Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vorbeşte din nou despre statul paralel, într-un mesaj postat duminică pe Facebook, în care explică "elementele esenţiale ale statului de drept" şi susţine că România este sub asediul sistemului paralel de putere. El mai spune că primeşte zilnic la biroul său de la Senat sesizări din partea unor cetăţeni care condamnă încălcări flagrante ale drepturilor şi libertăţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Elementele esenţiale ale statului de drept sunt: 1. Prevalenţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în faţa instituţiilor; 2. Instituţii alese democratic ce exercită puterea în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, fără a exista interferenţa instituţiilor de forţă. Parlamentul este expresia voinţei românilor şi reprezintă instituţia fundamentală; 3. Separaţia şi controlul reciproc al puterilor,pentru a preintampina derapajele si excesele caracteristice abuzului de putere; 4. Domnia legii(rule of law). Constituţia este legea supremă si fundamentală", spune Tăriceanu, susţinând că în aceste puncte statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere.

El mai susţine că majoritatea românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaş în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv faţă de primii ani de după 1990, când o serie de instituţii de forţă nu se reformaseră încă.

"În ultimul timp, au apărut noi şi noi dovezi legate de încercările de denaturare a procesului democratic de către statul paralel. Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influenţare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2009, atunci când şefi ai instituţiilor de forţă stăteau la masă cu oameni politici. Avem şi certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influenţa momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numărat. În ceea ce priveşte al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni de la vârful instituţiilor de forţă, unde coruptia iese la suprafaţă într-o dimensiune uriaşă şi care refuză să se supună oricărui fel de control democratic. În Statele Unite, procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicaţii. În România, avem refuzuri şi o fugă constantă de responsabilitate care denotă mentalitatea celor care se consideră mai presus de lege", scrie Tăriceanu.

El mai spune că, deşi într-un stat de drept Parlamentul este unica autoritate legiuitoare, în România există declaraţii din partea celor care trebuie să aplice legea, prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera.

"Ştiu că cei care semnează pe ştatul de plată al statului paralel vor merge până în pânzele albe pentru a nega evidenţele. Vor spune că nu există statul paralel, că în România drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate la virgulă şi că toate dezvăluirile din presă sunt excepţii ce trebuie ignorate", adaugă liderul ALDE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.