Senatoarea USR PLUS Anca Dragu a fost aleasă, luni seară, în funcţia de preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”. Dragu este prima femeie care deţine această funcţie, ea declarând că momentul este ”istoric”. Anca Dragu ăşi doreşte un Senat în care să domine respectul. ”Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup”, a declarat noul preşedinte al Senatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Vă asigur că că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică, ci de interesele celor pe care-i reprezentăM”, a afirmat Anca Dracu, după alegerea în funcţia de preşedinte. 

”Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciile noţiunii de respect: respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect entru cei pe care-i reprezentăm, respect faţă de colegi. (...) trebuie să conştientizăm că un senator nu se află deasupra legii se află în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal”, a adăugat aceasta. 

Dragu îşi doreşte ca Senatul să fie ”o instituţie transparentă şi deschisă oamenilor”, având în vedere că Parlamentul se află în acest moment ”la cote minime” în ceea ce priveşte gradul de încredere, sub 10% în ultimele sondaje.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre digitalizarea instituţiei care trebuie să se adapteze la nevoile oamenilor şi alte priorităţi ale mandatului său.

”Mă aflu în faţa dumneavoastră ntr-o ipostază n care s-au mai aflat 46 de persoane, atâţia preşedidinţi având Senatul de la înfiinţare (...) Astăzi este o premieră, asistăm la un moment istoric, prima zi în care preşedintele Senatului, cel de-al doilea om în stat, este o femeie”, a mai afirmat Dragu.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Senatoarea Anca Dracu din partea Alianţei USR PLUS a fost aleasă, luni seară, în funcţia de preşedinte al Senatului. 

Ea a obţinut 75 de voturi ”pentru” şi 51 de voturi ”împotrivă”, dintr-un total de 133 de voturi exprimate, din care 7 au fost nule. 

În cursa pentru această funcţie a mai fost înscris senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obţinut 51 de voturi ”pentru” şi 75 ”împotrivă”. 

Senatorii au fost validaţi, luni, iar ulterior au depus jurământul. 

Potrivit CV-ului, Anca Dragu, de profesie economist, a fost ministru al Finanţelor în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017.

Anca Dragu deţine o diplomă de licenţă şi un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti, un master în Politici Publice şi Aderare la UE, absolvit în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi a urmat diferite programe în cadrul Universităţii Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală şi de Est şi în cadrul Universităţii George Washington, Washington DC.

Dragu a fost analist economic în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene, după o experienţă de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internaţional din Bucureşti, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naţionale a României şi a făcut parte din echipa de conducere E.ON România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.