Cristian Băcanu, cu 24,84%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.