Liberalii consideră că decizia preşedintelui de contestare a bugetului la CCR este singura pe care o avea la dispoziţie, „având în vedere ilegalităţile făcute de PSD în bugetul pe 2019 şi ţinând cont de obligaţia preşedintelui de a veghea la respectarea legii”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Decizia de astăzi a Preşedintelui sancţionează, aşa cum era şi firesc, politica bunului plac a PSD, inclusiv în ceea ce priveşte bugetul ţării. Este un gest corect şi legitim, având în vedere gravele derapaje de care se face vinovat PSD – ALDE, atât în ceea ce priveşte cadrul legal de adoptare a legii bugetului, cât şi măsurile din buget faţă de interesul public. Actualii guvernanţi nu au respectat termenul de elaborare a bugetului şi au minţit atât în legătură cu indicatorii economici, cât şi cu obiectivul principal din acest buget. Nu vor fi investiţii, vor doar bani pentru partid, de 20 de ori mai mulţi decât anul trecut! Vestea proastă pentru ei este că nu pot da nicio OUG care să îl împiedice pe Preşedinte să îşi exercite atribuţiile! Bugetul este slab, cu mari vicii de legalitate, care a întârziat peste 3 luni şi nu are nicio legătura cu dezvoltarea României”, a mai declarat Turcan.
 
Ea a menţionat că a avertizat încă din 8 februarie asupra riscurilor de legalitate şi constituţionalitate pe care şi le-a asumat PSD-ALDE în legătură cu acest buget.
 
Turcan a spus că PSD-ALDE a încălcat toate procedurile parlamentare cu privire la adoptarea bugetului pe 2019, pornind de la omiterea legilor care ar fi trebuit adoptate anterior (Legea plafoanelor bugetare sau modificări şi corelări cu Legea finanţelor publice locale 273/2006 şi Legea responsabilităţii fiscal-bugetare 69/2010) şi până la nerespectarea termenelor de dezbatere şi de adoptare a bugetului.
 
„PNL a avertizat constant asupra faptului că bugetul: se bazează pe date eronate, care nu au nicio legătură cu realitatea; amputează masiv investiţiile din fonduri naţionale la nivel local, raportat la anul anterior: loveşte în domeniile prioritare pentru dezvoltarea României: infrastructura, sănătatea, educaţia, sunt compromise prin măsuri de cârpeală, care nu rezolvă problemele grave din aceste sectoare; duce primăriile în subfinanţare cronică, abia asigurându-se plata necesară funcţionării; întârzie cu 8 luni majorarea punctului de pensie (fiecare pensionar va pierde în medie 600 de lei în 2019)”, a adăugat Raluca Turcan.
 
Prim-vicepreşedintele PNL a afirmat că unicul responsabil pentru situaţia generată de întârzierea bugetului şi de subfinanţarea sectoarelor-cheie, prin alocările prevăzute, este coaliţia PSD-ALDE.
 
„Vom continua să presăm pentru a obţine, la viitoarele rectificări, mai mulţi bani pentru educaţie, sănătate, infrastructură, autorităţi locale, în aceeaşi linie cu amendamentele pe care PNL le-a susţinut”, a mai spus ea.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că guvernarea PSD a eşuat, nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea, iar bugetul pe 2019 este „bugetul ruşinii naţionale”, care nu doar că pune în pericol economia naţională, dar are aspecte clare de neconstituţionalitate. Preşedintele a anunţat că va sesiza CCR în privinţa bugetului.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.