Birourile Permanente Reunite au decis luni să reducă timpii de dezbatere în plenul reunit pentru proiectul de buget pe anul 2018 au fost reduşi, astfel încât se alocă cinci minute pentru dezbaterea fiecărui articol şi un minut pentru fiecare amendament. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că decizia a fost luată pentru că există “o ploaie de amendamente” şi trebuie găsit un echilibru între dezbatere şi ”frenezia” depunerii lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dezbaterile generale vor începe la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat la ora 11:00 şi sunt programate să dureze o oră şi jumătate. Începând de marţi, de la ora 14:00, marţi, miercuri, joi, avem program de dezbateri pe articole, începând de la ora 14:00, până la orele 19:00 şi vineri de asemenea. Sperăm să ne încadrăm în acest timp, aşa încât să putem vota bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat până la încheierea sesiunii parlamentare”, a declarat Tăriceanu la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite.

Întrebat dacă s-a decis un timp mai scurt pentru dezbaterea amendamentelor, preşeintele Senatului a spus: “Zece secunde pentru fiecare parlamentar, se cumulează timpii, este în linie cu ceea ce am utilizat ca timpi de dezbatere şi pentru celelalte proiecte asemănătoare”.

De asemenea, chestionat cu privire la faptul că opoziţia acuză Coaliţia PSD-ALDE că îi baga pumnul în gură prin reducerea timpului de dezbateri, liderul ALDE a spus că există o “ploaie de amendamente” şi din acest motiv încearcă să găsească un “echilibru între dezbatere şi frenezia depunerii amendamentelor”.

Potrivit deciziei Birourilor Permanente, se alocă cinci minute pentru fiecare articol din proiectul de lege a bugetului pentru 2018, un mnut pentru fiecare amendament, iar la dezbaterea articolelor pentru proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale, timpul de dezbatere a articolelor va fi de 30 de minute.

„Pentru dezbaterea pe articole a Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018, se propune: cinci minute pentru fiecare articol; un minut pentru fiecare amendament. Fiecare amendament să fie susţinut de un singur parlamentar. După epuizarea timpului alocat pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv se supun votului, fără a se mai da cuvânt pentru susţinere. La anexe se va proceda în mod corespunzător, luând în considerare numărul amendamentelor la fiecare anexă, şi totalul acestora. Pentru operativitate, se propune să fie instalate, pentru a fi folosite în timpul dezbaterilor, două microfoane în sală, pentru reprezentantul Guvernului şi pentru reprezentantul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci ale celor două Camere ale Parlamentului. Pentru dezbaterea articolelor din proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, se propune alocarea a 30 de minute. Dacă acest timp se epuizează, amendamentele se supun votului, fără a mai fi susţinute”, se arată în propunerea înaintată către Birourilor Permanente Reunite şi adoptată în şedinţa de luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.