Liderul USR, Dan Barna, propune ca liderii celor trei partide care ar urma să compună noua majoritate parlamentară să fie vicepremieri în viitorul Guvern, iar preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie preluată de Cătălin Drulă. Barna afirmă că, astfel, se dă un exemplu ”fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României”. Liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat, comentând propunerea lui Barna, că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor. El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media. Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a afirmat că liderul USR Dan Barna nu ar fi trebuie să facă declaraţii în care să anunţe că propune liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă să preia şefia Camerei Deputaţilor. Liberalul a adăugat că astfel de propuneri se fac în interiorul coaliţiei, în discuţii cu partenerii alături de care vrei să intri la guvernare şi nu public. Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii care asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban, după anunţul lui Barna: Înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni
CITEȘTE ȘI Gheorghe Falcă, despre propunerea lui Dan Barna: Cred că toate aceste lucruri ar trebui discutate la masa negocierii şi niciodată prin declaraţii
CITEȘTE ȘI Cioloş, după anunţul lui Dan Barna: Arată că noi suntem gata să oferim soluţii, nu să ne cramponăm de funcţii/ Vom discuta cu colegii de la PNL şi UDMR măsură cu măsură, pentru că asta e mai important decât cum ne împărţim funcţiile
Cseke Attila, despre anunţul lui Dan Barna: UDMR nu a fost consultată cu privire la această propunere în niciun fel. Dacă vrei să consolidezi încrederea, nu faci asemenea propuneri publice, ci le discuţi în interior
CITEȘTE ȘI Cseke Attila, despre anunţul lui Dan Barna: UDMR nu a fost consultată cu privire la această propunere în niciun fel. Dacă vrei să consolidezi încrederea, nu faci asemenea propuneri publice, ci le discuţi în interior

”Ultimele zile ne-au arătat cât de uşor se poate aluneca în logica vechilor coaliţii de conjunctură, în care germenii intabilităţii sunt stabiliţi de la început, ori lucrul acesta este de neacceptat. (...)  Dacă este o miză importantă în aceste zile pentru România, aceasta este Programul de guvernare, iar aceste lucruri trenează pentru că se percepe că suntem în situaţia că suntem într-un blocaj legat de alocarea funcţiilor pentru aprtide sau, şi mai fals, că suntem într-o chestiune legată de ambiţii personale ale liderilor celor două partide din conducerea coaliţiei, respectiv a mea şi a domnului Ludovic Orban”, a afirmat, marţi, într-o declaraţie de presă Dan Barna. 

Acesta a afirmat că discuţia ”nu este poziţii, ci este despre o alocare echilibrată şi despre o şansă ca această coaliţie să funcţioneze şi să meargă mai departe”. 

Liderul USR a afirmat că au propus mai multe soluţii, refuzate de către PNL.

”Încercăm o nouă soluţie, încercăm o nouă deschidere şi propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaţilor. Considerăm în continuare că echilibrul acestei coaliţii trebuie să existe. Pe cale de consecinţă, o să-l propunem  pe liderul de grup al parlamentarilor USR PLUS, Cătălin Drulă, un coleg cu experienţă semnificativă (...) Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României, a declarat, marţi, Dan Barna.  

Acesta a precizat că, un Guvern condus de un premier care va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi ”serios, credibil şi care nu va mai avea nevoie de comitete şi comiţii pentru luarea deciziilor”. 

”Suntem gata să reluăm negocierile chiar din acest moment”, a mai declarat Barna, precizând că va fi nevoie de un echilibru în alocarea poziţiilor. 

”Domnule Orban, domnule Kelemen, haideţi să fim inteligenţi, haideţi să dăm un mesaj  responsabil, după 30 de ani de balet politic”, şi-a încheiat Barna declaraţia de presă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.