Liderul USR Dan Barna a declarat vineri, după ce o delegaţie a partidului s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, că mesajul formaţiunii a fost acela conform căruia emiterea unei OUG pe tema codurilor penale ar crea o vulnerabilitate României în perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Emiterea unei OUG pe justiţie ar crea o vulnerabilitate de mesaj şi va fi permanent adusă în discuţie pe toată durata preşedintiei Consiliului UE", a declarat Barna după întâlnire.
 
El a apreciat că a fost o discuţie consistentă.
 
"A fost o discuţie consistentă (...), a participat şi domnul ministru al Justiţiei şi am avut ocazia în cadrul acestei întâlniri să-i transmitem direct doamnei premier al României (...) punctul de vedere al USR conform căruia în acest moment emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea în România o criză de percepţie şi o criză socială fără precedent care ar acoperi cu totul tema preluării preşedinţiei, pentru că discuţia a fost cumva între aceste două elemente", a spus Barna.
 
El a adăugat că tema a fost, evident, cea pe justiţie, dar în egală măsură a accentuat "şi acest element foarte important, România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza până astăzi".

"Din această perspectivă, o ordonanţă de urgenţă noi considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj care pe toată durata preşedinţiei ar fi permanent adusă în discuţie şi permanent performanţa României, atâta câtă va fi, va fi umbrită de subiectul unei ordonanţe prin care Guvernul suprascrie ceea ce se înt în Parlamentul României. USR a avut o poziţie tranşantă vis-a-vis de oportunitatea acestui abuz asupra justiţiei care se întâmplă în România de doi ani de zile, dar în acest moment dacă Guvernul îşi asumă o ordonanţă practic nu doar că se încalcă posibilitatea de decizie a Parlamentului, dar în calitate de Guvern care trebuie şase luni să conducă Consiliul Uniunii Europene va fi mereu vulnerabil pe acest subiect", a afirmat liderul USR

El a spus că i-a înmânat premierului un material făcut de reprezentanţii USR pe justiţie şi oportunitate.

"Am solicitat ca pentru cele şase luni de preşedinţie Guvernul să nu emită ordonanţe şi să închidă acest subiect al justiţiei tocmai pentru a putea să avem o preşedinţie de minimă decenţă, credibilitate", a mai spus Barna.

El a adăugat că ministrul Justiţiei şi-a exprimat punctele de vedere legate de contextul legislaţiei justiţiei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.