Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ca până la şedinţa de guvern de joi să găsească o soluţie cu privire la bursele medicilor rezidenţi, existând posibilitatea să se emită o ordonanţă de urgenţă pentru ca acestea să fie plătite sau să se convoace inclusiv o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu doamna ministru Olguţa Vasilescu am vorbit dimineaţă ca până joi să avem în şedinţa de guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse”, a spus Mihai Tudose luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare care a avut loc la Parlament.

Prim-ministrul a subliniat faptul că această problemă va fi tranşată în cadrul şedinţei de guvern de joi, existând posibilitatea să se adopte o OUG.

„Nu e vorba despre ce se întâmplă cu ele în acest moment, este vorba despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ele de luna viitoare. Ca să nu ajungem luna viitoare la interpretarea unui funcţionar dacă este sau nu venit salarial, le vom tranşa săptămâna aceasta joi în şedinţă de guvern. Dacă este nevoie da (Guvernul va adopta o OUG – n.r.). Vom găsi un mod de a implementa acest act, dacă nu, chiar putem vorbi de o sesiune extraordinară”, a completat Mihai Tudose. 

Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloş, a cerut "lămuriri şi clarificări" ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi care au fost anunţaţi că din 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat pentru News.ro că rezidenţii nu vor fi afectaţi, pentru că există două prevederi legale care permit acordarea burselor, iar dacă "toată legislaţia coroborată" îi dezavantajează, atunci se va găsi o soluţie, putându-se merge până la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă.

În perioada vacanţei parlamentare, Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă. Executivul poate adopta doar ordonanţe simple, însă numai în domeniile în care a fost abilitat prin lege specială de către Legislativ. Premierul a vorbit însă despre varianta convocării unei sesiuni extraordinare.

În sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenţi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenţii de medicină vor să îşi caute de muncă în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.