Ministrul propus la Afaceri Interne, Marcel Vela, avizat în comisiile de specialitate, crede că Orlando Şchipu, ofiţerul ISU care înjură victimele din Colectiv în înregistrarea difuzată recent, nu mai are ce căuta în sistemul de salvare, din punct de vedere profesional şi uman. Şi iniştrii propuşi la Agricultură şi Mediu, Adrian Oros şi Costel Alexe au fost avizaţi pozitiv în comsii. Vela consideră că trebuie realizată o analiză în legătură cu ce s-a întâmplat acolo. Senatorul liberal Florin Cîţu a primit aviz negativ în comisii pentru Ministerul Finanţelor. Ministrul propus la Sănătate Victor Costache a declarat marţi, la audierile din Parlament, că va demisiona dacă devine acuzat în dosarul de malpraxis în care este vizat. Costache a primit avizul comisiilor parlamentare.Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş a primit avizul comisiilor. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici i-a cerut ministrului nominalizat la Fonduri Europene Marcel Boloş să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la cazul lui Dan Barna suspectat de nereguli în legătură cu proiectele europene pe care le-a derulat sau pentru care a fost consultant. Opt dintre miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fostprogramaţi marţi la audieri în comisiile parlamentare de specialitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Gheorghiu, propus la Cultură, spune că stăpâneşte perfect limba română şi că ar externaliza în întreaga Românie proiecte de succes din Suceava
CITEȘTE ȘI Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament

UPDATE - Vela, despre ofiţerul ISU care a înjurat victimele de la ”Colectiv”: Nu cred că mai are ce căuta în sistemul de salvare, profesional, uman, cum doriţi

Ministrul propus la Afaceri Interne, Marcel Vela, crede că Orlando Şchipu, ofiţerul ISU care înjură victimele din Colectiv în înregistrarea difuzată recent, nu mai are ce căuta în sistemul de salvare, din punct de vedere profesional şi uman. Vela consideră că trebuie realizată o analiză în legătură cu ce s-a întâmplat acolo.

Marcel Vela a declarat, la finalul audierii, că o decizie în privinţa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, va lua după ce va fi făcută o analiză a activităţii acestuia.

“Înainte de a lua o decizie, faci o analiză. Şi analiza se poate face când ajungi la minister pe acte obiective, pe întâmplări, pe înregistrări, pe tot ceea ce ţine…”, a spus Vela.

Întrebat dacă Raed Arafat a greşit, Vela a răspuns: “Eu nu pot să mă antepronunţ cine a greşit şi de ce a greşit. După ce fac o analiză. Acum dacă sunt şi nominalizat, am trecut şi de comisie, nu pot să fac un comentariu personal care ar putea afecta obiectivitatea….”.

Ministrul de interne nominalizat de PNL s-a referit şi la eficientizarea serviciului 112, în sensul că trebuie să existe proceduri clare pentru fiecare situaţie, iar cine nu le respectă să plece.

“Trebuie făcute proceduri, în sensul în care… să fac o paralelă aşa. Un chirurg atunci când face o operaţie are proceduri clare şi paşi clari, la fel un pilot în aviaţie. În serviciul 112 unde este vorba de viaţă, din acest motiv am făcut cele două comparaţii şi paralele cu medicina, cu chirurgie, cu traficul aerian, unde este vorba de vieţi, trebuie făcute proceduri. Adică un operator de la 112 să cunoască şi să respecte toate procedurile, nu să inventeze, să improvizeze sau să stea la telefon cu un om disperat într-o situaţie dramatică 21 de minute la telefon. (…) Procedurile care există nu au fost respectate. În acest caz procedurile trebuie să conţină şi elemente coercitive, adică cine nu respectă…Evident, cel care a încălcat procedura, pleacă acasă”, a spus Marcel Vela.

El s-a referit şi la Orlando Şchiopu, cel care apare pe înregistrarea care prezintă intervenţia autorităţilor la Colectiv şi care este surprins când înjură morţii, spunând că acesta nu mai are ce căuta în sistemul de salvare.

“Acel domn, omul care a fost şi care salvează vieţi, să spună un lucru de asemenea anvergură dramatică şi urâtă şi vulgară, nu cred că mai are ce căuta în sistemul de salvare, profesional, uman, cum doriţi, nu zic în sensul că îl ameninţ”, a afirmat Vela.

El a mai spus că după votul din Parlament şi după ce va deveni ministru va avea discuţii cu toţi oamenii din conducerea ministerului. De asemenea, tot în calitate de ministru, Marcel Vela a spus că va desecretiza raportul privind incidentele din 10 august 2018.

Ministrul desemnat a mai afirmat că ceilalţi secretarii de stat din MAI, cu excepţia lui Arafat, nu vor mai fi păstraţi în minister, iar pentru şeful DSU va fi realizată o analiză.

“La domnul Arafat trebuie făcută o analiză de profesionalizarea intervenţiilor şi a istoricului care a apărut în presă”, a mai spus Vela.

UPDATE - Senatorul Marcel Vela, propus la Ministerul de Interne, a fost avizat marţi în comisiile de specialitate, el vorbind la audieri despre desecretizarea dosarului violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei şi despre o analiză a activităţii DSU.

FOTO; Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO; Inquam Photos / Octav Ganea

Vela a fost avizat cu 17 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

Ela afirmat la audieri că raportul privind evenimentele din 10 august 2018 trebuie desecretizat pentru a elimina neîncrederea existentă în rândul populaţiei.

”Faptul că se ţine secretizat, creează o stare de neîncredere în populaţie. Raportul trebuie desecretizat cât mai repede”, a explicat Marcel Vela.

În ceea ce priveşte criticile recente la adresa şefului DSU Raed Arafat, ministrul propus la Interne a declasrat că nu se poate pronunţa înaintea unei analize la nivelul ministerului.

UPDATE - Liberalul Florin Cîţu a declarat marţi, despre votul din comisiile parlamentare privind numirea sa la Finanţe, că a fost un vot politic, iar interpretarea preşedintelui PSD al comisiei a fost că votul de 19 - 19 este negativ.

”A fost un vot politic, 19 - 19. Preşedintele comisiei a interpretat că este un vot negativ”, a spus Cîţu la ieşirea de la audieri

Referitor la ironiile şi disputele cu actualul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici, Cîţu a precizat că încă de la începutul dezbaterilor a cerut ca tonul să fie unul decent, dar se pare că nu se poate.

”Şi apoi ne întrebăm de ce imaginea Parlamentului este cea care este”, a comentat el, criticând reacţiile lui Eugen Teodorovici.

UPDATE - Ministrul nominalizat al Finanţelor, Florin Cîţu, a primit aviz negativ în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, obţinând 19 voturi ”împpotrivă” şi 19 voturi ”pentru”, după audieri îndelungate, cu schimburi acide de replici cu ministrul Teodorovici..

UPDATE -  Audierea ministrului propus la Finanţe, senatorul liberal Florin Cîţu. 

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cîţu a declarat că va prelua schiţa de buget pe 2020 realizată de predecesorul său, dar că bugetul va căpăta ”accente liberale”.

Între Cîţu şi actualul ministru al Finanţelor au avut loc schimburi dure de replici.

 

UPDATE - Ministrul propus la Sănătate, Victor Costache, a fost avizat în comisii, el primind 14 voturi favorabile.

UPDATE - Răspunzând unei întrebări a parlamentarului USR Emanuel Ungureanu, Costache a precizat că va demisiona îmediat ce statutul său în dosarul de malpraxis în care este implicat se va transforma din acela de suspect în cel de acuzat.

„Cred în justiţia din această ţară. În momentul în care mi se va schimba calitatea de suspect şi voi deveni culpabil, îmi voi înainta imediat demisia”, a declarat Victor Costache.

Împotriva lui Victor Costache a fost făcută o plângere penală de către soţul unei paciente pe care a operat-o în 2017 şi care a murit în  spital după aproape o săptămână. 

UPDATE - Marcel Boloş este primul ministru din cabineul Orban avizat de comisiile parlamentare de specialitate. Boloş a fost avizat cu 21 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
UPDATE - Marcel Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Orban, a fost audiat în Comisiile reunite de afaceri europene.
 

La audieri, Boloş a fost încadrat de premierul desemnat Ludovic Orban şi de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, propusă vicepremier.

În timpul audierilor, ministrul Finanţelor Eurgen Teodorovici i-a promis spirjinul său lui Boloş şi i-a solicitat ca, din poziţia de ministru, să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la proiectele pentru care liderul USR Dan Barna a fost consultant.

„Vreau să mă asigur că dumneavoastră, ca ministru, veţi asigura, atunci când sunt solicitate, toate informaţiile pe care ministerul şi dumneavoastră le veţi cunoaşte legate de speţa Dan Barna”, a spus Teodorovici.

El a spus că, din informaţiile sale, se încearcă să se pună deoparte mai multe informaţii pe care Departamentul de Luptă Antifraudă le solicită pe această speţă.

”E singurul lucru pe care vă rog să îl faceţi, să puneţi la dispoziţia organelor abilitate la toate informaţiile care sunt necesare pentru a clarifica orice fel de speţă”, a continuat Eugen Teodorovici. 

Boloş a replicat că acest lucru se va întâmpla, pentru că este o obligaţie legală.

- Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, anunţa, luni, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite că s-a decis calendarul învestirii Guvernului Orban, iar audierile miniştrilor în comisii au fost programate marţi şi miercuri, începând cu ora 9.00.

"Am căutat să evităm încălecarea mai mutor comisii, iar pentru luni s-a decis, în unanimitate, ca luni la ora 14.00, să aibă loc şedinţele reunite pentru învestitura Guvernului”, spunea Teodor Meleşcanu.

Astfel, pe ordinea de zi postată pe site-ul Camerei Deputaţilor este trecută şedinţa Comisiilor pentru afaceri europene, unde de la ora 9.00 este  audiat Ioan Marcel Boros, candidat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

În şedinţa Comisiei pentru sănătate şi familie, care începe la ora 10.00, este programat dr. Victor Sebastian Costache, candidat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, în timp ce Vasile-Florin Cîţu, candidatul propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, este  audiat în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, începând cu ora 11.00.

Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă figurează, de la ora 12.00, audierea lui Bogdan Gheorghiu, candidat pentru funcţia de ministru al Culturii.

De la ora 13:00 are loc audierea lui Nicolae Ciucă, propus la Apărare, iar la ora 14:00 este programată audierea lui Marcel Vela, propus la Interne, 

Miniştrii propuşi la Agricultură şi Mediu, Adrian Oros şi Costel Alexe,sunt aşteptaţi la comisiile de specialitate de la ora 15:00.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, anunţa că a semnat acorduri şi înţelegeri cu grupul minorităţilor naţionale, cu PMP, USR, UDMR şi ALDE, având sprijinul pentru învestirea Guvernului. "Numeric, astăzi am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă pentru situaţiile în care apar absenţe neaşteptate", spunea el.

El adăuga că are încredere în miniştrii propuşi.

Pe de altă parte, Ludovic Orban anticipa că PSD va încerca să-i încurce pe miniştrii propuşi de PNL la dezbaterile din comisii, dar spunae că, în situaţia în care unii miniştri primesc aviz negativ, nu va ţine cont de acest lucru. 

"Cu siguranţă, PSD o să încerce să-i încurce pe candidaţii noştri la funcţia de ministru, ei au majoritate împreună cu Pro România, în jumătate din comisii. Acolo nu cred că va conta pregătirea, priceperea, calitatea soluţiilor. Pur şi simplu, va fi un vot politic. Eu am încredere că se vor prezenta la un nivel ridicat, că vor avea capacitatea să dea răspunsuri potrivite la toate întrebările care li se pun. Sunt oameni pregătiţi să conducă ministerele”, declara Ludovic Orban, la Digi24.

Întrebat ce va face dacă unii miniştri PNL vor primi aviz negativ în comisii, Orban spunea că nu va ţine cont de acest lucru, sugerând că PNL nu va face alte propuneri.

"Ar fi culmea să ţin cont de votul parlamentarilor PSD care au votat ca înecaţii toate prostiile, toţi miniştrii puşi de PSD, toţi analfabeţii funcţionali care au ajuns în funcţii. Ar fi culmea să ţin cont de votul pe care îl dau parlamentarii PSD”, spunea Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.