Fostul preşedinte Traian Băsesxcu afirmă că Vladimir Putin poate ocupa Transnistria într-o singură noapte, dar nu o poate menţine, întrucât Ucraina nu va permite acest lucru. Băsescu afismă că ucrainenii sunt eroi, care împiedică Rusia să ajungă la gurile Dunării, dar apreciază că Rusia trebuie privită ca o forţă care domină Marea Neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. Desantează o brigadă de infanterie în Transmistria şi a ocupat-o. Lăţimea maximă în Transnistria este 27 de kilometri. Dar Putin nu poate ţine Transnistria nici măcar 3 zile, pentru că Ucraina nu va tolera prezenţă militară masivă în Transnistria şi, aşa cum a păţit cu Insula Şerpilor, ar păţi cu Transnistria”, a declarat Traian Băsescu, marţi seară, la Digi 24.

Fostul preşedinte consideră că ”Rusia nu poate menţine o ocupare a Transnistriei”.

”Nu are cum, pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo. Accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră, prin aer. N-ai cum, n-are cum. N-a cucerit Odessa, nu poate avea Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menţine”, a adăugat Băsescu.

El s-a referit şi la situaţia din Marea Neagră: ”Am văzut un optimist care spune «Rusia a pierdut controlul Mării Negre». E unul care habar n-are (…) Rusia are submarine Marea Neagră. Nu vă luaţi după forţa pe care o vedeţi pe la suprafaţa apei. Are submarine. Nimeni nu ştie câte, nimeni nu ştie ce capabilităţi militare au deci  Rusia trebuie privită ca o forţă care domină Marea Neagră, până când NATO, în mod deosebit, împreună cu Turcia, Grecia, România, Bulgaria vor avea suficientă forţă în Marea Neagră pentru a domina liniile de transport”.

Fostul preşedinte afirmă că ”noi acum nu mai circulăm pe unde vrem prin Marea Neagră, pentru că nu sunt libere căile navigabile”. 

”Asta înseamnă că Rusia domină, nu lasă libera navigaţie (…) Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării. Atunci va putea lua Transnisia şi dacă vrea, poate lua şi Moldova. Dar slavă Domnului, ucrainenii sunt nişte eroi (…) Să mulţumim Ucrainei că îi ţine departe de Odessa şi implicit departe de gurile Dunării”, a mai decşarat Traian Băsescu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.