Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi citită duminică, la ora 16.30, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, puterea având nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern, votul urmând să aibă loc miercuri. Documentul are puţin peste trei pagini şi se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 14:20 Textul moţiunii de cenzură, finalizat. Documentul se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”

PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Iniţiatorii susţin că nu este vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României”.

TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu urmează să fie depusă şi citită, după-amiază, în plenul reunit al Parlamentului 

Deşi termenul pentru prezentarea, dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este extrem de strâns, lucru nemaîntâlnit până acum, el se înscrie în prevederile Constituţiei şi ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului nu ar putea fi citită, duminică, în Parlament din motive procedurale, susţineau sâmbătă surse apropiate prim-ministrului, în condiţiile în care textul moţiunii trebuie trimis la data depunerii şi către Executiv, iar Registratura este închisă în week-end.

De asemenea, premierul ar putea să nu vină la citirea moţiunii dacă totuşi se va întâmpla acest lucru duminică, invocând nerespectarea procedurii.

”Eu sper ca măcar în al treisprezecelea ceas raţiunea să învingă şi să avem un dialog, să putem să evităm opţiunea nucleară, din care toată lumea are de pierdut”, au declarat sâmbătă surse apropiate premierului, pentru News.ro.

Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului, ei fiind anunţaţi încă de vineri noaptea de liderii de grup că prezenţa este "obligatorie".

"Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm şi DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toţii un efort şi să ne întâlnim în şedinţa de grup de la CDEP, pentru semnarea moţiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moţiunii. La final vom avea o întâlnire comună - parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene, într-o locaţie ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezenţa obligatorie!", se arată în mesajul transmis parlamentarilor, obţinut de News.ro.

Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS şi deputaţilor opoziţiei, în care îi informează despre programul de duminică al Parlamentului şi îi roagă să fie prezenţi.

”Prima dată când primesc un SMS de la Liviu Dragnea. Aş fi vrut să fie trimis cu o altă ocazie. Ţin să îi amintesc că duminică nu se munceşte la Parlament. Care e diferenţa între duminică şi luni? Cred că e vorba de ziua de marţi: ICCJ va emite o decizie privitoare la dosarul preşedintelui Dragnea implicat la abuzurile de la DGSPAC Teleorman. Graba are un nume: spaima unei condamnări”, a scris  deputatul USR Iulian Bulai, pe Facebook.

Opziţia a anunţat însă că nu va participa la plenul reunit de duminică, fapt ce nu ar afecta demersul moţiunii, în contextul în care nu este nevoie de cvorum la şedinţa în care doar se citeşte textul.

Liderul PMP, Traian Băsescu, a scris, pe Facebook, că sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor din PSD, iar la o astfel de dispută internă niciun alt partid nu ar trebui să fie în sală la moţiunea de cenzură.

Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că senatorii şi deputaţii liberali nu vor participa la şedinţa Parlamentului care va fi convocată duminică şi a spus că, în opinia sa, PNL nu ar trebui să voteze la moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu.

”Duminica e zi de odihnă de la Dumnezeu. O să fie zi de alegeri (la PNL - n. r.) . Nu vom participa (la şedinţa Parlamentului - n. r.). Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic, îl voi convoca luni în şedinţă pentru a hotărî care este poziţia oficială a PNL faţă de grava criză în care se află România din cauza majorităţii parlamentare”, a declarat preşedintele PNL.

La rândul său, preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a anunţat, sâmbătă, că parlamentarii partidului nu vor vota la moţiunea de cenzură iniţiată de către PSD împotriva guvernului Grindeanu, USR susţinând că singura ieşire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD şi-a pierdut credibilitatea.

”USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură, pentru că noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ. Cetăţenii nu sunt prezenţi în această dezbatere. Este o bătălie între hoţi şi incompetenţi şi noi nu vrem să participăm la această luptă internă a lor”, a spus Elek Levente.

O astfel de decizie privind absenţa de la plenul reunit în care se va citi moţiunea de cenzură a fost luată şi de UDMR, preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, anunţând sâmbătă, după Consiliul Permanent, că a primit din partea colegilor săi mandat pentru a negocia, începând de luni, cu reprezentanţi ai Guvernului, dar şi ai coaliţiei PSD-ALDE, el explicând că partidul său nu este interesat în acest moment de portofolii în Guvern.

Întrebat cum va vota UDMR la moţiunea de cenzură de miercuri, Kelemen Hunor a spus că o decizie în acest sens va fi luată în ziua votului.

El a explicat că negocierile ar urma să înceapă luni: "Am vorbit, dar nu am negociat. Am vorbit cu domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Grindeanu, dar dacă cineva doreşte, negocierile le începem luni”.

Toate organizaţiile PSD din ţară, cu excepţia celor din Timiş şi Caraş-Severin, au votat, sâmbătă, o Declaraţie comună prin care „se desolidarizează de lovitura de stat” de la Palatul Victoria”, în condiţiile în care social-democraţii condamnă categoric tentativa „ilegală şi neconstituţională” a lui Sorin Grindeanu şi Victor Ponta de a prelua puterea executivă a statului român.

De asemenea, deputatul PSD de Timiş Matei Suciu a anunţat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că se dezice de „acţiunile ilegale” ale lui Sorin Grindeanu şi va vota moţiunea de cenzură, în condiţiile în care este „o lovitură de stat din partea unui grup meschin de interese” care va răspunde în faţa legii şi în faţa românilor pentru „puciul” din aceste zile.

Europarlamentarul Cătălin Ivan a afirmat, sâmbătă, că în acest moment sunt 15 parlamentari PSD care nu vot vota moţiunea de cenzură a social-democraţilor împotriva propriului guvern.

”În acest moment sunt cincisprezece deputaţi şi senatori PSD din Moldova şi nu numai, cu care am vorbit doar eu, care nu vor vota moţiunea. Şi este abia sâmbătă dimineaţa”, a scrie Cătălin Ivan pe pagina sa de Facebook.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

Mai exact, pentru adoptarea moţiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, este nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.