Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat joi că, dacă Guvernul şi majoritatea PSD-ALDE susţin că România a înregistrat cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, atunci rectificarea bugetară din luna iulie nu poate să fie decât pozitivă. Ea atrage atenţia Executivului că rectificarea nu poate fi pozitivă dacă "va lua dintr-o parte şi va pune în altă parte doar ca să peticească nevoile de finanţare". Turcan vorbeşte despre faptul că primăriile din judeţul Sibiu au pierdut din impozitul pe venit şi din cotele defalcate de TVA peste 79,46 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD-ALDE susţin că economia României înregistrează una dintre cele mai mari creşteri economice din UE. Dacă lucrurile stau aşa, atunci rectificarea bugetară din luna iulie nu poate fi decât pozitivă. Solicit ministrului Finanţelor publice să împartă încasările bugetare suplimentare, dacă acestea există, pe criterii transparente şi către adevăratele priorităţi ale societăţii româneşti", a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.

Ea mai spune că alocările suplimentare trebuie să meargă urgent pentru acoperirea pierderilor financiare înregistrate de aproape toate bugetele unităţilor administrativ teritoriale, pentru că "din cauza falsei revoluţii fiscale, primăriile au pierdut miliarde de lei din sumele care se alocau anual din impozitul pe venit". Mai mult, primăriile au pierdut şi excedentele bugetare acumulate în anii precedenţi pentru a realiza investiţii de interes local.

Turcan dă exemplul judeţului Sibiu, unde primăriile au pierdut din impozitul pe venit şi din cotele defalcate de TVA peste 79,46 milioane de lei.

Astfel, ea afirmă că Sibiul a pierdut 36,2 milioane lei, Mediaşul - 9,1 milioane lei, Avrigul - 4,3 milioane lei, Şelimbăr - 2,2 milioane lei, Cisnădie - 2 milioane lei, Agnita -1,8 milioane lei şi Sălişte – 1,7 milioane lei. Peste un milion de lei au pierdut, de asemenea, Copşa Mică, Dumbrăveni, Miercurea Sibiului, Sălişte, Biertan sau Răşinari.

Prim-vicepreşedintele PNL crede că, dacă se asigură un grad de finanţare la nivelul anului 2017, aceasta nu va fi suficientă.

"Asigurarea unui grad de finanţare la nivelul anului 2017 nu va fi suficientă, pentru că toate cheltuielile bugetelor locale au crescut. Bugetele locale au nevoie de o finanţare mai bună, care să acopere nu numai salariile majorate, nu numai preţurile mai mari pentru bunurile publice, ci şi demararea unor proiecte de investiţii de interes local sau deblocare finanţării celor deja începute", a mai explicat ea.

Raluca Turcan explică şi că nu poate exista o rectificare bugetară pozitivă dacă Guvernul "va lua dintr-o parte şi va pune în alta"

"Dacă Guvernul va lua dintr-o parte şi va pune în altă parte doar ca să peticească nevoile de finanţare, atunci nu vom putea vorbi despre o rectificare bugetară pozitivă! Somez Guvernul să nu apeleze la acelaşi tertip ca în anul 2017, atunci când a tăiat cu peste 40% banii de investiţii în infrastructură, pentru a rezolva problemele bugetare grave", a mai susţinut Turcan.

În postarea sa, ea a ataşat o scrisoare publică deschisă şi situaţia banilor pierduţi pe judeţul Sibiu, pe fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.