Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM a fost admis de Comisia juridică a Camerei. Toate amendamentele PSD au fost respinse. Anterior votului deputatul PSD Nicuşor Halici a anunţat, la dezbaterea de joi în Comisia juridică a Camerei a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie că va solicita, la finalul discuţiilor, amânarea şedinţei şi reinivitarea reprezentanţilor CSM şi ÎCCJ la o reuniune ulterioară pentru a putea auzi opinia experţilor pe acest subiect. Şi deputatul UDMR Hajdu Gábor a solicitat amânarea, însă după o scurtă pauză a lucrărilor Comisiei, a anunţat că îşi retrage cererea. Laura Vicol Ciorbă a cerut amânarea votului. Solicitarea social-democraţilor a fost respinsă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Raportul favorabil cu amendamente admise şi amendamente respinse a fost adoptat cu 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.

Urmează ca raportul să fie votat într-un plen al Camerei Deputaţilor, care este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, Senatul fiind decizional.

UPDATE „Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”, prevede amendamentul deputatului minorităţilor Ionel Stancu admis de Comisie.

Un alt amendament adoptat de Comisie prevede că:

„După articolul 5, se introduce un articol nou, articolul 6, cu următorul cuprins:

Art.6 - La articolul 42 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 628 din 1 septembrie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alin. (5)-(8), cu următorul cuprins:

„(5) Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează trimiterea în judecată a judecătorilor pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

(6) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează trimiterea în judecată a procurorilor pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

(7) Dacă cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată priveşte un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la soluţionarea respectivei cereri.

(8) Analizând cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată, secţia nu se poate pronunţa cu privire la temeinicia acuzaţiei şi nici cu privire la oportunitatea trimiterii în judecată, la legalitatea administrării probelor şi a efectuării celorlalte acte de urmărire penală. Secţia corespunzătoare se pronunţă prin hotărâre, în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Secţia poate respinge cererea, prin hotărâre motivată”.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Eu la finalul dezbaterilor, pe procedură, voi cere amânarea şedinţei pentru ca şi CSM şi ÎCCJ să fie reinvitate la o şedinţă ulterioară pe marginea acestei iniţiative în care să le auzim opinia de experţi. Eu regret că ceea ce s-a întâmplat azi, mai ales la începutul şedinţei, i-au determinat să plece, dar eu cred că este imperios necesar şi cred că toţi suntem aici pentru a sluji intereselor românilor, în primul rând, pentru a putea legifera în cunoştinţă de cauză. Avem opinii pro şi contra. Eu zic să îi ascultăm pe toţi cei care sunt invitaţi, atât în mediul online, cât şi fizic, şi fiecare dintre noi să ne facem propria opinie şi să votăm în consecinţă. Dar să ajungem să nu mai avem dezbateri sau să limitaţi unora dreptul la cuvânt, unora le daţi dreptul şi a doua şi a treia oară pentru că sunt partizani opiniei dumneavoastră, iar celorlalţi doriţi să le luaţi cuvântul, cred că nu mai despre liberalism nu putem vorbi”, a afirmat Nicuşor Halici, la dezbaterile de joi din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. 

În replică, preşedintele Comisiei deputatul USR-PLUS Alexandru Badea a spus: „Am senzaţia că participăm la şedinţe diferite. Eu cred că am dat cuvântul tuturor celor care s-au înscris, chiar şi ce mai multe ori”.

Astfel, a fost luată o pauză de zece minute, apoi membrii Comisiei au revenit la lucrări pentru a vota propunerea PSD de amânare a şedinţei. 

La dezbateri, USR-PLUS şi PNL au susţinut că SIIJ trebuie desfiinţată, insă PSD şi AUR sprijină continuarea acestei Secţii. Social-democraţii au argumentat că nu i-a fost dată ocazia Secţiei să lucreze deoarece nu a avut resursele necesare. 

Amânarea dezbaterilor pe proiect a fost supusă la vot şi a fost respinsă cu 16 voturi „împotrivă” şi 11 voturi „pentru”.

Preşedinta ÎCCJ Corina Corbu şi preşedintele CSM Bogdan Mateescu au ieşit din sala unde are loc dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ la aproximativ o jumătate de oră de la începerea şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, în timpul discursului preşedintelui forului legislativ de specialitate Alexandru Badea. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va emite un raport pe proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ care va fi votat în plen, în calitate de prim for sesizată. Senatul este decizional pe această propunere legislativă iniţiată de către Guvern. 

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că ar prefera ca varianta proiectului de lege privind desfiinţareaSIIJ pe care o va adopta Parlamentul să fie cât mai aproape de forma aprobată deja în Guvern.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.