Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că prin decizia de joi au fost ”călcate în picioare” principiile care definesc Spaţiul Schengen. ”Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a arătat el. ”Eforturile noastre nu se vor opri până când România nu îşi va primi locul în rândul marii familii europene. Aderarea la spaţiul Schengen rămâne obiectivul de ţară al României. Am convingerea că vom repara această imensă nedreptate făcută României”, a adugat Bode.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucian Bode a afirmat că decizia de joi este ”profund injustă” pentru România şi cetăţenii români şi ”afectează credibilitatea noastră, a tuturor, ca uniune de reguli şi principii”, şi că ”este total inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului sau mai bine zis la finalul procesului”.

El a arătat că a fost desconsiderat ”cu bună ştiinţă faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite şi mai mult concluziile obiective ale unor misiuni de evaluare rezultate cu bună credinţă şi transparent, fiind invocate în schimb argumente din domenii conexe”.

”Problemele cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat acest lucru cu cifre la ultimele întâlniri pe care le-am avut la Viena. România nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru situaţia internă din Austria. Suntem solidari. Am oferit soluţii, am oferit sprijin, dar nu suntem responsabili de situaţia internă din Austria. Din păcate, aspiraţiile şi interesele a milioane de români, cetăţeni europeni, dar şi normele juridice europene,au fost puse pe locul doi în faţa agendei politice interne a unui stat membru. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcţionare a Spaţiului Schengen. Astăzi, aceste principii au fost călcate în picioare”, a declarat el.

Bode a susţinut că este un vot împotriva UE, nu a României, şi ”împotriva unităţii noastre de care unii actori non-UE se pot bucura”.

El a menţionat că României i s-au făcut ”multe nedreptăţi” în decursul istoriei, iar de cele mai multe ori la realizarea lor a pus umărul Rusia.

”În îndelungata sa istorie României i s-au făcut multe nedreptăţi. De cele mai multe ori la realizarea lor a pus umărul Rusia. Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a subliniat el.

Ministrul de Interne a mulţumit ”Comisiei, preşedinţiei cehe, statelor membre, instituţiilor şi agenţiilor europene, care au susţinut permanent proiectul nostru de aderare la Spaţiul Schengen”.

”În final, gândurile mele, mulţumirile mele se îndreaptă către colegii de acasă, către ofiţerii şi sub-ofiţerii de poliţie ai Poliţiei de Frontieră, ai Poliţiei Naţionale, ai Jandarmeriei Române, precum şi spre tot personalul MAI şi al celorlalte ministere care au luat act de acest proiect, având convingerea că munca lor la final va fi răsplătită. Eforturile noastre nu se vor opri până când România nu îşi va primi locul în rândul marii familii europene. Aderarea la Spaţiul Schengen rămâne obiectivul de ţară al României. Am convingerea că vom repara această imensă nedreptate făcută României, românilor pentru că principiile UE vor prevala intereselor izolate de moment. Vom vedea ce decizii vom lua, aşa cum a anunţat deja primul ministru, proiectul aderarea României la Spaţiul Schengen rămâne un proiect de ţară şi ne vom recalibra paşii pentru demersurile din următorul Consiliu, sub preşedinţia Suediei şi lucrurile merg înainte”, a conchis Bode.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.