Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat miercuri, referindu-se la posibilitatea contestării raportului MCV despre care au existat informaţii că ar fi luată în calcul de PSD, că nimeni nu a discutat cu el acest subiect, dar că este necesară o evaluare riguroasă a conţinutului deciziei de instituire a MCV şi a obiectivelor pe care astăzi Comisia Europeană le urmăreşte, după care se paote vorbi despre „o eventuală critică la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestării. (...) Cu mine nu a vorbit nimeni acest subiect. Dacă va vorbi, voi răspunde” a spus Toader.

Întrebat dacă există motive ca raportul MCV să fie contestat şi dacă ar fi dispus să reprezinte Guvernul în cazul unei astfel de contestaţii, Toader a spus: „Să vedem dacă, să vedem motivele şi dacă voi fi eu ministrul Justiţiei la momentul acela şi mi se va cere, sigur voi reprezenta”.

„Este necesară o evaluare riguroasă a conţinutului deciziei de instituire a MCV şi a obiectivelor pe care astăzi Comisia le urmăreşte. Trebuie pus faţă în faţă decizia cu obectivele de monitorizare prin MCV şi obiectivele astea, care au ajuns 2-m de astăzi, să vedem dacă obiectivele de monitorizare rămân în limitele decizie din 13 decembrie 2006. Dacă rămâ în limite atunci este în regulă, dacă se constată o ieşire din limitele deciziei din 13 decembrie atunci trebuie să veden dacă da, eu ştiu că nu, dacă Comisia nu trebuia să emită o nouă decizie prin care să extindă obiectivele de verificare, de monitorizare”. 

Toader a spus că după o astfel de analiză se va putea discuta despre „o eventuală critică la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene". 

Întrebat dacă nu consideră îngrijorător faptul că România este în urma Bulgariei în acest raport, Toader a spus că nu îngrjorarea sa contează, „ci conţinutul raportului şi limitele de competenţă în stabilirea celor 12 recomandări”.

Totodată, Toader a spus că nu crede că se va ajunge la eventuale sancţiuni faţă de România din partea UE dacă nu va ţine cont de recomandările din raportul MCV.
 
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că raportul MCV nu este un document juridic, deci nu poate fi contestat, în schimb, ar putea fi contestat Mecanismul de Cooperare şi Verificare care este un instrument tehnic, juridic. Tăriceanu susţine, însă, că trebuie făcută o analiză.
 
”Raportul MCV nu este un act juridic, el conţine nişte recomandări, deci el nu poate fi atacat sau contestat în justiţie ca să ne lămurim. (...) Ceea ce vă pot spune este că, Mecanismul de Cooperare şi Verificare care este un instrument să-i zicem mai degrabă juridic, tehnic, el e cel care ar putea să fie, să presupunem, supus unei analize şi eventual contestat, dar o astfel de decizie nu este luată, nu am discutat”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, solicitat să comenteze informaţiile conform cărora PSD ar lua în calcul contestarea raportului MCV.

Acesta a explicat că este nevoie de o analiză.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.