Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi un raport de respingere la proiectul de lege care prevede desfăşurarea alegerilor locale timp de două zile, pe 26 şi 27 septembrie. Senatul este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă. Iniţiatoare propunerii legislative, Florina Presadă a afirmat, pentru News.ro, că social-democraţii sunt ipocriţii şi a reamintit PSD că în 2018 a fost dată ordonanţă de urgenţă ca votarea la referendum să se desfăşoare pe două zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A fost un vot majoritar „pentru” adoptarea raportului de respingere din partea PSd şi UDMR, iar de la PNL a fost o abţinere.

Pe 24 iulie, senatorea USR Florina Presadă a înregistrat la Senat un proiect de lege care prevede desfăşurarea alegerilor locale timp de două zile. În condiţiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat şi întârziat ca urmare a măsurilor de distanţare socială atât în interiorul secţiei cât şi în afara ei, motivează parlamentarul.

Iniţiativa vine după ce amendamentul USR cu acelaşi obiect a fost respins în Legea votată de către Legislativ care stabileşte data alegerilor pe 27 septembrie.

Proiectul prevede că „data alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020 se stabileşte in ziua de duminică, 27 septembrie 2020.

Cu toate că ziua alegerilor locale e stabilită pe 27 septembrie, proiectul arată că „votarea se desfăşoară pe parcursul zilei de sâmbătă, 26 septembrie 2020, şi zilei de duminica, 27 septembrie 2020”.

„În fiecare dintre aceste zile, votarea incepe la ora locala 7:00 şi se îcheie la ora locală 21:00”, mai arată proiectul de lege.

Senatoarea USR Florina Presadă a spus că PSD probabil vrea să îi vadă pe români la coadă la vot, aşa cum a făcut întotdeauna.

„PSD e ipocrit, tot repetă că nu putem avea 2 zile la alegerile locale din septembrie. Putem avea 2 zile. În 2018, pentru referendumul lui Dragnea, au dat OUG cu 3 saptamani inainte ca votarea sa se desfăşoare timp de 2 zile. Calendarul alegerilor se poate modifica prin hotărâre de Guvern, s-a mai făcut. Avem nevoie de 2 zile dacă vrem să dam oamenilor timp să voteze în timp ce respectăm măsurile de siguranţă sanitară. Dar probabil că PSD vrea să îi vadă pe români la coadă la vot, căci asta a făcut mereu”, a declarat Florina Presadă, marţi pentru News.ro.

Senatul este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, decizională fiind Camera Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.