Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit, miercuri la Kiev, preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat în decizia Guvernului ucrainean ca ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna şi nu „limba moldovenească”. De asemenea, prim-ministrul român i-a transmis preşedintelui Radei Supreme Ruslan Stefanchuk că România este pregătită să ofere sprijin Ucrainei în elaborarea legislaţiei necesare îndeplinirii condiţiilor pentru aderarea la UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelensky pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română. Salut eforturile instituţionale ale Ucrainei de a alinia rapid legislaţia la cerinţele Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X.
 
„Domnule preşedinte, cu adevărat mă bucur mult că am reuşit împreună să facem această şedinţă comună de guverne. A fost o şedinţă foarte aplicată. Eu sunt foarte mulţumit. Am văzut că şi Denys (Shmyhal – premierul Ucrainei – n.r.) este la fel de mulţumit”, i-a mai transmis Ciolacu, liderului ucrainean Volodimir Zelenski, la începutul întrevederii cu acesta.
Foto: Marcel Ciolacu X
Foto: Marcel Ciolacu X
De asemenea, premierul Ciolacu a avut o întâlnire şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

„I-am transmis lui Ruslan Stefanchuk deschiderea şi disponibilitatea României de a oferi expertiza noastreă Radei Supreme, în elaborarea legislaţiei necesare pentru îndeplinirea condiţiilor de aderare la UE”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească.

„În mod special vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială - limba română. Consider că această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”, a afirmat Marcel Ciolacu, în declaraţia comună de presă susţinută, miercuri la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei Denys Shmyhal.

Şeful Guvernului României a adăugat că preoţii români ortodocşi nu vor fi împiedicaţi să oficieze în continuare serviciile religioase în limba română.

Guvernele român şi ucrainean au semnat, miercuri la Kiev, un acord privind construirea podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană şi un Memorandum privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, precum şi un Memorandum de Înţelegere în domeniul farmaceutic. A fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene, care include o Anexă cu Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România şi a infrastructurii rutiere conexe.

Totodată, România va beneficia de o finanţare europeană de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea a şase puncte de trecere a frontierei la graniţa de nord şi amenajarea altor opt puncte, decizii care vor îmbunătăţi fluxul de trecere a frontierei între România şi Ucraina. Măsurile vor servi nevoilor imediate de import şi export ale ţării vecine afectate de război, a transmis Executivul, într-un comunicat de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.