Deputatul UDMR Szabó Ödön şi deputatul USR-PLUS Claudiu Năsui au iniţiat un proiect de lege pentru a favoriza cetăţeanul în relaţia cu autorităţile fiscale. „Reglementarea prin lege a principiului de interpretare – în favoarea contribuabilului – a prevederilor legale neclare, ar putea reaşeza pe o bază nouă relaţia dintre organele fiscale şi plătitorii de taxe, astfel ca, în timp, aceştia din urmă să dobândească mai multă încredere în buna-credinţă şi profesionalismul organelor fiscale ale statului”, arată un comunicat de presă al UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă a celor doi modifică prevederile Codului Fiscal prin care îşi propune să dea o formă juridică unui principiu legal, in dubio contra fiscum, principiu care favorizează cetăţeanul în relaţia sa cu autorităţile fiscale, mai indică sursa citată.

Mai concret, este vorba despre interpretarea prevederilor ambigue, din domeniul finanţelor, în favoarea contribuabilului.

„În orice ţară care a aderat la principiile democraţiei, statul este obligat să emită reglementări clare şi predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate, drept fundamental al cetăţeanului. Principiul in dubio contra fiscum sintetizează aceste două obligaţii ale autorităţilor: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetăţenilor săi”, explică deputatul UDMR, în expunerea de motive privind iniţiativa de modificare a Codului Fiscal.

Conform sursei menţionate, reglementarea prin lege a principiului de interpretare – în favoarea contribuabilului – a prevederilor legale neclare, ar putea reaşeza pe o bază nouă relaţia dintre organele fiscale şi plătitorii de taxe, astfel ca, în timp, aceştia din urmă să dobândească mai multă încredere în buna-credinţă şi profesionalismul organelor fiscale ale statului.

„În momentul în care am discutat despre programul de guvernare, împreună cu colegul meu, am spus că, având în vedere semnalele multiple pe care le-am primit fiecare din partea contribuabililor este imperios necesară o intervenţie legislativă care să apere cetăţeanul, de excesul de putere al instituţiilor statului. Sper ca proiectul legislativ să beneficieze de un parcurs de adoptare accelerat şi astfel să poată fi în beneficiul tuturor, cât mai curând posibil” a subliniat Szabó Ödön.

Iniţiativa celor doi parlamentari face parte din programul de guvernare al PNL, USR-PLUS şi UDMR, fiind cuprins ca obiectiv în cadrul modernizării ANAF şi este susţinută de semnăturile a nu mai puţin de 61 de senatori şi deputaţi din arcul guvernamental.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.