Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că raportul conform căruia aproximativ 9,7 milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării ar trebui să alerteze CSAT şi Parlamentul României şi trebuie tratat ca o cheastiune de securitate. În opinia sa, ca urmare a acestui raport, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deţinute de cetăţenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un raport care ar trebui să alerteze CSAT şi Parlamentul României. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflaţi peste hotare. Avem 10 milioane de concetăţeni în afara ţării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituţiile statului să-şi regândească strategia în relaţia cu Diaspora şi vecinătatea imediată. Statul român are obligaţia de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetăţeni care pleacă peste hotare ne obligă să acţionăm imediat, hotărât şi extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merita să revină acasă. Toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate”, consideră Eugen Tomac.

În opinia sa, în urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deţinute de cetăţenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare.

”Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflaţi în afara graniţelor”, susţine liderul PMP.

El consideră că debirocratizarea statului şi eliminarea micii corupţii din administraţie ar trebui să reprezinte priorităţi, pentru că ”niciun român nu mai revine acasă dacă la primărie sau în orice altă instituţie a statului i se va pretinde şpagă pentru orice document eliberat”.

”Aceşti oameni reprezintă o resursă uriaşă şi ei trebuie convinşi să revină acasă. Nu prin slogane şi promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească şi să le ofere o perspectivă nouă în ţara lor. Aproape jumătate din românii aflaţi peste hotare nu deţin cetăţenia română, acestora statul trebuie să le-o ofere la cerere în maximum o lună. Doar aşa devenim în mod real o ţară capabilă să-i aducă acasă pe toţi românii, indiferent unde locuiesc. Această este adevărata bătălie pentru viitorul României!”, conchide Eugen Tomac.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat miercuri primele rezultate ale unui chestionar adresat cetăţenilor români şi ONG-urilor din străinătate. Ea a precizat că cifrele actuale arată că un număr de aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară şi că motivele cel mai des invocate de ei sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.