Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris miercuri pe Facebook că, dacă PSD are de gând să renunţe la cota unică, PNL o va reintroduce, precizând că introducerea posibilităţii de a deduce anumite cheltuieli de către contribuabilii interesaţi poate fi o idee care se poate discuta, dar doar dacă se menţine cota unică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă PSD are de gând să renunţe la cota unică, PNL o va reintroduce! Este decizia PSD dacă vrea să se joace cu stabilitatea legislaţiei fiscale şi să bulverseze pe toată lumea. Dar, eu le-aş sugera să renunţe la idee întrucât este nocivă pentru sănătatea economiei. Cota unică este cea care valorizează munca şi sprijină interesele angajaţilor productivi – cine câştigă mai mult oricum plăteşte deja la stat mai mult. Din acest motiv, este un punct pe care PNL nu-l poate abandona şi la care nu poate renunţa”, a scris Raluca Turcan pe Facebook. 

În ceea ce priveşte propunerea de a strânge chitanţe şi facturi pentru eventuale deduceri fiscale, Turcan susţine că aceasta nu este altceva decât o birocraţie suplimentară, o modalitate de a transfera povara colectării pe spatele contribuabilului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Acest înseamnă că statul îţi fură din timp şi te pune să lucrezi pentru el fără să ai vreun beneficiu. Poate fi o idee care se poate discuta, dar doar dacă se menţine cota unică, introducerea posibilităţii de a deduce anumite cheltuieli de către contribuabilii interesaţi, pentru a stimula fiscalizarea economiei. Restul e în sarcina statului şi a eficienţei aparatului său birocratic, care, din păcate, observ că în 3 luni de guvernare PSD-ALDE este pe minus în privinţa colectării faţă de ce s-au angajat”, a mai scris Turcan.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că, în cadrul discuţiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creşterea poverii fiscale. Dimpotrivă, Guvernul ar intenţiona să reducă cota unică de la 16% la 10%.

Viorel Ştefan a negat faptul că actualul guvern ar avea intenţia să renunţe la cota unică de impozitare, el precizând că se doreşte doar ca nivelul acesteia să fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 şi să se introducă neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.

Ministrul de Finanţe a precizat că impozitarea veniturilor va fi însă globalizată, lucru care a mai avut loc în România până în anul 2005. ”Globalizarea impozitării veniturilor înseamnă că, dacă un salariat realizează venituri principale din relaţii de muncă, el va plăti 10% impozit pe venit în fiecare lună, dar la sfârşitul anului până în luna mai a anului următor va depune o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate şi va avea loc o regularizare”, a declarat Ştefan.

Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui să mai plătească la Fisc, în caz că a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume.

Viorel Ştefan a evitat să precizeze care vor putea fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare, dar a precizat că, în funcţie de politica de stimulare a unor activităţi adoptată de Guvern, acestea ar putea fi contribuţiile la pilonul II de pensii, asigurările private de sănătate sau cheltueilile cu educaţia copiilor. Ministrul a precizat că se discută în grupurile de lucru constituite la Ministerul de Finanţe despre posibilitatea introducerii unei ”chei de rambursare” către contribuabili de 1.200 de lei pentru fiecare copil aflat în întreţinere. 

Ministrul a vorbit că un alt avantaj al schimbării modului de gestionare a impozitării veniturilor este modificarea comportamentului cetăţenilor faţă de comercianţi prin faptul că primii vor fi stimulaţi să păstreze toate bonurile cu achiziţiile făcute pentru a face dovada efectuării unor cheltuieli deductibile de la impozitare. În plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.