Audierile miniştrilor Cabinetului Orban s-au încheiat odată cu avizele favorabile date pentru Cătălin Predoiu şi Lucian Bode, propuşi la Justiţie şi la Transporturi. Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, este al treilea ministru cu aviz negativ în comisiile parlamentare. Violeta Alexandru a avut 29 de voturi ”împoitrivă”, 22 „pentru” şi o abţinere. Ministrul propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu, susţine că în ultimii ani s-a dus ”o luptă crâncenă pentru Justiţie” în România, iar aceasta a divizat societatea. Predoiu a vorbit despre un adevărat ”război” în magistratură, iar acesta trebuie să înceteze, rolul Parlamentului fiind de a asigura acest proces. Predoiu a mai spus că ”ar fi o catastrofă” rămânerea României cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ministrul propus la Dezvoltare Ion Ştefan a fost avizat negativ miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate, fiind al doilea ministru în această situaţie, după ce Florin Cîţu, desemnat la Finanţe, a obţinut marţi o decizie similară. Ministrul desemnat al Educaţiei, Monica Anisie, propune mai multe măsuri pentru reducerea abandonului şcolar şi susţine că ”învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă”, iar cei mai buni elevi aleg să studieze n străinătate. În plus, Anisie a anunţat că nu intenţionează să renunţe la a preda, dacă devine ministru.Ionuţ Stroe, avizat în comisii pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, a declarat miercuri la audieri că americanii au o zicală conform căreia ”un dolar investit în sport salvează trei dolari cheltuiţi în sistemul de sănătate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban, după ce un al doilea ministru a primit aviz negativ: A fost un vot politic. Nu accept evaluarea făcută de Olguţa Vasilescu sau Rădulescu Mitralieră

UPDATE - Ministrul desemnat al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit miercuri aviz favorabil după audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

El a obţinut 38 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 7 abţineri.

Şi ministrul Transporturilor din Cabinetul Orban, Lucian Bode,  a fost avizat cu 30 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi 10abţineri.

Bode şi Predoiu au fost ultimii miniştrii ai Cabinetului Orban care auj fost audiaţi.

Bilanţul audierilor şi avizelor este: avize negative pentru miniştrii propuşi la Finanţe - Florin Cîţu, Dezvoltare - Ion Ştefan şi Muncă - Violeta Alexandru, restul primind aviz favorabil. Avizul comisiilor este consultativ.

Votul de învestitură va fi dat luni de Camerele reunite.

UPDATE - Ministrul propus pentru Transporturi: Tronsonul de metrou Drumul Taberei – Eroilor nu va putea fi recepţionat în acest an

Ministrul propus pentru Transporturi şi Comunicaţii, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, în cadrul audierilor din Parlament, că tronsonul de metrou Drumul Taberei – Eroilor, de pe Magistrala 5, nu va putea fi recepţionat în acest an.

Licitaţiile la acest tronson au început în 2008, iar lucrările în 2012. Termenul de finalizare era programat pentru decembrie 2019, cu o întârziere de 4 ani faţă de data iniţială.

Miercuri, în cadrul audierilor din Parlament, Bode a precizat că finalizarea acestui proiect în acest an nu este posibilă.

”Îmi asumăm finalizarea tronsonului Drumul Taberei - Eroilor. Însă, din păcate, la cum arată situaţia acum, acest proiect nu va putea fi recepţionat în 2019", a spus Lucian Bode.

El a subliniat că, printre obiectivele majore în domeniul transporturilor, asumate şi de el, se numără autostrăzile Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov.

În plus, Bode şi-a propus modernizarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), dar şi redresarea companiei Tarom.

UPDATE - Ministrul propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu: Nu se poate face justiţie în condiţii de stare de război în magistratură; rămânerea cu MCV ar fi o catastrofă

Cătălin Predoiu, propus pentru Ministerul Justiţiei, este audiat, miercuri, de comisiile reunite ale Parlamentului.

”De zece an se duce o luptă crâncenă pentru Justiţie în România, care a divizat societatea”, a spus Predoiu, apreciind că ”nu se poate face justiţie în condiţii de stare de război în magistratură”.

Acesta a apreciat că ”războiul din magitratură se poate înteţi sau poate înceta, în funcţie de decizile Palamentului”.

”Vă propun să stopăm imediat atacurile asupra justiţiei”, a mai spus Predoiu, care a afirmat că cetăţenii vor o justiţie care lucrează pentru ei.

Predoiu a mai afirmat că ”rămânerea cu MCV ar fi o catastrofă”.

”Vă propun să înlocuim politica de confruntare cu UE, pe politica de coperare cu UE. O coperare în care cerem un tratament corect”, a afirmat ministrul propus, cerând un dialog constant cu instituţiile europene.

Potrivit lui Predoiu, baza ridicării MCV nu poate fi decât repararea legilor şi îndeplinirea obiectivelor MCV.

Acesta a prezentat priorităţile mandatului său - vorbind despre susţinerea pe care o va acorda DNA, barourilor, DIICOT. 

În plus, Predoiu a spus că este necesară încurajarea prourorior să participe la concursurie pentru ocuparea funcţiior de conducere. 

UPDATE - Bogdan Aurescu a afirmat că vrea un calendar realist al aderării României la Spaţiul Schengen, în timpul audierii pentru funcţia de Ministru de Externe/ El a fost avizat pozitiv cu 21 de voturi ”pentru”

Bogdan Aurescu, propus pentru funcţia de ministru de Externe în Guvernul Orban, a declarat, la audierilor din Parlament, că una dintre priorităţile sale este un calendar realist al aderării României la Spaţiul Schengen. El a fost avizat pozitiv de către Comisiile reunite, cu 21 de voturi ”pentru”.

Alte priorităţi ale lui Aurescu sunt creşterea relevanţei în NATO, paşi înainte pentru ridicarea vizelor cu SUA, parteneriat strategic cu Georgia, aprofundarea relaţiei cu Israel şi cu statele arabe.

În cadrul audierii, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean (PSD) l-a acuzat pe Bogdan Aurescu că a plagiat programul PSD pentru Ministerul de Externe.

”Programul pentru Ministerul de Externe este plagiat 100% după cel al PSD, mai putin o frază: «România nu va recunoaste anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă». Eu sper că nu este o poziţie a statului român, ci doar o dovadă de incompetenţă din partea celor care au elaborat programul de Guvernare", a spus senatorul PSD Titus Corlăţean.

În replică, Aurescu a spus că în Programul Cioloş există un text identic cu cel din programul social- democraţilor.

”Legat de aşa-zisul plagiat: constat că în programul Cioloş există text identic cu cel din programul PSD şi cu cel de acum pentru că, până la urmă, în politica externă trebuie să existe consens naţional, continuitate şi predictibilitate. Predictibilitatea e cel mai important asset în politica externă”, a declarat Aurescu.

Întrebat, de asemenea, de Titus Corlăţean dacă MAE va interveni în procesele CEDO ale unor cetăţeni români cărora le-au fost luaţi copiii de către autorităţile din Norvegia, Aurescu a raspuns: ”Mă întreb de ce nu s-a intervenit deja dacă exista această posibilitate procedurală?”

Bogdan Aurescu a fost audiat în Parlament, pentru postul de Ministru de Externe, fiind avizat pozitiv. 

UPDATE - Audierea Violetei Alexandru, propusă la Ministerul Muncii

Violeta Alexandru: Vom elimina supraimpozitarea contractelor part-time/ Doresc aducerea la alb a contractelor de muncă la negru, respectiv la gri

Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, spune că îşi doreşte eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, astfel încât oamenii să fie impozitaţi la nivelul orelor de muncă pe care le prestează. De asemenea, Alexandru a mai afirmat că doreşte aducerea la alb a contractelor de muncă la negru şi la gri, precizând că Inspectoratul Teritorial de Muncă trebuie eficientizat.

Violeta Alexandru a declarat în cadrul audierilor de la comisii, că îşi propune ca în mandatul său de ministru al Muncii să încurajeze munca. “Pentru toţi cei activi, obiectivul mandatului meu fiind acela de a încuraja munca.
Voi asigura pe oameni că vor avea un nivel de impozitare just, vom elimina supraimpozitarea contractelor part-time şi le vom arăta oamenilor că îi vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceştia le prestează”, a spus Alexandru.
Ea a precizat că va lucra cu Parlamentul şi cu partenerii sociali pentru a găsi o formulă justă şi obiectivă pentru stabilirea cuantumului salariului mediu. Violeta Alexandru a menţionat că PNL nu va tăia pensii şi salarii.
“Nu tăiem pensii şi salarii, aş vrea să pun punct avalanşei de informaţii pe această temă. Sunt un om responsabil, nu fac afirmaţii pentru a avea un câştig politic, o spun cu toată fermitatea, suntem responsabili de ceea ce spunem şi oamenii trebuie să ştie de la noi că ne angajăm să nu tăiem şi salarii”, a precizat ministrul desemnat al Muncii. Violeta Alexandru a menţionat că îşi propune aducerea la alb a contractelor de muncă la negru, respectiv la gri.
“Avem o problemă în România pe care trebuie să avem curajul să o acceptăm. Sunt foarte multe şi diverse tipuri de activităţi necuprinse în cadrul legal actual, dar există şi o realitate crudă pe care am tot ocolit-o şi asupra căreia îmi propun să mă aplec şi anume aducerea la alb a contractelor de muncă la negru, respectiv la gri. ITM trebuie eficientizat, atenţia pe care Ministerul Muncii trebuie să o acorde acestor lucruri trebuie să meargă dincolo de slogan şi să se aplece asupra eficienţei. Sunt oameni care desfăşoară activităţi cu seriozitate şi care se trezesc în situaţia în care apelează la servicii medicale sau ajung la pensie să nu beneficieze de drepturile care li se cuvin”, a explicat Violeta Alexandru.

UPDATE - Aviz negativ pentru ministrul propus la Dezvoltare

Ion Ştefan a obţinut 17 voturi ”pentru” şi 19 ”împotrivă”, astfel el având un aviz negativ.

Avizul comisiilor parlamentare este consultativ.

UPDATE - Monica Anisie, avizată pozitiv pentru Ministerul Educaţiei, cu 17 voturi ”pentru”/ Ea spune că nu este de acord ca elevii cu medii sub 5 la Evaluarea Naţională să fie trimişi direct la şcolile profesionale

Ministrul desemnat al Educaţiei, Monica Anisie, a fost avizată favorabil, miercuri, de comisiile parlamentare, cu 17 voturi ”pentru”. Ea a declarat în cadrul audierilor că nu este de acord cu trimiterea la şcolile profesionale a copiilor care nu obţin media 5 la Evaluarea Naţională, considerând că aceşti copii nu pot fi pedepsiţi. În plus, Anisie susţine că nu se poate obţine învăţământ dual de calitate, prin transformarea lui în batalion disciplinar pentru elevi.

“În ceea ce priveşte, măsură trimiterii în mod obligatoriu a copiilor în învăţământul profesional a copiilor care nu obţin media de admitere cinci, vă pot spune că sunt împotriva acestei măsuri şi că voi reveni la legislaţia anterioară. Nu cred că există in cadrul Ministerul Educatiei vreun studiu la acest moment, care să conduca la o astfel de masură. Nu putem să pedepsim copii şi pe de altă parte să fim demagogi şi să spunem că vrem învăţământ dual de calitate, dar în acelaşi timp ducem acolo pe aceşti copii şi transformăm învăţământul profesional în batalionul disciplinar pentru ei”, a declarat Anisie, în timpul audierilor din cadrul comisiilor.

Ea a mai spus că este împotriva strângerilor de fonduri şi a tuturor formelor de corupţie din sistem.

“Voi apăra întotdeauna drepturile copilului, drepturile elevilor şi am fost persoana care a contribuit alături de reprezentanţii elevilor la realizarea Statutului Elevilor. Iar în ceea ce priveşte corupţia, un nu hotârât, vor fi împotriva tuturor acestor strângeri de fonduri şi tuturor formelor de corupţie din sistem”, a mai afirmat ministrul desemnat al Educaţiei.

Monica Anisie a mai afirmat că în cadrul audierilor la comisii că are toleranţă zero pentru plagiat.

UPDATE - Ministrul propus al Dezvoltării: Vom continua toate lucrările pornite pe PNDL 1 şi PNDL 2, dar voi fi foarte atent cu aceste cheltuieli/ Nimeni nu vrea să mai audă de achiziţii dubioase, ca de exemplu, becuri stradale cumpărate cu două mii de euro bucata

Ion Ştefan a declarat, miercuri, la audierea în cadrul comisiilor, că sunt întârzieri serioase privind plăţile legate de PNDL 1 şi 2, iar în unele zone constructorii părăsesc lucrările.

“Prioritatea numărul 1 va fi plata tuturor facturilor restante pe PNDL 1 şi 2, să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor către constructori. Sunt deja întârzieri serioase, în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă. Necesarul pentru achitarea facturilor restante şi a plăţilor ce urmează a fi făcute până la sfârşitul anului este de aproximativ un miliard de lei. Astăzi, din ce am înţeles şi eu, urmează ca circa 400 de milioane de lei să fie disponibilizaţi, iar prima mea decizie de ministru va fi să dăm o decizie ca aceşti bani să ajungă la UAT-uri”, a afirmat ministrul desemnat la Dezvoltare.

El a precizat că toate lucrările vor continua pe aceste două programe, dar va fi foarte atent la modul cum vor fi realizate cheltuielile.

“Vom continua toate lucrările pornite pe PNDL 1 şi PNDL 2, dar voi fi foarte atent cu aceste cheltuieli. Sunt convins că nimeni nu vrea să mai audă de achiziţii dubioase, ca de exemplu, becuri stradale cumpărate cu două mii de euro bucata”, a explicat Ion Ştefan.

El a mai spus că o altă prioritate o reprezintă un nou program priviind înfiinţarea distribuţiilor de gaze naturale, dar şi finalizarea lucrărilor la cele trei stadioane din Bucureşti, în perspectiva Campionatului European de anul viitor.

Ştefan spune că a fost să vadă stadiul lucrărilor la acestea, iar constructorii i-au transmis că vor respecta termenul de finalizare.

De asemenea, Ion Ştefan a mai precizat că toate lucrările începute de Compania Naţională de Investiţii vor continua.

UPDATE - Ministrul propus al Economiei: România are nevoie să redobândească încrederea investitorilor. Sectorul energetic are nevoie de investiţii de zeci de miliarde de euro

La audieri, a fost prezent şi premierul Ludovic Orban. Popescu a fost întrebat de parlamentari, printre altele, care sunt efectele OUG 114/2018, de ce a devenit România importator de energie şi cum va debloca investiţiile din Marea Neagră.

”Redobândirea încrederii investitorilor este un obiectiv important. România are nevoie de asta, mai ales având în vedere că sectorul energetic are nevoie de investiţii de zeci de miliarde de euro”, a spus Popescu.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

El a atras atenţia că România a devenit importator net de energie electrică şi de gaze, dintr-un stat aproape independent din punct de vedere energetic.

În acest context, ministrul consideră că România trebuie să investească masiv în infrastructură, mai ales în zona de interconectare, şi să diversifice sursele de aprovizionare.

Printre obiectivele sale se numără şi listarea, în 2020, a unui pachet de acţiuni ale Hidroelectrica.

UPDATE - Ministrul desemnat la Educaţie propune mai multe măsuri pentru reducerea abandonului şcolar, printre care programul “Masa caldă”, decontarea integrală a transportului şi a programului “Şcoală după şcoală”; ea anunţă că nu va renunţa la a preda

Ministrul propus al Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor la comisiile parlamentare de specialitate, că toate deciziile stabilite în cadrul sistemului trebuie luate prin consultare, precizând că în centrul atenţiei trebuie să stea elevul, pentru că toate problemele învăţământului se răsfrâng asupra acestuia.

Anisie a spus că va acorda un interes maxim pentru problemele de segregare şcolară spunând că o altă problemă a învăţământului preuniversitar o constituie abandonul şcolar.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

“O altă problemă de sistem o reprezintă abandonul şcolar. În spaţiul public se vorbeşte foarte des de abandon şcolar şi analfabetism funcţional. Sunt două lucruri extrem de grave, sunt lucruri care trebuie să realizăm, să fim conştienţi că trebuie să găsim măsurile potrivite pentru a preveni şi combate aceste fenomene”, a declarat Anisie.

Ea a precizat că printre măsurile propuse de prevenire a abandonului şcolar se află programul “Masa caldă”, decontarea integrală a transportului, consilierea la şcoală şi programul “Şcoală după şcoală”.

Monica Anisie a mai spus că învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă şi că cei mai buni copii nu mai vin în universităţile din România şi aleg să studieze în cele din străinătate.

“Cred că la acest moment învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă. Numărul de absolvenţi în domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei, matematicii este extrem de scăzut. Asta poate că este şi din cauza participării scăzute şi toată lumea vorbeşte de faptul că în universităţi nu mai vin cei mai buni copii ai noştri. Cei buni copii ai noştri aleg să studieze în universităţile din afară. Cred că dacă ne-am pune la masă învăţământul preuniversitar şi învăţământul universitar şi am găsi programele cele mai bune pentru a dezvolta sistemul de educaţie în sensul cerinţei pieţei muncii, cred că în felul acesta că vom găsi şi soluţiile pentru ca absolvenţii de liceu să rămână în universităţile din România”, a mai afirmat Anisie.

Ministrul desemnat pentru Educaţie a precizat că printre măsurile cu rezolvare urgentă se află pregătirea bugetului, realizarea unui audit intern pentru procedura de predare-primire, integrarea activităţii de cercetare în cadrului ministerului, deblocarea situaţiilor de risc în privinţa activităţii manageriale din anumite inspectorare şcolare, cum ar fi Dâmboviţa, Arad şi Bacău acolo unde delegările încetează.

Anisie îşi mai propune reducerea numărului de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic şi că acesta în loc să se preocupe mai mult de pregătirea lecţiei, are în grijă şi pregătirea documentelor pe care le cer şcoala, inspectoratul şcolar sau ministerul, spunând că va realiza o consultar cu cadrele didactice cu partenerii sociali pentru debirocraticarea procsului.

Monica Anisie a precizat în cadrul audierilor de la comisie că nu doreşte să renunţe la predat, fiind profesoară la Colegiul “Tudor Vianu”.

 

 

UPDATE - Ionuţ Stroe, avizat în comisii pentru Ministerul Tineretului şi Sportului: Americanii au o zicală, ”un dolar investit în sport salvează trei dolari cheltuiţi în sistemul de sănătate”

Priiorităţile mandatului său sunt modificarea legii sportului, participarea românească la Jocurile Olimpide la Tokyo şi stimularea sportului de masă.

”În România există încă oamenii care se întreabă de ce finanţăm activităţile de sport şi tineret. Este simplu: prin activitatea de sport obţinem un beneficiu social cert. Americanii au o zicală: un dolar investit în sport salvează trei dolari cheltuiţi în sistemul de sănătate”, a declarat Ionuţ Stroe.

Stroe a venit la comisie însoţit de premierul desemnat Ludovic Orban şi de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, desemnată vicepremier,

El a fost avizat cu 18 voturi favorabile.S-au înregistrat 5 voturi ”împotrivă” şi 8 abţineri.

- Miercuri, primul ministru chemat în faţa Parlamentului este Marian Ionuţ Stroe,propus la Ministerul Tineretului şi Sportului. El este  audiat la comisiile de învăţământ.

tot la Comisiişe de învăţământ, la ora 10:00, este programată Cristina Monica Anisie,propusă la Ministerul Educaţiei.

Virgil Daniel Popescu, ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri este aşteptat la comisii la ora 11:00.

Ion Ştefan, ministrul nominalizat la Dezvoltare, vine în faţa Comisiilor de administraţie publică la ora 12:00.

La ora 13:00, este chemat să răspundă întrebărilor parlamentarilor, Bogdan Aurescu, nominalizat la Minsterul de Externe.

Ministrul propus la Muncă, Victoria Violeta Alexandre este aşteptată la comisii la ora 14:00.

Ministrul propus la Justiţie Cătălin Predoiu şi Lucian Bode, posibil ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, sunt programaţi la audieri la ora 15:00, cu ei încheindu-se astfel audierile membrilor Cabinetului Orban.

Guvernul urmează să primească votul de învestitură luni, în şedinţa comună a celor două Camere.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.