Premierul Viorica Dăncilă a respins, luni, acuzaţiile potrivit cărora ar remania miniştri de la Interne şi Externe la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a afirmat că, dacă ar fi făcut jocul lui Klaus Iohannis, ar fi ales de fiecare dată la ministere persoane pe care acestea le-ar fi agreat, neavând atâtea blocaje în Guvern. ”Am luat această decizie pentru că aşa cred eu că acest Guvern va avea mai multă credibilitate, mai multă încredere”, a spus Dăncilă, precizând că PSD este în luptă cu preşedintele pentru alegerile prezidenţiale. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Executiv, că s-a votat ca formaţiuna să aibă candidat propriu la alegerile prezidenţiale, fiind respinsă varianta susţinerii lui Călin Popescu Tăriceanu. Ea aprecizat că a fost validată propunerea ca Nicolae Moga, senator din Constanţa, să preia funcţia de ministru de Interne. Mihai Fifor a fost propus pentru funcţia de vicepremier pe parteneriate strategice. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că susţine mandatarea conducerii partidului în vederea încheierii unei alinaţe electorale cu ALDE, Pro România, patronate şi sindicate în vederea susţinerii unui candidat unic pentru alegerile prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Gabriela Firea, după CEx al PSD: Susţin o alianţă cu ALDE, Pro România, sindicate şi patronate pentru candidat comun

UPDATE - Dăncilă a comentat, luni, acuzaţiile potrivit cărora ar face remanieri la cererea preşedintelui Klaus Iohannis: ”Dacă era să procedez după această gândire, veneam de fiecare dată cu miniştri care erau acceptaţi pe domnul Iohannis repede, nu aveam atâtea blocaje la Guvern de fiecare dată atunci când am venit cu o propunere de ministru. Dacă făceam acest lucru, nu aveam de fiecare dată o nevoie de a modifica candidaţii pentru un anumit portofoliu. Nu am luat această decizie pentru că aşa vrea preşedintele Iohannis, am luat această decizie pentru că aşa cred eu că acest guvern va avea mai multă credibilitate, mai multă încredere şi că acolo unde simt că lucrurile pot merge mai bine voi face modificări pe viitor”.

Dăncilă a afirmat că PSD este ”în luptă” cu Iohannis.

”Noi suntem în luptă cu preşedintele Iohannis pentru prezidenţiale. Deci, dacă îmi asum ca preşedinte al partidului să obţin un anumit rezultat în alegerile prezidenţiale, cu siguranţă nu trebuie să fac jocul adversarului politic în această campanile, ci trebuie să îmi întăresc partidul, să îmi întăresc guvernul, să îmi întăresc poziţia”, a mai spus Dăncilă, catalogând drept ”total neadevărate” afirmaţiile.

Întrebată despre nemulţumirile faţă de activitatea ministrului Carmen Dan, Dăncilă a spus: ”Nu am să detaliez motivele. Am să am să repet ceea ce am spus înainte. Îmi doresc o eficienţă mai mare în activitatea guvernamentală. Îmi doresc un guvern în care miniştrii să aibă mai multă implicare şi să dea un grad de încredere în care guvern mult mai mare. Nu vrea ca să ies în faţa presei, a opiniei publice şi se fac analiza activităţii doamnei Carmen Dan sau altor miniştrii pe care îî voi schimba”.

Dăncilă a completat spunând că argumentele ţin de ”percepţia publică a acestui minister”.

”Vreau să dau mai multă credibilitate acestui minister şi pentru că eu cred că aici trebuie să avem o schimbare pentru un lucru mult mai bun sau a lucra mult mai bine în cadrul acestui minister. Nu cereţi să dau detalii din interiorul Ministerului sau să spun anumite lucruri….”, a mai afirmat premierul.

”Am spus că percepţia publică legată atât de ministerul de Interne şi am văzut că şi la ALDE legată de Ministerul de Externe nu este una foarte bună la acest moment. Pentru mine, ca şi prim-ministru, este important ca percepţia legată de fiecare ministru în parte şi bineînţeles percepţia de ansamblu pentru Guvernul României trebuie să fie una pozitivă. Acest lucru nu mi-l va dicta strada, fiecare are dreptul să protesteze  pentru un anumit lucru, sunt dispusă să ascult nemulţumirile celor care protestează în stradă, nu mi-l va dicta strada, dar eu cred  că în calitate de prim-ministru trebuie să aduc în guvern oameni care au un grad de credibilitate mult mai mare, oameni care au multă experienţă şi care pot aduce plus valoare guvernului”, a completat premierul. 
 
Întrebată dacă nu era aceeaşi percepţie despre MInisterul de INterne şi în 10 august, Dăncilă a spus: ”
Nu comentez acest lucru, nu am de ce să comentez acest lucru. Ştiu că acolo sunt mai multe probleme,sunt mai multe reclamaţii, nu vreau ca a afirmaţie de-a mea să fie interpretată”. 
 
Aceasta a adăugat că ”s-au acumulat mai multe lucruri, nu este neapărat legată schimbarea de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august, sunt mai multe lucruri şi vrem să îmbunătăţim percepţia publică”. 

Carmen Dan, al cărei nume figura pe lista remaniabililor, decizia urmând să fie luată la Comitetul Executiv al PSD de luni, a afirmat că şi-a depus mandatul.

De asemenea, ALDE a anunţat, tot luni, că îi restrage sprijinul politic lui Teodor Meleşcanu.

Demiterea celor doi miniştri a fost cerută în repetate rânduri de preşedintele Klaus Iohannis.

 

UPDATE - ”Am propus CEx schimbarea ministrului Afacerilor Interne cu senatorul Nicolae Moga de la Constanţa. Am luat act de dorinţa ALDE de a schimba la Ministerul de Externe pe domnul Teodor Meleşcanu cu doamna Ramona Mănescu şi am propus pentru funcţia de vicepremier pe parteneriate strategice pe Mihai Fifor, având în vedere că ne apropiem de finalul interimatului”, a anunţat Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

În plus, Dăncilă a anunţat că pentru portofoliul de vicepremier pe probleme economice interimatul se finalizează la jumătatea lunii august.

”Vom avea o altă discuţie privind aceast portofoliu şi, bineînţeles, sunt ministerele pe care le vom evalua în continuare”, a mai spus Dăncilă.

UPDATE - Dăncilă, după CEx: ”Am supus atenţiei Comitetului Executiv Naţional varianta susţinerii unui candidat din afara partidului, varianta susţinerii unui candidat ALDE,  respectiv domnul Călin Popescu Tăriceanu, şi modul în care putem acţiona pentru a avea una rezultate cât mai bun la alegerile prezidenţiale. În urma votului Comitetului Executiv Naţional are reieşit faptul că PSD îşi doreşte un candidat propriu, că îşi doreşte să fie susţinut de ALDE şi Pro România şi vom avea discuţii cu cele două formaţiuni politice în acest sens”, a declarat Dăncilă, luni, după şedinţa CEx.
”Am convingerea că un candidat comun este un candidat mai puternic, e susţinut de trei formaţiuni politice, este normal că atunci ai mai multă putere, mai multe procente. Dar în urma discuţiilor pe care le-am avut în teritoriu, pe care le-am avut cu colegii din Comitetul Executiv Naţional, aceştia îşi doresc un candidat din rândul Partidului Social Democrat. Chiar dacă am obţinut un procent de 22,5% la alegerile europarlamentare, acest partid are un potenţial foarte mare, este un partid foarte bine organizat, alegerile prezidenţiale de fapt dau startul alegerilor locale şi este dorinţa Partidului Social Democrat să aibă candidat propriu. Voi discuta cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, înţeleg că şi dumnealui vrea să candideze şi dacă îi cere partidul trebuie să facă acest lucru. Vom discuta probabil de o susţinere în turul 2, deci discuţiile rămân deschise”, a afirmat premierul..
 
 
CITEȘTE ȘI UPDATE - Carmen Dan demisionează de la Ministerul Afacerilor Interne: Se pare că PSD a cedat în faţa preşedintelui Klaus Iohannis

UPDATE - Dăncilă: Se vede că interesul personal pentru unii este mai mare decât interesul politic

”Eu cred că unii membri ai partidului nostru nu au învăţat nimic şi dacă ies în spaţiul public înainte de a vorbi în forul statutar îi va aprecia cineva. Poate îi va aprecia cei care vor răul acestui partid, dar eu cred că atunci când eşti ataşat unui partid, când crezi în acel partid, declaraţiile trebuie să le faci întâi în interiorul partidului şi pe urmă ieşi cu declaraţii publice. Am cerut fiecărui coleg, fiecărei colege ca să facă acest lucru. Se vede că interesul personal pentru unii este mai mare decât interesul politic”, a spus Dăncilă.

Întrebată la cine se referă, Dăncilă a spus: ”Mă refer la toţi”.

Întrebată dacă momentul 10 august este motivul plecării lui Carmen Dan, Dăncilă a spus: ”O să fac declaraţii referitoare la remaniere după şedinţă, nu este singura remaniere. O să vă spun după ce am votul în forul statutar”.

- Comitetul Executiv al PSD se reuneşte luni pentru a discuta  remanierea guvernamentală, dar şi pe tema sondajeklor în vederea desemnării prezidenţiabilului partidului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că, în perspectiva remanierii, a analizat activitatea a opt ministere şi că va continua. În ceea ce-l priveşte pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, decizia este deja luată, anunţul privind schimbarea sa fiind făcut de către liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Printre remaniabili s-ar regăsi ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, ministrul Turismului Gheorghe Trif, dar şi ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan şi cel al Agriculturii, Petre Daea, afirmă surse din partid.

Dintre miniştrii ALDE, cel care va pleca este ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, la propunerea liderului partidului Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat ”percepţia publică”. La un moment dat, printre cei care ar fi urmat să plece din Guvern, era vehiculat şi numele ministrului Energiei Anton Anton.

Viorica Dăncilă a ţinut să precizeze de mai multe ori în ultimele zile că decizia privind remanierea este una politică şi propunerile sale vor fi supuse aprobării Comitetului Executiv Naţional.

”Suntem un guvern politic, decizia este politică, avem nevoie de un vot în CEX, poate că propunerea nu este acceptată din punct de vedere politic, deci în momentul în care vii cu o remaniere, cu anumite soluţii, cu anumite schimbări, trebuie să fie confirmate de forul statutar. O să venim cu persoane care să gestioneze acele domenii mult mai bine, deci voi veni şi cu punctele bune, dar şi cu anumite lucruri care nu s-au întâmplat aşa cum ne-am fi dorit”, a spus Dăncilă.

De asemenea, a anunţat că, în cazul în care luni va fi definitivată remanierrea, va discuta şi cu preşedintele Klaus Iohannis, mai ales că în şedinţa de luni ar  trebui făcute propuneri şi pentru două portofolii de vicepremier, pe care sunt numiţi în prezent interimari.

Premierul a avertizat însă că remanierea ar putea fi făcută în două etape sau că ar putea avea loc şi o restructurare.

”Am spus că, în momentul în care voi termina de făcut evaluarea, mai pot fi şi alte remanieri, deci nu am spus că după ce vom adopta în CEX unde vom face remanierea şi cine va veni în loc, ne vom opri cu remanierea. Vom face o analiză strictă, o analiză pe fiecare minister în parte şi putem veni ori cu o nouă remaniere, ori, de ce nu, chiar cu o restructurare”, a declarat premierul duminică.

Liderii social-democraţi discută luni şi pe tema sondajelor pentru desemnarea prezidenţiabilului PSD.

Dăncilă a explicat că numele ei se regăseşte în aceste sondaje, pentru că sunt luate în calcul numele tuturor liderilor de partid, dar şi numele celor care şi-au anunţat intenţia de a candida în cursa internă. Printre aceştia se află Eugen Teodorovici, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Mihai Fifor.

În ceea ce priveşte o candidatură a Gabrielei Firea, Viorica Dăncilă a susţinut că nu a discutat cu aceasta, pentru că nu i-a spus despre această intenţie. Săptămâna trecută, într-o intervenţie la Antena 3, Firea a refuzat să spună dacă ar putea fi ea candidatul PSD, precizând că va face săptămâna aceasta clarificări cu privire la planurile sale de viitor.

Joi, Dăncilă a declarat pentru prima oară că dacă partidul îi va cere,  nu va ezita şi va accepta să candideze, declaraţie reluată nuanţat şi în următoarele zile.

Discuţiile pe tema candidatului PSD la Preşedinţie vor fi influenîate şi de declaraţia făcută duminică seară de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care s-a declarat decis să candideze la alegerile prezidenţiale, cu sau fără sprijinul coaliţiei de guvernare, un potenţial partener fiind partidul lui Victor Ponta, Pro România. În opinia lui Tăriceanu, în cazul unor candidaturi separate în cadrul Alianţei PSD - ALDE, riscul de a nu ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este foarte mare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.