Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, acuză coaliţia de guvernare PSD-ALDE că derulează o campanie în favoarea corupţiei şi abuzului, dând ca exemplu în acest sens o propunere legislativă prin care funcţionarii publici trimişi în judecată să nu mai fie suspendaţi din funcţie până la pronunţarea unei hotărâri definitive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mesajul pentru toţi funcţionarii publici dat de PSD-ALDE este următorul: liber la abuz, la corupţie, la activitate infracţională. Adică, fix pe dos decât ar fi calea pe care ar trebui să o urmăm în relaţia cu administraţia publică. Cum se întâmplă acest lucru? Guvernul intenţionează modificarea Statutului funcţionarului public, un proiect de lege pus recent în dezbatere publică. Între principalele modificări se află şi intenţia de a elimina condiţia suspendării din funcţie a funcţionarului public atunci când este trimis în judecată pentru infracţiuni specifice funcţiei. El ar putea rămâne pe poziţie şi să-şi continue activitatea”, a declarat Raluca Turcan miercuri, într-o conferinţă de presă.

Turcan a precizat că prevederile actuale ale legii, potrivit cărora un funcţionar public trimis în judecată este automat suspendat din funcţie, au fost confirmate de peste 20 de decizii ale Curţii Constituţionale date în ultimii 14 ani.

”Curtea Constituţională a elaborat o amplă jurisprundenţă în materia integrităţii funcţionarului public, iar coaliţia PSD-ALDE doreşte efectiv să o şteargă cu buretele! De ce? Pentru că doresc o administraţie publică mai eficientă, mai corectă, mai aplecată interesului public? Nu. O fac pentru că şi-au făcut o agendă programatică din protejare a intereselor infracţionale”, a mai spus Turcan.

Ea a solicitat coaliţiei de guvernare, în numele PNL, să renunţe la orice propunere care slăbeşte rigorile de integritate aplicabile funcţionarului public.

Un proiect al Ministerului Dezvoltării, care modifică Legea privind Statutul funcţionarilor publici, prevede că raporturile de serviciu cu un funcţionar public încetează în cazul unei decizii definitive de condamnare la închisoare doar dacă aceasta este cu executare, elimină prefecţii şi subprefecţii din categoria înalţilor funcţionari publici şi exclude principiul transparenţei dintre cele care stau la baza exercitării funcţiei publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.