Regizorul Tudor Giurgiu a declarat marţi, la Parlament, că a venit să protesteze faţă de o posibilă respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, ceea ce i se pare „o practică total aberantă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne nemulţumeşte faptul că Camera Deputaţilor, practic în Comisia de cultură, a decis să respingă ordonanţa la care s-a lucrat un an de zile, fără nicio consultare a breslei. Este ca şi cum s-ar discuta despre sănătate fără să-i invite pe beneficiarii şi pe clienţii sistemului. Asta mi se pare o practică total aberantă şi am venit să protestăm pentru că azi plenul, de pe ieri pe azi, a decis să introducă pe ordinea de zi această lege. Modul în care se fac legi în România şi se votează în Parlament contravine total unor practici fireşti de consultare a beneficiarilor acestor legi”, a afirmat Tudor Giurgiu.

Potrivit regizorului, „Comisia de cultură e într-un autism total, au votat în opt minute împotriva unei legi fără să cheme pe nimeni, nici măcar pe cei care nu sunt de acord cu această ordonanţă”.

„Ei pur şi simplu au minţit spunând că ordonanţa a fost emisă în perioada vacanţei parlamentare, lucru care e total fals”, a completat el.

Întrebat dacă are speranţe că legea va fi rediscutată, Tudor Giurgiu a susţinut că, „într-un Parlament normal, probabil că ar rediscuta sau ar retrimite legea la comisie, dar şi aici e o atmosferă de zici că mergem la înmormântare”.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat, la rândul său, că un vot de respingere a OUG privind cinematografia este „cel puţin pripit, dacă nu fatal” pentru reforma în domeniu.

Chestionat ce schimbări în bine prevede ordonanţa, senatorul a susţinut că este vorba despre o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică.

„Forma actuală a ordonanţei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică. Propune două categorii noi de competiţie, una de filme de microbuget şi, prin amendament, o categorie de film experimental. Prevede posibilitatea de finanţare a tinerilor cineaşti pentru primul şi pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei naţionale a cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic”, a explicat fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu a mai spus că ordonanţa prevede „lucruri importante cu privire la trecerea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administraţia publică locală, cu obligaţia ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecţia de filme şi să le renoveze”. 

Membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon solicită, printr-o scrisoare deschisă, membrilor Camerei Deputaţilor neadoptarea proiectului de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 91/2016 privind cinematografia şi întoarcerea proiectului de adoptare a acesteia la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă pentru o dezbatere publică reală.

Proiectul Legii cinematografiei a fost conceput după un îndelung proces de consultare şi dezbatere publică, pentru a răspunde unor nevoi critice ale sectorului cinematografic, un domeniu de maximă vizibilitate şi impact pentru România, şi ”merită o atenţie reală din partea Parlamentului României şi o dezbatere cu toţi actorii cheie ai domeniului care să asigure instrumentele legislative necesare pentru o dezvoltare şi consolidare a acestuia în continuare”, transmit semnatarii.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, iniţiat în mandatul ministrului Corina Şuteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Proiectul s-a bazat pe activitatea unui grup de lucru format de reprezentanţi ai sectorului - din care au făcut parte, între alţii, regizorii Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Cristian Mungiu, Bogdan Mustaţă şi Paul Negoescu - şi a inclus mai multe reprize de consultări. proiectul a fost avizat de mai multe ministere şi instituţii cu mandat în domeniile vizate, între care Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ şi Consiliul Concurenţei.

”Solicităm membrilor Camerei Deputaţilor un vot responsabil privind un domeniu cheie al culturii române prin crearea unui cadru de dezbatere parlamentară reală, cu implicarea tuturor actorilor vizaţi de acest act normativ, şi de îmbunătăţire a actului normativ vizat (OUG 91/2016) şi nu de respingere în bloc a unui important demers de necesară îmbunătăţire a funcţionării sectorului cinematografic”.

Melinda Boros, Oana Radu, Horia Romanescu şi Andrei Rus, membri ai CA al CNC, semnează scrisoarea alături de alţi 61 de reprezentanţi ai breslei cinematografice, între care regizorii Alexandru Solomon, Anca Damian, Adrian Sitaru, Alexander Nanau, Bogdan Mirică, Tudor Giurgiu, şi actori precum Alina Grigore, Maria Popistaşu şi Andreea Vasile.

Camera Deputaţilor va da vot final, marţi, privind această speţă, fiind cameră decizională.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.