Europarlamentarul USR Alin Mituţa a trimis o solicitare către Comisia Europeană pentru a ajuta producătorii români de miere de albine. Europarlamentarul cere modificarea regulilor de etichetare a mierii, pentru a opri frauda cu mierea contrafăcută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europarlamentarul USR Alin Mituţa a anunţat, luni, că a trimis o solicitare către Comisia Europeană pentru a ajuta producătorii români de miere de albine.  

”Aceştia se află acum în concurenţă pe piaţa europeană cu producători din afara UE care folosesc amestecuri de siropuri sintetice de proastă calitate în loc de produsul original. Deşi România este cel mai mare producător de miere din UE, ţara noastră importă aproximativ o treime din consum, iar preţul mierii este cel mai mic din UE, la doar 2.3 euro/kg, faţă de 6.5 euro/kg media europeană”, a transmis europarlamentarul.  

Potrivit acestuia, o parte a problemei vine din etichetarea deficitară a mierii în Uniunea Europeană, care face ca afişajul de pe borcane să fie ambiguu, de tipul „amestec de miere din UE” sau „amestec de miere din UE şi din afara UE”.  

”În practică, acest lucru duce la prezenţa pe piaţă a unor amestecuri de miere contrafăcute, cu conţinut scăzut de miere naturală şi care nu pot fi diferenţiate de mierea produsă autentic”, a mai transmis Alin Mituţa. 

 În interpelarea transmisă Comisiei Europene, europarlamentarul USR  a cerut să se modifice legislaţia europeană, în aşa fel încât: 

  • să introducă obligativitatea prezentării pe etichete a sursei primare a mierii, la recoltare; 

  •  în cazul amestecurilor, să prezinte procentul de miere provenită din diverse surse; 

  • să ia măsuri pentru combaterea fraudei şi concurenţei neloiale venită de multe ori din partea producătorilor din afara Uniunii, care folosesc siropuri sintetice pentru a înmulţi mierea şi a o vinde apoi la preţuri foarte mici. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.