Deputatul PSD Lucian Şova a depus la Senat o propunere legislativă prin care se introduce sistemul de co-voiajare, în cazul persoanelor private care doresc să împartă costurile călătoriei cu un autoturism, pentru acest tip de transport urmând a se putea închiria şi platforme digitale care să faciliteze utilizarea acestui tip de serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit propunerii, activitatea de co-voiajare este activitatea de transport lucrativ, desfăşurată de persoane fizice independente, care presupune utilizarea în comun, fără un scop profesional, a unui autovehicul de maxim 9 locuri, de către un conducător auto şi unul sau mai mulţi pasageri care circulă în aceeaşi direcţie, cu condiţia ca deplasarea să fie efectuată de conducătorul auto în scop personal, iar acesta şi pasagerii să împartă costul deplasării. 

În plus, prin proiect se introduc platforme digitale, care au ca scop să faciliteze partajarea de către călători a unui autovehicul. Platformele digitale nu sunt considerate dispecerate de taxi, conform legii. 

La înregistrarea în platfoma digitală, conducătorii auto şi pasagerii vor consimţi în mod expres acceptarea şi respectarea termenilor şi condiţiilor unilateral stabilite în acest sistem. De asemenea, conducătorii auto şi pasagerii au obligaţia de a furniza unele informaţii, precum data călătoriei, punctul de plecare şi destinaţia. 

Iniţiatorul precizează în expunerea de motive că acest sistem de covoiajare este foarte întâlnit în ţările europene, precum Franţa, Germania, Italia. 

Deputatul PSD mai spune că acest sistem ajută la reducerea aglomeraţiei, prin creşterea medie a ocupanţilor unui autoturism, de la 1,6 oameni/ maşină, în media europeană, la 2,8 oameni,/ maşină, în ţările unde se foloseşte co-voiajarea. 

În expunerea de motive se mai menţionează că, folosind sistemul de co-voiajare, conducătorii auto sunt mult mai atenţi în trafic şi mai alerţi. 

Senatul este primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.