Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat cu ministrul britanic de stat pentru înzestrare, James Cartlidge, despre consolidarea cooperării cu Marea Britanie în domeniul înzestrării cu echipamente. ”Încurajăm companiile britanice să participe la procedurile competitive de achiziţii pentru dotarea forţelor armate ale României şi să colaboreze cu companiile din industria de apărare din ţara noastră”, a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Apărării Naţionele (MApN), în marja vizitei făcute în Marea Britanie, în perioada 27-29 noiembrie, ministrul Angel Tîlvăr a avut o întrevedere cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare. La discuţie au participat şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş, şi şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.

În contextul amplului proces de modernizare a forţelor armate române, ministrul Apărării a avut un schimb de opinii pe marginea oportunităţilor, dar şi a provocărilor care stau în faţa industriilor naţionale de apărare, în contextul de securitate generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina.

”Aş vrea să reafirm deschiderea noastră în ceea ce priveşte consolidarea cooperării cu Marea Britanie în domeniul înzestrării cu echipamente necesare imediat, dar şi pentru viitor, la standarde interoperabile. Încurajăm companiile britanice să participe la procedurile competitive de achiziţii pentru dotarea forţelor armate ale României şi să colaboreze cu companiile din industria de apărare din ţara noastră, în beneficiul ambelor părţi”, a afirmat Tîlvăr.

Totodată, a fost subliniată, în acest cadru, importanţa proiectului achiziţionării de către România a celor două nave vânătoare de mine din clasa Sandown, care vor asigura Forţelor Navale Române o soluţie robustă, rapidă, de combatere eficientă a pericolului reprezentat de minele marine aflate în derivă în Marea Neagră. Prima dintre cele două nave, modernizată şi livrată de către partea britanică, a intrat deja în serviciul Forţelor Navale ale României, ca vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu”, urmând să sosească în ţară în scurt timp.

Ministrul român a reamintit că Guvernul alocă din acest an 2,5% din PIB pentru bugetul Apărării, ceea ce asigură accelerarea programelor esenţiale de înzestrare şi, totodată, creează oportunităţi de implicare a industriei naţionale de apărare în procesele de dotare a Armatei României cu echipamente de înaltă tehnologie şi de asigurare a mentenanţei acestora.

Agenda delegaţiei conduse de ministrul Apărării a inclus şi o deplasare în portul Portsmouth, din sudul Regatului Unit, unde a vizitat portavionul HMS Queen Elisabeth şi unde a avut, împreună cu membrii delegatiei MApN, o întrevedere cu reprezentanţii principalelor companii din industria navală de apărare din Mare Britanie. Pe parcursul discuţiilor, au fost prezentate echipamente specifice forţelor navale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.