Uniunea Democrată a Maghiarilor din România laudă decizia primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, de amplasare a indicatoarelor rutiere în limbile maghiară, română, germană şi latină, la toate intrările în oraş, UDMR considerând că această măsură marchează momentul în care "s-a încheiat, cu adevărat, epoca funaristă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UDMR şi-a exprimat, vineri, într-un comunicat de presă, aprecierea faţă de decizia municipalităţi clujene de a amplasa indicatoare multilingve la intrarea în muncipiul Cluj-Napoca, ei caracterizând decizia ca fiind "cea mai corectă”.

"Decizia primarului Emil Boc de a nu face recurs la decizia instanţei şi de a amplasa indicatoarele multilingve la intrarea în municipiul Cluj-Napoca este cea mai corectă. Este un pas important, mult aşteptat, un succes al maghiarilor din Cluj şi a întregii comunităţi maghiare din Transilvania. Acest demers reprezintă finalul unei perioade care a durat mai multe decenii, iar acum  putem spune că s-a încheiat, cu adevărat, epoca funaristă şi există şanse reale pentru afirmarea multiculturalismului în Cluj-Napoca”, se arată în comunicat.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va amplasa indicatoare multilingve la intrările în oraş, care să cuprindă denumirea municipiului în limbile română, germană şi maghiară, dar şi denumirea istorică din perioada romană, care va fi scrisă în limba latină.

Emil Boc a explicat că decizia a fost luată după consultarea unei comisii de experţi din care au făcut parte rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop, şi experţi în istorie antică din cadrul universităţii sau al Academiei Române. Astfel, în urma consultărilor, Primăria a decis ca la intrările în oraş să fie amplasate indicatoare rutiere noi pe care să apară denumirea oraşului în limbile maghiară, germană şi română, dar şi denumirea istorică din perioada romană, cu referire la acordarea tiltului de municipiu în perioada împăratului Hadrian sub formula "MVNICIPIVM AELIVM HADRIANVM NAPOCENSE AB IMPERATORE HADRIANO CONDITVM (117-138)”.

"Această formulă subliniază dimensiunea istorică a oraşului nostru, din Antichitate până în prezent, precum şi caracterul multicultural şi european al municipiului nostru. Soluţia propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată ştiinţific şi, nu în ultimul rând, este o soluţie care îşi propune în continuare să unească, şi nu să dezbine comunitatea clujeană. Este o soluţie europeană a timpului prezent”, a declarat Emil Boc.

Potrivit lui Boc,  noile indicatoare ar putea fi amplasate în cel mult o lună şi jumătate de la acest anunţ, el subliniind că această soluţie are şi scopul de a încheia conflictul dintre instituţie şi Asociaţia Minority Rights Egyesulet care a dat în judecată Primăria Municipiului Cluj reclamând că aceasta refuză să amplaseze plăcuţe multilingve la intrarea în oraş. În această speţă, în luna februarie,  Tribunalul Cluj a admis acţiunea intentată prin care asociaţia a cerut în instanţă Primăriei Cluj-Napoca să monteze plăcuţe bilingve, în limba română şi maghiară, la intrările în oraş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.