Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris marţi pe Facebook că ziua de 9 mai oferă trei motive de sărbătoare: independenţa României acum 140 de ani, semnarea actului de naştere a Europei acum 67 de ani şi sfârşitul celui de-al doilea război mondial acum 72 de ani, menţionând că cele trei evenimente fac referire la aceleaşi valori – unitate, autodeterminare, umanitate, libertate şi democraţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poate că, mult mai des decât o facem, ar trebui să simţim că aceste valori fac parte intrinsecă din fiecare dintre noi. Dacă ne-am simţi mai români, mai ataşaţi de naţiunea română, am fi mult mai atenţi faţă de grijile semenilor şi apropiaţilor noştri. Dacă ne-am simţi mai europeni, atunci ne-am strădui mai mult să învăţăm de la partenerii noştri europeni, mai experimentaţi în exerciţiul democraţiei. Nu în ultimul rând, trebuie să nu uităm niciodată încheierea celui mai negru moment din istoria recentă a omenirii – al doilea război mondial – pentru a le arăta generaţiilor care vin că doar raţiunea, înţelepciunea, valorile comune, democraţia sunt cele care depăşesc ura, intoleranţa, extremismul şi xenofobia”, a scris Turcan pe Facebook.

Ea mai spune că cele trei evenimente sunt trei lecţii pentru omenire, nu doar pentru România sau Europa. 

”În toate aceste trei evenimente istorice a fost decisivă intervenţia unor lideri puternici, lucizi şi determinaţi care au lăsat deoparte micile ţeluri personale sau de grup, idealurile imediate mediocre şi au pus în mişcare istoria, au împins umanitatea înainte, punând în realitate idealuri la care majoritatea politicienilor de astăzi nu are nici măcar capacitatea să se raporteze. Din păcate”, a mai scris Turcan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.