Deputatul PNL Cristian Băcanu a anunţat că a depus vineri la Camera Deputaţilor un proiect prin care completurile de judecată a cauzelor de apel să fie formate din doi, nu trei judecători. Liberalul a adăugat că această propunere legislativă vine să repare legile justiţiei care au fost modificate în perioada când PSD era condus de Liviu Dragnea. Conform propunerii legislative care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, actul normativ urmează să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2022, iar recursurile se judecă în completuri de trei judecători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE „Scopul prezentei iniţiative legislative este acela de a reveni la soluţia legală conformă realităţii sistemului judiciar şi, totodată, de a scoate această situaţie din starea de incertitudine generată de totalitatea actelor normative de suspendare sau prorogare adoptate în acest sens însuşi caracterul temporar al acestora având vocaţia de a impieta asupra previzibilităţii şi stabilităţii organizării şi funcţionării sistemului judiciar”, precizează Băcanu, printr-un comunicat de presă. 
 
Liberalul mai spune că soluţia legislativă a completului format din 2 judecători pentru judecarea cauzelor în apel a fost menţinută până în anul 2018; în încercare de aservire a justiţiei, PSD a forţat adoptarea Legii nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prin care legiuitorul primar a intervenit asupra regimului juridic al mai multor instituţii juridice din sistemul judiciar, inclusiv asupra componenţei completurilor de judecată în discuţie.
 
„Nu a contat, la vremea respectivă, avizul negativ dat de  Consiliul Superior al Magistraturii care a scos în evidenţă viciile grave de fond ale propunerii, elementele de neconstituţionalitate şi disfuncţionalităţile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar împiedică o soluţie de avizare favorabilă cu observaţii”, a completat deputatul PNL. 
 
Vezi proiectul de lege AICI
 
ŞTIREA INIŢIALĂ „Reparăm legile justiţiei - 2 nu 3 judecători în completurile de judecată a cauzelor de apel!
Acesta este propunerea legislativă pe care am depus-o astăzi (vineri - n.r.) la Camera Deputaţilor şi care corectează aberaţia făcută de PSDragnea în urmă cu trei ani în încercarea disperată de a proteja corupţii şi de a îngreuna actul de justiţie, fără să ţină cont de faptul că nu sunt suficienţi judecători şi fără să conştientizeze volumul de muncă presupus de această modificare”, a scris Cristian Băcanu vineri pe Facebook. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.