Senatorul USR Cristi Berea anunţă, luni, că a depus o iniţiativă legislativă privind digitalizarea instructajelor de securitate în muncă şi de apărare împotriva incendiilor, realizate de angajatori, el precizând că în prezent există ”un cadru birocratic excesiv de formal şi de rigid”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
El propune instituirea unei aplicaţii, denumită Registrul Instructajelor Periodice, care să permită încărcarea instructajelor de securitate, sănătate şi împotriva incendiilor pe această platformă.
 
Senatorul Cristi Berea motivează că în prezent există ”un cadru birocratic excesiv de formal şi de rigid şi că există dificultăţi logistice de transmitere a numeroaselor acte pe axa salariat-angajator-instituţii”. 
 
”Mai mult, angajatorul este obligat să deţină la sediul său copii ale materialelor de instruire şi fişe de evaluare a riscurilor în format fizic. Digitalizarea acestor proceduri ar reprezenta un demers natural, ce aduce eficienţă atât pentru angajatori, cât şi pentru autorităţile responsabile cu verificarea. Activitatea tuturor structurilor ale Inspecţiei Muncii ar beneficia de o bază de date prin care să poată efectua într-o manieră mult mai facilă controalele. Instituirea Registrului Instructajelor Periodice permite tranziţia la semnătura electronică, inclusiv cea olografă biometrică pentru certificatele de instructaj, precum şi încărcarea tuturor certificatelor aferente aspectelor de securitate, sănătate şi apărare împotriva incendiilor pe această platformă”, susţine senatorul USR.
 
Totodată, el consideră că, pe lângă eficienţă, se asigură şi o transparenţă totală, iar falsificarea certificatelor, modificarea sau sustragerea lor ar fi mult mai dificilă. 
 
Potrivit lui Cristi Berea, iniţiativa sa legislativă prevede ca angajatorii să aibă doi ani la dispoziţie pentru a opta pentru înscrierea în acest Registru, după care utilizarea acestei platforme va deveni obligatorie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.